Oikeuslaitospäivän teema osui ajan hermoon

Maaliskuun puolivälissä järjestetyn, toisen Oikeuslaitospäivän teema “Kulttuurit kohtaavat lainkäytössä” osui kuin valettuna saman viikon ja päivän muihin tapahtumiin.

Tämän totesi myös oikeusministeri Tuija Brax tervehdyksessään:

– Päivittäin on saatu seurata mediasta keskustelua maahanmuuttopolitiikasta ja monikulttuurisuudesta. Monet puheenvuorot ovat hyvinkin kriittisiä. Olen ollut huolissani asenteiden kiristymisestä, sillä se antaa kasvualustaa rasismille. On hyvin tärkeää, että eri foorumeilla, kuten täällä Oikeuslaitospäivässä, keskustellaan kansainvälistymisestä ja kulttuurien kohtaamisesta monipuolisesti ja uutta oppien.

Samaan aikaan Oikeuslaitospäivän kanssa kokoontui iso joukko ihmisiä Runebergin patsaalle osoittamaan mieltään niin sanottua mummojen maasta käännyttämistä vastaan. Myös oikeusministeri Brax ehti paikalle vastaanottamaan mielenosoittajien kirjelmän, joka johtanee lainsäädännön tarkentamiseen. Mielenosoitus pääsi televisiouutisiin, Oikeuslaitospäivä ei.

Paikalla Messukeskuksessa oli noin tuhat osallistujaa, joista yli puolet tuomareita. Loput olivat asianajajia, oikeusavustajia ja syyttäjiä sekä kutsuvieraita. Heille oli tarjolla monipuolista, poikkitieteellistä luentotarjontaa. Aamupäivän pääaiheena oli ylikansallinen lainsäädäntö; iltapäivällä käsiteltiin monikulttuurisuutta yleensä ja erityisesti oikeuslaitoksen näkökulmasta. Niistä sai ilmiselvästi monipuolisia eväitä arkipäivän töihin ja asenteisiinkin.

Oikeuslaitospäivä järjestetään ”talkoohengessä” vuorotteluperiaatteella. Tällä kertaa järjestäjänä toimi Valtakunnansyyttäjänvirasto. Ensi kerralla, vuonna 2013 vetovastuussa on Suomen Asianajajaliitto.

Oikeuslaitospävän luentoaineistoa löytyy Valtakunnansyyttäjänviraston sivustolta osoitteesta http://www.vksv.oikeus.fi/Etusivu/Ajankohtaista/Tiedotteet/1266333723111