Oikeusguru-kilpailu levittää lakitietoa lukioihin

Toista kertaa järjestetty lukio­laisille suunnattu Oikeusguru-kilpailu keräsi jälleen runsaasti osallistujia. Tasokkaasta osallistujajoukosta Oikeusguruksi valikoitui Otto Kanniainen Jyväskylän normaalikoulun lukiosta. Voittajalle ja kisassa toiseksi tulleelle Roope Rantalalle Ulvilan lukiosta menestys tarkoittaa myös helpotusta opiskelupaikkaa koskevaan jännitykseen.

Kisan kaksi parasta palkittiin Lapin ja Itä-Suomen yliopistojen tarjoamilla oikeustieteen opiskelupaikoilla.

Koronatilanteen vuoksi kilpailu siirtyi viime syksyltä kevään 2021 puolelle. Haastavasta tilanteesta huolimatta kilpailuun osallistui kaikkiaan 300 lukiolaista ympäri maata.

Kilpailun pyrkimyksenä on levittää lakitietoutta lukioihin ja herättää lukiolaisten kiinnostusta oikeustieteeseen. Lukiolaiset ovat tulevia oikeustieteen opiskelijoita, ja opiskelijat ovat tulevia juristeja, muistuttaa Lakimiesliiton puheenjohtaja Tuula Linna.

Kilpailun pyrkimyksenä on levittää lakitietoutta lukioihin ja herättää lukiolaisten kiinnostusta oikeustieteeseen.

Linna kantaa huolta oikeustieteen opiskelijoiden sosioekonomisen taustan yksipuolistumisesta ja pitää siksikin lukioiden kanssa tehtävää yhteistyötä tärkeänä.

– Juristiammatti on palveluammatti eikä eliittiammatti, hän toteaa.

– On tärkeää, että juristiksi halutaan moninaisilla taustoilla. Ratkaisu ei suinkaan ole vain tutkintomäärien kasvattaminen, vaan sen varmistaminen, että juristeiksi valmistuu erilaisen sosioekonomisen taustan omaavia nuoria eri puolelta Suomea. Vain näin voimme ammattikuntana ymmärtää paremmin yhteiskuntaa sen kaikessa monimuotoisuudessaan.

On tärkeää, että juristiksi halutaan moninaisilla taustoilla.

Oikeusgurun kisan voittanut Otto Kanniainen on abiturientti Jyväskylästä.

– Oikeustiede on kiinnostanut minua jo pidemmän aikaa. Käytännössä koko lukion ajan olen ajatellut todennäköisimmin hakevani oikikseen. Ajattelin kilpailun olevan hauska ja hyödyllinen kokemus kävipä siinä miten tahansa, mutta tietysti mahdollisuus opiskelupaikkaan oli mainio porkkana.

Kilpailussa oli kaksi vaihetta. Ensin kaikki osallistujat tekivät kirjallisen kokeen, josta kahdeksan parasta valikoitua finaaliin. Loppukilpailussa oli ensin kirjallinen osio ja sen jälkeen argumentointitaitoa mitannut suullinen osuus.

Ennen finaalia Kanniainen jännitti sitä, kuinka tarkkaan nippelitietoa menestyminen edellyttäisi.

– Mutta onneksi kisa perustui ennen kaikkea järkeilyyn ja annetun tiedon soveltamiseen! Lopputulos oli tietenkin todella iloinen yllätys.

Onneksi kisa perustui ennen kaikkea järkeilyyn ja annetun tiedon soveltamiseen!

Voittaja suunnittelee oikeustieteen opintojen aloittamista ensi syksynä Itä-Suomen yliopistossa.