Oikeustieteellisessä tiedekunnassa juhlittiin promootiota

Viininpunaiset tohtorinhatut pääsivät valokeilaan kun Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa järjestettiin juhlallinen tohtoripromootio 14.5.2010.

Tiedekunnan perinteiden mukaisesti promootiossa promovoitiin 67 tohtoria, jotka ovat väitelleet tiedekunnan edellisen, vuonna 2000 järjestetyn promootion jälkeen. Tohtoreiden lisäksi viininpunaisen hatun saivat myös kaksitoista kunniatohtoria sekä kolme riemutohtoria, joiden väitöksestä on kulunut vähintään 50 vuotta. Riemutohtoreiksi vihittiin Simo Johannes Zitting, Toivo Viljam Sainio, Bengt Henry Gabriel ja Arne Broms.

Juhlaväki alkoi jo hyvissä ajoin kokoontua yliopistolle puolilta päivin alkavaa promootiojuhlaa varten. Tiedekunnalle, riemutohtoreille, kunniatohtoreille ja promovoitaville väitelleille tohtoreille oli ennen tilaisuuden alkua järjestetty promootiokahvit juhlasalin lämpiöön ja lehtisaliin.

Kun kulkue oli asettunut paikoilleen, piti promoottori Urpo Kangas puheen:

– Promootio on akateeminen juhla, jolla yliopisto viestii yhteiskunnallisesta merkityksestään. Promootio on korostetusti niiden henkilöiden juhla, jotka ovat suorittaneet korkeimman yliopistollisen tutkinnon. Promootiolla yliopisto voi osoittaa kunnioitustaan niille, joiden antamaa panosta tieteelle ja yhteiskunnalle se erityisesti arvostaa. Nuoret oikeustieteen tohtorit voivat tänään toimia solenniteettitodistajina, kun tiedekunta promovoi riemutohtoriksi kolme henkilöä, joiden väitöksestä on kulunut yli viisikymmentä vuotta. Toivottavasti mahdollisimman moni nuorista vihittävistä promovoidaan riemutohtoreiksi vuonna 2060.

Kunniatohtoreiden vihkiminen

Kun riemutohtorit olivat saaneet diplominsa, vihittiin kunniatohtorit.

Oikeustieteen kunniatohtoreiksi vihittiin kaksitoista tutkijaa ja yhteiskunnallista vaikuttajaa, jotka ovat tehneet työtä kansallisen ja kansainvälisen kehityksen hyväksi. Kunniatohtoreiksi promovoitiin asianajaja Aarne Arvela, professori Christian von Bar, professori Hans Petter Graver, emeritusprofessori Vagn Greve, professori Maarit Jänterä-Jareborg, profesori David Kennedy, professori emeritus Kjell Åke Modéer, professori emeritus Michael Stolleis, Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo, Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo, Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio ja kansanedustaja Jacob Söderman.

Väitelleiden tohtoreiden vihkiminen

Tämän jälkeen vihittiin väitelleet tohtorit, joille jaettiin hatut, miekat ja diplomit. Hattu symboloi henkistä itsenäisyyttä ja riippumattomuutta, miekka taistelua korkeimman sivistyksen puolesta. Diplomi allekirjoituksineen ja sinetteineen varmistaa tiedekunnan päätöksen.

Promootioaktin päättyessä juhlayleisö nousi seisomaan, tohtorit ottivat hatun päästään ja tilaisuus päätettiin yhteisesti laulettuun Maamme-lauluun.

Tuomiokirkon kellojen soidessa juhlayleisö siirtyi kulkueena promootiojumalanpalvelukseen. Ensimmäisenä kulkueessa kulki juhlamenojen ohjaaja Jaana Norio-Timonen ja hänen jälkeensä tulivat promoottorin johtamina juuri promovoidut riemutohtorit, kunniatohtorit ja väitelleet tohtorit. Tämän jälkeen vuorossa olivat yliopiston johto, dekaanit, professorit, muut opettajat ja virkamiehet sekä yliairut Heikki Pihlajamäen johtamana muu juhlayleisö.

”Varjo-ohjelmaa” virallisen lisäksi

Virallisen promootio-ohjelman lisäksi järjestettiin niin sanottu varjo-ohjelma hattujen sovituksineen ja miekkojen hiomisineen. Varjo-ohjelmaan kuului olennaisena osana miekanhiojaiset promootion aatonaattona, johon sisältyi hattujen sovitusta, puhe miekalle sekä mukavaa seurustelua. Ohjelma huipentui kevätpurjehdukseen.