Juristi Antti Ignatius pystyy kätevästi kiteyttämään syynsä ryhtyä yrittäjäksi.
– Olosuhteet olivat otolliset.
Yrittäjyys oli Ignatiukselle varteenotettava vaihtoehto jo opiskeluaikana, jolloin hän hankki työkokemusta isänsä asianajotoimistossa ja yhdessä muussa toimistossa. Totta haaveesta tuli kuitenkin aiemmin kuin hän oli kuvitellut.
Ratkaisun hetkellä elettiin kevättä 2010. Ignatius työskenteli tuolloin asianajotoimistossa, johon hänet oli vakinaistettu heti sen jälkeen, kun hän oli valmistunut Helsingin yliopistosta oikeustieteen maisteriksi vuonna 2008.
Ignatiuksen lähin työtoveri oli samana vuonna valmistunut Tuomas Turunen. Turusen kanssa keskustelu johti kerran pohdintaan oman yrityksen perustamisesta. Miesten ajatukset kävivät yksiin – ja nykyään he ovat yhtiökumppaneita.
– Koska monet asiakkaistamme alkoivat olla nimenomaan omia asiakkaitamme, rupesimme miettimään, miksemme ottaisi vastuun lisäksi myös kaikkea hyötyä itsellemme.
Puolitoista kuukautta myöhemmin, toukokuussa 2010, Lakiasiaintoimisto Turunen & Ignatius aloitti toimintansa.
– Mielessä piileskellyt ajatus kypsyi kummallakin päätökseksi nopeasti, Ignatius toteaa.
Tarkkaan harkittu suunnitelma
Haudutteluvaiheessa miehet tutkivat muita alan yrityksiä ja tekivät laskelmia esimerkiksi siitä, kuinka paljon liikevaihtoa tarvitaan kannattavaan toimintaan. Käytännön puitteiden lisäksi keskusteltiin yksityiskohtaisesti siitä, mitä aiotaan tehdä ja miten.
– Meillä on ollut koko ajan vahva visio metodista, jolla hoidamme toimeksiantoja. Haluamme toimia asiat edellä ja eettisesti oikein. Illalla pitää voida käydä nukkumaan hyvillä mielin, Ignatius naurahtaa.
Silti unet ovat jääneet välillä vähiin, kun yrittäjän on herättänyt keskellä yötä epäilys siitä, että jokin tärkeä asia on jäänyt hoitamatta ajallaan.
– Kaikesta on kuitenkin selvitty. Nyt alkaa jo helpottaa, kun rutiineja on enemmän.
Pakopaikka puuttuu
Etukäteen Ignatiusta huoletti toimeentulo. Töitä on kuitenkin riittänyt, sillä vanhat kontaktit ovat tuoneet mukanaan uusia. Asiakaskuntaa on laajentanut myös Uusyrityskeskuksen kanssa solmittu yhteistyösopimus, jonka kautta yrittäjät ovat tarjonneet neuvontaa muille aloittaville yrityksille. Ignatiuksen ansiot ovat jopa hieman parantuneet edelliseen työpaikkaan verrattuna.
Osansa onnistumisessa on huolellisen suunnittelun lisäksi tiukalla kulukurilla: yritys esimerkiksi jakaa tilansa toisen alan yrityksen kanssa, mikä pienentää vuokramenoja huomattavasti. Toimiston lisäksi välttämättömiä hankintoja juristille ovat Ignatiuksen mukaan vain tietokone, puhelin ja siistit vaatteet.
– Meillä ei ole euroakaan lainaa. Kaikki on rahoitettu omalla tekemisellä. Ainoana riskinämme oli joutua tekemään työhakemuksia.
Säästäväisyyden lisäksi yrittäjältä kysytään Ignatiuksen mielestä kykyä verkostoitua sekä itsenäisyyttä, oma-aloitteisuutta ja tietynlaista pelottomuutta.
– Yrittäjänä ei voi mennä työnantajan selän taakse, hän toteaa.
Halu kehittyä on kova
Tällä hetkellä Ignatius hoitaa pääasiassa siviilioikeudelliset jutut sekä yrityksen hallinnolliset asiat, ja yhtiökumppani rikosasiat sekä asiakashankinnan ja verkostoitumisen. Tehtävänjako joustaa esimerkiksi työtilanteiden mukaan.
Keskusteluyhteys toimii. Ajatuksia vaihdetaan niin yksittäisistä toimeksiannoista kuin yrityksen strategisista linjauksista, joista ajankohtaisin on asianajotoimiston statuksen hankkiminen tänä vuonna.
– Tarkoituksena on, että yhä useammalle asianajopalveluja tarvitsevalle tulisi mieleen meidän nimemme.
Myös Ignatiuksen oma ammatillinen tavoite on kirkas: oppia lisää juttu jutulta ja tulla koko ajan paremmaksi lakimieheksi. Päämäärää kohti häntä siivittää jo opiskeluaikana syttynyt intohimo siviilioikeudelliseen ajatteluun.
– Eniten minua kiinnostaa asiakeskeinen, puhdas juridiikka, jolla ratkaistaan taloudellisia ristiriitoja. Siinä ei ole moraalista kulmaa samalla tavalla kuin on esimerkiksi huoltajuusriidoissa.
Vastuu ja vapaus tasapainossa
Ignatiuksen työpäivät ovat pidentyneet yrittäjyyden myötä hieman. Hän kuitenkin kokee sen olevan pieni hinta onnistumisen elämyksistä. Mieleen on jäänyt erityisesti asiakas, joka kiitti pitkän ja itselleen raskaan jutun käsittelyn viimeisenä päivänä asioiden hyvästä hoidosta.
– Ratkaisu ei ollut silloin vielä edes tiedossa, Ignatius hymyilee.
– Sekin on palkitsevaa, kun jonkin jutun käsittely etenee niin kuin sen on ensimmäisissä asiakastapaamisissa hahmotellut.
Perhe-elämän kannalta yrittäjyys on ollut Ignatiukselle mutkaton siirto: avovaimo tekee itsekin paljon töitä. Vapaa-ajalla pariskunta lataa akkuja ulkoilemalla, hiihtämällä ja laittamalla ruokaa.
Virtaa yrittäjän arkeen antaa myös mahdollisuus toteuttaa itseään.
– Saan päättää, miten vien juttuja eteenpäin. Kaikki vastuu on nyt itsellä, mutta myös kaiken kunnian saa itse.
Lakimiesliiton palvelut yrittäjäjäsenille
- yrittäjäkysymysten edistäminen liiton yksityissektorin valiokunnassa, Akavassa sekä Ammatinharjoittajien ja Yrittäjien Työttömyyskassa AYT:ssä
- yrityksen perustamisessa ohjaavat kurssit
- urakoulutuksen yrittäjille tarkoitetut tilaisuudet
- teemaillat muun muassa markkinoinnista
- oppaat, esimerkiksi Yrittäjän opas
- mentorointiohjelma
Lähde: Lakimiesliiton edunvalvontayksikön johtaja Taru Turunen