Oikeuslaitospäivässä murrettiin myyttejä

Kolmas oikeuslaitospäivä 15.3.2013 osoitti, että juristikunnan kokoontuessa esitelmien ei tarvitse olla tylsiä ja täynnä lakipykäliä – ja silti esitys voi olla täyttä asiaa. Esitelmästä voi rakentaa vaikka hauskan kuvaelman, kuten johtava julkinen oikeusavustaja, asianajaja Liisa Vehmas teki.

Kuopion hallinto-oikeuden ylituomari Veijo Tarukannel puolestaan mursi esitelmässään myyttiä siitä, että tuomioistuimen johtamisessa olisi hankaluuksia tuomareiden ja lainkäytön riippumattomuuden vuoksi.

– Tuomioistuintoiminnassa todellakin vallitsevat molemmat edellä mainitut riippumattomuudet. Kuitenkin monella muullakin yhteiskunnan ja yrityselämän lohkolla on alueita, joiden kohdalla voidaan nostaa esiin samantapaisia tekijöitä: tieteen vapaus ja riippumattomuus, innovaatiotoimintojen vapaus ja riippumattomuus, erilaiset salaisuuksiin liittyvät tekijät ynnä muuta, Tarukannel tähdensi.

Riippumattomuus ei ole johtamisen kannalta mikään jyrkkärajainen rajoittava ulkopuolinen tekijä. Riippumattomuuden ja johtamisen välinen suhde on Tarukanteleen mukaan taatusti joustava.

Vastikään julkistettu oikeudenhoidon uudistamisohjelma oli myös esillä Oikeuslaitospäivän aikana. Sen toteuttamisen myötä murtunee ehkä myös vakiintunut käsitys oikeusturvasta. Oikeusministeriön kansliapäällikkö Tiina Astola vetosikin kuulijoihin seuraavasti:

– Pyydän, että lukisitte mietintöä avoimin mielin ja kokonaisuutena. Tärkeää olisi tunnistaa tarve ajatella uusiksi oikeusturvan sisältöä.

 

Oikeuslaitospäivän luentoaineistoa löytyy osoitteesta www.asianajajaliitto.fi/viestinta/oikeuslaitospaiva_15.3.2013/luentoaineisto

 

Teksti: Ritva Juntunen