Kant totesi, että laki koskee vain ulkoisia, ei sisäisiä, toisen henkilön etuihin ja turvallisuuteen vaikuttavia toimia. Tälle erottelulle perustuu ”yksityisoikeuden tärkein käsite tahdonilmaisu, jolla ihminen havaittavalla käyttäytymisellä ilmaisee tahtonsa, ja jonka ulkopuolelle jäävät ne psyykkiset prosessit, jotka ilmaisun antajan taholla liittyvät tiedotettavan seikan syntyyn”.
Adam Smith totesi Moraalituntojen teoriassa: ”Jos pelkkä aikomuksen vahingollisuus aiheuttaisi suuttumuksen, vihaisimme jokaista, jonka epäilisimme sellaista aikovan, vaikka se ei olisi johtanut toimeen. Rangaistaisiin tuntemuksia, ajatuksia ja aikomuksia. Kaikista tuomioistuimista tulisi inkvisitioita. Viattomin ja varovaisin käyttäytyminen ei jäisi rankaisematta.”
Ilmaisuteorian voitto tahtoteoriasta oli tärkeä askel demokratian ja oikeusvaltion kehityksessä. Siviililaki ottaa huomioon vain ilmaistun ja rikoslaki vain teon.
Nyt poliitikot ovat säätäneet valmistelun rangaistavaksi, ”vaikka rikoksen tekemistä ei ole edes aloitettu”, jos teräase on hallussa rikoksen tekemisen tarkoituksessa. Kun tappoja tehdään teräaseilla, tulee puukon ostamisesta rikos, jos tulee sanoneeksi "Paha periköön Parikan Juhan!"
Onko jäänyt Karamazovin veljekset lukematta? – Ihminen ei itsekään tiedä tarkoituksiaan; pettää tietämättään itseään.
Yksi neuvostokommunismin hirveyksistä oli oireeton skitsofrenia. Mitään sairauden vaikutusta ei havaittu, mutta ihminen selitettiin skitsofreenikoksi ja suljettiin pakkolaitokseen.
Nyt oireettomia skitsofrenioita näyttää tulevan EU:sta. Kilpailurikkomuksesta rangaistaan, vaikka teolla ei ole vaikutuksia. EU:n kilpailuoikeudessa selitetään rötökseksi meeting of the minds ja että yksi vastaa toisen tulevaisuuden menettelytavoista jos kykeni ne kohtuudella ennustamaan. Tällä perusteella tuomittiin Neuvostoliitossa maanviljelijät (= kulakit) ja vaimot ja lapset, koska he toki saattoivat ennustaa miehensä ja isänsä virheelliset mielipiteet.
Vastustan vääryyttä ja vastustan vääryyden käyttämistä vääryyden vastustamisessa. Vastustan aikomuksen leimaamista rikokseksi. Se ei perustu pelkkään Orwellin lukemiseen. Kaksi neuvottelukumppania on ammuttu virheellisten ajatustensa tähden.
Kun lainsäädäntövalta kulkee väärin säärin, tuomioistuinten on Defensores Legiksinä torjuttava sellaisten lakien soveltaminen perusoikeuksien vastaisina. Sille tielle ollaankin lähtemässä. Aluksi EU:n kannat toistettiin sellaisinaan, nyt on alettu ajatella itse ja edellyttää tekoa.
Matti Norri