Oikeusguru-kilpailun voittajaksi Siiri Klubb Kallion lukiosta

Oikeusguru-kilpailun finaali oli tuomariston mukaan erittäin kovatasoinen.

Historian ensimmäinen Oikeusguru yllättyi voitostaan silminnähden. Hän oli valmistautunut kilpailuun opiskelemalla huolellisesti, mutta voitto pääsi silti yllättämään.

– En olisi yhtään arvannut, että menee näin hyvin! Jo finaaliin pääseminen oli iso yllätys, Siiri Klubb sanoo.

Lakimiesliiton opiskelija-asiamies Linnea Viherkenttä kertoo, että idea Oikeusguru-kilpailun järjestämiseen lähti oikeustieteellisen alan opiskelijoilta.

– Teemme hyvin paljon yhteistyötä opiskelijajärjestöjen kanssa, ja meitä lähestyttiin tällaisella idealla. Näimme siinä potentiaalia, ja lähdimme suunnittelemaan sitä yhdessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton kanssa, hän sanoo.

Lapin ja Itä-Suomen yliopistot lupasivat kisan kahdelle parhaalle opiskelupaikat oikeustieteen parissa.

Kilpailu päätettiin järjestää jo kuluvan vuoden aikana, ja sen suunnitteluun osallistettiin niin liittojen henkilökuntaa, opiskelijoita kuin oikeustieteellisiä tiedekuntia. Painoarvoa kilpailulle lisäsi se, että Lapin ja Itä-Suomen yliopistot lupasivat kisan kahdelle parhaalle opiskelupaikat oikeustieteen parissa.

Lakimiesliitto haluaa korostaa Oikeusguru-kilpailun avulla lakitiedon opetuksen merkitystä viimeistään lukiovaiheessa. Lisäksi kilpailulla halutaan antaa esimakua oikeustieteen opintoihin.

– Ylipäätään toivomme, että oikeustieteen opintoja aloittavilla olisi riittävästi pohjatietoa siitä, mitä he ovat tulossa opiskelemaan. Oikeustiede on antoisaa, mutta vaativaa, toteaa Lakimiesliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander.

Kolmanneksi kilpailun avulla halutaan nostaa esiin oikeustieteen opetuksen puutteellisia resursseja.

– Tulevaisuuden lakimiehiltä edellytetään taitoja, joita ei opita vain massaluennoilla ja kirjatenteissä. Alalle tarvitaan nykyistä enemmän pienryhmäopetusta, yksilöllistä ohjausta ja esimerkiksi suullisen esiintymisen harjoittelua. Tämä kaikki vaatii nykyistä enemmän euroja koulutukseen, Tilander huomauttaa.

Tulevaisuuden lakimiehiltä edellytetään taitoja, joita ei opita vain massaluennoilla ja kirjatenteissä.

Oikeusgurun alkukilpailu käytiin marraskuussa, ja kahdeksan finalistia valittiin noin tuhannen alkukilpailuun osallistuneen lukiolaisen joukosta yhteensä 126 lukiosta. Kilpailun järjestivät Suomen Lakimiesliitto ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL.

Kilpailussa jaettiin kahden opiskelupaikan lisäksi rahapalkinnot kolmelle parhaalle, joista voittaja sai 1000 euroa, toiseksi tullut 500 euroa ja kolmanneksi sijoittunut 250 euroa. Kärkikolmikko sai lisäksi Alma Talentin lahjoituksena Suomen Laki 2020 -teokset.

Kaikki kahdeksan finalistia palkittiin Lakimiesliiton lahjakortein ja vuoden käyttöoikeudella Alma Talentin ylläpitämään digitaaliseen Suomen Laki -palveluun.