Oikeudenmukaisen Suomen rakentajat

Blogit ja kolumnit
18.09.2023 • Janne Laukkanen

Juristiliiton tunnuslause korostaa oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamista. Yhteiskunnallisessa keskustelussa viesti on ollut erityisen merkityksellinen kuluneena vuonna.

Filosofit palauttavat oikeudenmukaisuuden käsitteen niin yksilöiden tasa-arvoiseen kohteluun kuin moraalisiin hyveisiin. Yhtä lailla he tarkastelevat oikeudenmukaisuutta prosessuaalisuuden kautta: oikeudenmukaisuus saavutetaan päätöksentekoprosesseilla, jotka ovat esimerkiksi avoimia, puolueettomia ja joissa kaikki osapuolet tulevat kuulluiksi.

Tällaisilla prosesseilla on aina myös taloudellinen hintalappunsa.

Oikeudenhoidon perustuksista on pidettävä huolta.

Orpon hallitusohjelma lupaa parannuksia oikeudenhoidon rahoitukseen. Lupaillut lisäykset eivät ratkaise kaikkia ongelmia, mutta ne auttavat vuotavan laivan suurimpien reikien tilkitsemisessä. Juuri näiden ammottavimpien aukkojen paikkaamista Juristiliitto vaati vaalien alla. Oikeudenhoidon perustuksista on pidettävä huolta.

Eurojen lisäksi Orpon hallitus lupaa myös lisää työpaikkoja juristeille. Juristiuutisten laajassa henkilöhaastattelussa tuore oikeusministeri Leena Meri toteaa, että pysyvillä lisäresursseilla lisätään esimerkiksi tuomarivirkojen määrää. Tätä tarvitaan. Hänen mukaansa on myös tärkeää lisätä käräjänotaarien määrää. Juuri näin. Juristiliitto on ollut toistuvasti vaatimassa panostuksia tuomioistuinharjoitteluun.

Välillisesti lisätyötä tarjoavat sen sijaan hallituksen kaavailemat työelämäuudistukset. Nopeat ja laajat uudistushankkeet kuormittavat lainsäädäntötyön parissa toimivia jäseniämme. Prosessuaalinen oikeudenmukaisuus edellyttää, että vaativalle lainvalmistelutyölle varataan kohtuullinen aika ja riittävät resurssit.

On tärkeää, että ammattikuntana kuulemme toisiamme ja käymme yhteiskunnallista keskustelua.

Prosessuaalista oikeudenmukaisuutta lisää myös vuorovaikutus. On tärkeää, että ammattikuntana kuulemme toisiamme ja käymme yhteiskunnallista keskustelua. Tähän tarjoaa mainion tilaisuuden 13. lokakuuta Helsingissä järjestettävä Juristipäivä. Olethan tutustunut ohjelmaan Juristipäivä-sivustolla ja varannut paikkasi!

Kirjoittaja on Juristiuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@juristiliitto.fi, @LaukkanenJanne