Lakimiesliitto teki tänä kesänä paluun SuomiAreenaan. Järjestimme tapahtumassa 13.7. paneelikeskustelun otsikolla Ovatko rangaistukset liian lieviä? Tavoitteenamme oli herättää oikeuspoliittista keskustelua ja tuoda oikeuslaitoksen ja juristikunnan toimintaa lähelle kansalaisia. Jorma Tilanderin vetämässä paneelissa sanan säilää käyttivät kansanedustajat Li Andersson ja Laura Huhtasaari, oikeustoimittaja Päivi Happonen, laamanni Martti Juntikka ja professori Jussi Tapani.
Miten onnistuimme? Huolimatta paneelimme hieman syrjäisestä sijainnista Porin kaupungintalon pihalla ja ajankohdasta SuomiAreenan ja Pori Jazzin alkupäivinä paikalle vaelsi viitisensataa kuulijaa, joista osa joutui turvautumaan seisomapaikkoihin katsomon pullistellessa. Paneelimme keräsi enemmän kuulijoita kuin samaan aikaan järjestetyt puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien väittely ja Kokoomuksen oma keskustelutilaisuus yhteensä.
Useat mediat uutisoivat oikeuspoliittisista aiheista ennen ja jälkeen paneelimme. Helsingin Sanomat julkaisi 12.7. pääkirjoituksen otsikolla Oikeusturvasta pitää huolehtia tehostamispaineiden keskelläkin ja Satakunnan Kansa teki rangaistuksista 13.7. etusivunsa ykkösuutisen otsikolla Kansa on ankara tuomari. Voitaneen siis sanoa, että onnistuimme herättämään keskustelua aiheesta, joka kiinnostaa sekä meitä juristeja että jokaista muutakin suomalaista.
Rangaistuksista käytävä keskustelu haastaa jokaisen meistä pohtimaan, mikä on oikeudenmukaista rikoksen tekijää, uhria ja muita asianosaisia kohtaan. Se haastaa meidät myös miettimään, mitä rankaiseminen meille maksaa ja voimmeko rankaisemiseen investoimalla todella kehittää yhteiskuntaa entistä turvallisemmaksi, oikeudenmukaisemmaksi ja tehokkaammaksi. Vaikeita kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia.
Miten keskustelu rangaistuksista sitten sataa jäsenistömme laariin? Uskon, että monillakin tavoilla. Kuten HS pääkirjoituksessaan otsikoi, poliittiset päättäjät eivät voi unohtaa oikeusturvasta huolehtimista säästöpaineiden keskelläkään. Yhteiskunta tarvitsee juristeja sekä hyvinä että huonoina aikoina tuottamaan oikeusturvaa sekä yksittäisille kansalaisille että heidän perustamilleen yrityksille ja muille yhteisöille. Mitä enemmän oikeuspoliittisista kysymyksistä käydään julkista keskustelua, sitä enemmän nousee esille oikeusturvan tuottaminen yhteiskunnan ydintoimintona ja juristien merkitys oikeusturvan keskeisinä tuottajina. Tätä valtioneuvosto ja eduskunta eivät voi sivuuttaa tehdessään arvovalintoja siitä, miltä hallinnonaloilta he päättävät säästää ja mihin investoida.
Mikko Salo
viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, varatoiminnanjohtaja, Suomen Lakimiesliitto