Kun muuttaa opiskelemaan pois kotoa ja ehkä jopa täysin uudelle paikkakunnalle toiselle puolelle maailmaa, saa tavanomaisesti alkaa nauttia vapaudesta, jollaista ei koskaan aiemmin ole ollut. Toisessa vaakakupissa alkaa tunnetusti painaa vastuu, jonka kantaminen joskus ahdistaa ja aiheuttaa valtavaa stressiä.
Oikeustieteen maisterin tutkinnon yleisluonteisuuden ansiosta oikeustieteen opiskelija voi monien muiden alojen opiskelijoita useammin luottaa tulevaisuuteen ja esimerkiksi työllistymiseen vaikeanakin taloudellisena aikana, joten tulevaisuus huolettaa harvemmin; aiheet, joista minä ja toverini stressaamme, ovat hyvin tyypillisesti akuutteja, nykyiseen elämäntilanteeseen liittyviä.
Pikainen kyselykierros muutamien Turun ja Helsingin oikeustieteellisissä tiedekunnissa opiskelevien oikeustieteilijöiden keskuudessa vahvisti, että eniten harteitamme painavat ajankäyttö, henkilökohtaisen elämän haasteet, tenttien läpäisy ja kesätöiden saanti – jossa auttaa lähinnä ajoissa liikkeellä oleminen.
Törmäsin Turun yliopiston Calonialla kolmatta vuosikurssia opiskeleviin nais- ja miesopiskelijoihin. Tuossa vaiheessa yliopistosta on yleensä ehtinyt saada jo pitävän jalansijan ja uusia harrastuksia, jotka tuovat sisältöä elämään pitävät kiireisenä. Myös tämä kaksikko toimii aktiivisesti erään opiskelijajärjestön riveissä työn ja opiskelun ristipaineesta huolimatta. Molemmille stressi tulee ajoittain vain hauskan sivutuotteena, eikä sitä koskaan tule etukäteen mietittyä, kun tehtäviä
hakee.
– Olen säätänyt järjestötoiminnassa vaikka kuinka pitkään, myös lukiossa. Muuten homehtuisin kotona ja kattoisin Bonanzaa, nainen naurahtaa.
Vuosikurssitoveri on samaa mieltä.
– Jos en olisi hallituksessa, mitä ihmettä muuten tekisinkään?
Hän lisää, että opintoaikojen rajaus tosin heikentää mahdollisuuksia venyttää opintoja niin, että voisi vaikka vuoden ajan hankkia työmarkkinoilla arvokasta ainejärjestökokemusta. Ajankäyttö on siis suunniteltava tarkkaan, jos stressiä haluaa välttää.
Kummankin kaveripiiri käy lähes laidastaan töissä, joten varsinaista huolta rahankäytöstä tarvitsee heidän käsityksensä mukaan tuntea harvoin.
– Moni saa töitä esimerkiksi kaupasta tai pankista. Oikiksen tutkinto on sellainen, että luetaan yksin himassa, eikä ole sidottu aikatauluihin, he tuumaavat.
Kaksikko suosittelee kaiken mahdollisen stressin lievitykseksi riittävää unta ja liikuntaa.
Eräs Helsingissä opiskeleva nuori mies oli häneltä kysyessäni ehkä kaikkein tuskallisimman stressinaiheuttajan edessä.
– Pyytelin erästä mimmiä treffeille, ja mimmi lupasi harkita asiaa. Näen hänet tuossa parin tunnin päästä todennäköisesti tilanteessa, jossa molemmat ovat enemmän tai vähemmän päissään.
facebook.com/Lakimiesliitto
Oikkarit.fi