Hyvää voi tehdä monella tavalla. Tänä keväänä oikeustieteen opiskelijat keräsivät ja lahjoittivat Rikosuhripäivystykselle 4 681 euroa. Keräsimme hyväntekeväisyyspotin Oikkari tekee hyvää -tapahtuman (OTH) yhteydessä toukokuun viimeisenä viikonloppuna.
Tapahtuman idea keksittiin Lakimiesliiton opiskelijavaliokunnan kehitysseminaarissa tammikuussa. OVK:n seminaariviikonlopun teemana oli muun muassa yhtenäinen oikkari-identiteetti ja sen kehittäminen. Siksi päätimme järjestää kaikille oikkareille yhteisen tapahtuman, joka antaisi hyvän mahdollisuuden myös ei-aktiivisesti ainejärjestötoiminnassa mukana oleville oikkareille tutustua tuleviin kollegoihin. Tällaisia tapahtumia kun ei voi koskaan olla liikaa.
Tapahtuman sisältö muovautui ajan myötä, mutta alusta alkaen halusimme ottaa osaa hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyyskohteeksi valikoitui sittemmin Rikosuhripäivystys.
OTH koostui perjantaipäivän excuista, illan hyväntekeväisyysbileistä sekä lauantain brunssista. Jo järjestelyvaiheessa tapahtuma sai paljon positiivista palautetta alan toimistoilta ja virastoilta. Vierailuja suunnitellessamme pyrimme tarjoamaan yli sadalle excu-osallistujalle mahdollisimman monipuolisen päivän. Isäntinä opiskelijoille toimivat Korkein oikeus, Rautaruukki, PRH, Kemira, Deloitte, Juridia, Kotiranta & Co, Castrén & Snellman, Hannes Snellman, Roschier, Markkinaoikeus, Helsingin syyttäjänvirasto, Fondia, Krogerus sekä Avance.
Vierailujen tarkoituksena oli esitellä oikkareille tulevia työnantajia sekä samalla kertoa siitä, miten juuri kyseiset toimistot tai virastot huomioivat toiminnassaan yhteiskuntavastuu-teeman. Osallistujat keskustelivatkin jo perjantain piknik-lounaalla innostuneesti toimistojen pro bono -työstä, ympäristöarvoista ja muista asioista, jotka olivat tulleet esiin ensimmäisillä vierailuilla.
Auringon laskeuduttua kokosimme voimamme yhteen ja suuntasimme ravintola Namuun. Siellä meitä viihdyttivät Pykälän bändi, mahtava terassi sekä toistemme upea seura. Monen sadan oikkarin yhteisö suorastaan kukoisti Helsingin yöelämässä.
OTH huipentui lauantain brunssiin, jonne iltamyöhään hyvää tehneet opiskelijat saapuivat nauttimaan auringosta ja hyvästä ruoasta. Rikosuhripäivystyksen edustaja kävi paikalla kertomassa Rikun toiminnasta ja siitä, mihin lahjoittamamme rahat voitaisiin käyttää. Hän myös kiitteli nuorten opiskelijoiden aloitteellisuutta hyvään asiaan. Keräämästämme potista hän oli positiivisesti yllättynyt.
Lahjoittamamme summa koostui hyväntekeväisyysbileiden lipunmyyntituloista sekä seuraavien tahojen lahjoituksista: Deloitte, Kotiranta & Co, Castrén & Snellman, Roschier, Juridia sekä Krogerus. Kiitos kyseisille toimistoille, jotka tukivat meitä hyvässä asiassa!
Haluamme myös kiittää muita yhteistyökumppaneitamme: excu-kohteita, ravintola Namua, ainejärjestöjä, työryhmää sekä ennen kaikkea kaikkia tapahtumaan osallistuneita oikkareita! Yhdessä näytimme yhden esimerkin siitä, miten hyvää voi tehdä.
OTH-työryhmän puolesta,
Laura Aaltonen ja Ted Apter
Onko sinun kesätyönantajasi Suomen paras?
Myös tänä vuonna Akavan opiskelijavaltuuskunta järjestää kilpailun, jossa palkitaan paras ja esimerkillisin kesätyönantaja. Kilpailun tavoitteena on kiinnittää huomiota kesätyökäytäntöihin ja herättää keskustelua työpaikkojen hyvistä käytännöistä.
Kilpailun voittajan valitsee raati, jonka puheenjohtajana toimii työministeri Lauri Ihalainen.
Hyvä kesätyönantaja on monen osatekijän summa. Jos teet koulutustasi vastaavaa työtä, saat ohjausta tehtäviisi ja olet tyytyväinen työpaikkaasi, ovat ainakin perusasiat kunnossa.
Ilmoita tunnustusta anasaitseva, hyviä käytäntöjä noudattava työnantajasi Akavan opiskelijoille – näin voit tuoda hyvän työpaikan muidenkin tietoisuuteen.
Sekä korkeakouluopiskelijat että työnantajat voivat tehdä ehdotuksia Suomen paras kesätyönantaja -tunnustuksen saajaksi. Sähköisen ilmiantolomakkeen voi täyttää sivulla www.akava.fi/paraskesatyonantaja.
Työntekijöiden ja työnantajien jättämät ehdotukset käsitellään yhdenvertaisina. Ehdotukset tulee jättää syyskuun loppuun mennessä.
Työsopimusta solmiessa
Syksyn tullen moni aloittaa uudessa työpaikassa. Oikkarit.fi:stä löytyy monta hyvää neuvoa työsopimuksen tekemiseen, mutta näin ensihätään muutama hyvä vinkki mieleen painettavaksi:
- Tee työsopimus aina kirjallisena.
- Ota etukäteen selvää, mikä on yleinen palkkataso vastaavissa tehtävissä koulutuksellasi ja opintopisteilläsi.
- Mieti omat reunaehtosi: onko tärkeämpää saada tiettyä työpaikkaa kuin hyvää palkkaa?
- Älä allekirjoita mitään, mitä et ymmärrä.
- Lakimiesliitolta saa apua kiperiin tilanteisiin.