Oma persoona saa näkyä työnhaussa

Netti on pullollaan ohjeita siihen, miten kirjoitetaan hyvä työhakemus ja kootaan loistava ansioluettelo. Ohjeet ovat kuitenkin yleisluontoisia, eivätkä ne aina sovi opiskelijoille.

Ongelma onkin, että kysymykseen hyvästä hakemuksesta tai ansioluettelosta ei voi vastata yhtä aikaa tiiviisti ja käytännönläheisesti. Hyviä nyrkkisääntöjä ovat selkeys, loogisuus, luettavuus ja kohdentaminen.

– Jokainen hakemus ja CV pitää kuitenkin tehdä yksilöllisesti juuri siihen paikkaan, jota hakee, Minna Rahja Lakimiesliitosta sanoo. Rahja neuvoo opiskelijoita työhakemusten ja ansioluetteloiden kanssa.

Jokainen hakemus ja CV pitää kuitenkin tehdä yksilöllisesti juuri siihen paikkaan, jota hakee.

Yleisin väärinkäsitys on, että dokumenttien pitäisi olla virallisia ja määrämittaisia. Esimerkiksi ansioluetteloa ei kannata väkisin mahduttaa yhteen sivuun fonttikokoa pienentämällä ja jättämällä asioita pois, vaan se voi hyvin olla kahden sivun mittainen.

– Mallipohjat voivat olla hyviä, mutta niihin ei kannata takertua liikaa. Ensin täytyy miettiä sisältö ja vasta sitten se, miten asiat ilmaistaan, Rahja sanoo.

Kerro hakemuksessa, mikä työssä ja työnantajassa kiinnostaa

Opiskelijan kannattaa pohtia laajasti omaa kokemustaan. Luottamustehtävät tai harrastuksetkin voivat olla relevantteja, sillä ne voivat kuvastaa esimerkiksi paineensietokykyä tai esiintymistaitoja.

– Opiskelijalla ei ole takanaan pitkää työuraa, joten kaikkea kokemusta kannattaa hyödyntää. Kaikesta työkokemuksesta on ammennettavissa työelämätaitoja, joita tarvitaan yhtä lailla juristin työssä. Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on tärkeää – niin juridisen substanssiosaamisen kuin yleisempien työelämätaitojen osalta.

Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on tärkeää – niin juridisen substanssiosaamisen kuin yleisempien työelämätaitojen osalta.

Oma persoona saa näkyä hakemuksessa. Työnantajalle on kiinnostavaa lukea, että paikkaa hakee perhejuridiikasta kiinnostunut Matti tai yrittäjäperheestä oleva Liisa. Hakiessa kannattaa kertoa, mikä kiinnostaa juuri tässä työnantajassa ja työpaikassa.

– Tietysti voi olla, että hakee paikkaa, joka ei ole itselle se kaikkein kiinnostavin. Silloin kannattaa keskittyä niihin puoliin, jotka kiinnostavat edes vähän, Rahja sanoo.

Kieleen ja visuaalisuuteen pitää kiinnittää huomiota tiettyyn pisteeseen saakka. Kirjoitusvirheet ja harhaanjohtavat ilmaisut pitää karsia pois. Ilmaisutyylin ei pidä olla liian arkinen, mutta ei myöskään turhan virallinen.

Valokuva ei ole pakollinen ansioluettelossa, mutta se voi antaa myönteisen ja ammattimaisen kuvan. Jos liittää mukaan kuvan, kannattaa käyttää hyvää ja laadukasta kuvaa.

Muista ainakin nämä kolme asiaa työhakemuksessa ja CV:ssä

Vaikka hyvän hakemuksen ja ansioluettelon sisältöä on mahdotonta tiivistää kattavasti, tarkista ainakin nämä asiat.

  • Lyhyt profiilikuvaus on ansioluettelossa tärkeä. Muutama lause kokoaa esimerkiksi sen, miksi opiskelee oikeustiedettä ja millaisia omat vahvuudet ovat. Osio antaa työnantajalle kuvan siitä, millainen henkilö työtä hakee.
  • Työkokemus kannattaa järjestää uusimmasta vanhimpaan, eikä vanhaakaan kokemusta pidä väheksyä.
  • Avaa tittelin ja työskentelyajan lisäksi mitä opit, millaisia vastuita työssä oli tai millaista palautetta sait.

Yksilöllisiä neuvoja työhakemuksen ja CV:n kokoamiseen saa Lakimiesliiton urapalveluista.