Onnistu työhaastattelussa

Unelmien työ on käsissäsi: osaamisesi on noteerattu ja sinut on kutsuttu työhaastatteluun. Nyt tulisi vielä vakuuttaa haastattelija siitä, että juuri sinä olet oikea henkilö avoinna olevaan tehtävään. Millä eväillä tässä tilanteessa onnistuisi parhaiten?

Ensinnäkin haastatteluun kannattaa valmistautua hyvin. Tutustu työtä tarjoavaan organisaatioon verkossa. Mikäli haastattelijoiden nimet ovat tiedossasi, poimi hyödyllistä taustatietoa heidän LinkedIn-profiileistaan.

– Mitä paremmin tunnet organisaation, sitä vakuuttavampi olet työhaastattelussa, UP Partners Oy:n uravalmentaja Susan Calonius sanoo.

Paneudu myös pukeutumiseen. Pukukoodista voi saada vihiä vaikkapa yrityksen verkkosivuilta.

– Haastatteluun kannattaa pukeutua tehtävän mukaisesti. Esimerkiksi asianajotoimistoon voi mennä puku tai jakkupuku päällä. On vaikea olla vakuuttava, jos ulkoinen olemus kertoo jotain muuta.

Pohdi omia vahvuuksiasi ja hyödynnä niitä haastattelutilanteessa, vakuutat haastattelijan esimerkiksi hyvillä esiintymis- tai vuorovaikutustaidoilla.

Muotoile lisäksi oma hissipuheesi valmiiksi. Siinä kerrot, kuka olet ja mihin ongelmiin tuot ratkaisut.

On hyvä muistaa, että avoinna oleviin tehtäviin haetaan usein ”yli-ihmisiä”. Kaikkia osaamisia ja kriteereitä ei tarvitse täyttää. Tuo haastattelussa esille oma ydinosaamisesi, jota tarvitaan erityisesti kyseisessä tehtävässä.

On vaikea olla vakuuttava, jos ulkoinen olemus kertoo jotain muuta.

Laita jännitys kuriin

Jos haastattelu jännittää, on siihen valmistautuminen erityisen tärkeää. Haastattelutilannetta kannattaa harjoitella etukäteen esimerkiksi miettimällä vastauksia tyypillisimpiin työhaastattelukysymyksiin, joita löytyy vaikkapa googlaamalla verkosta. Tarvittaessa haastatteluun voi ottaa mukaan paperin, jossa on muistiinpanoja.

Mielikuvaharjoitusten avulla voi pohtia erilaisia mahdollisia haastattelussa esiin tulevia tilanteita ja kuinka reagoida niihin. Tee mielikuvaharjoitukset myönteisesti eli aseta tavoitteeksi, että onnistut haastattelussa.

– Yhtenä harjoittelukeinona voi seisoa peilin edessä ja harjoitella vastauksia ääneen. Kun haastatteluun on valmistautunut hyvin ja vastauksia on miettinyt etukäteen, yllätyksiä ei tule eteen. Yllättävät kysymykset ja tilanteet saattavat usein lisätä jännitystä haastattelutilanteessa.

– Erilaisten mindfullness-harjoitteiden lisäksi haastattelua edeltävä kova fyysinen suoritus voi myös lievittää jännitystä.

Ota haastattelutilanne haltuusi

Haastattelutilanteessa vakuutat selkeällä ja asiallisella puheella. Tärkeintä on kuunnella, mitä kysytään ja vastata esitettyyn kysymykseen. Pidä vastaukset mahdollisimman tiiviinä ja lyhyinä. Esitä itse aktiivisesti kysymyksiä haastattelijalle.

– Haastattelussa ei tarvitse teititellä ja vahvaa murretta ei tarvitse peitellä.

Sanallisen viestinnän lisäksi vakuutat hallitulla sanattomalla viestinnällä, johon luetaan esimerkiksi eleet, ilmeet, katsekontakti ja kehon liikehdintä.

– Kun kohtaat haastattelijan ja kättelet häntä, ota kunnon ote kädestä ja katso silmiin. Kiinnitä huomiota kävelyyn ja ryhtiin ja pidä katsekontaktia yllä keskustelun ajan. Kiinnitä huomiota siihen, ettet heiluta käsiäsi liikaa tai näprää hiuksia tai sormusta. Jos haastattelutilanne hermostuttaa, kädet voi pitää esimerkiksi ristissä.

Jos haastattelussa on mukana useita haastattelijoita, on hyvä huomoida heistä jokainen puhumalla kaikille ja katsomalla heitä vuorotellen.

– Voit aivan hyvin todeta myös haastattelijalle, että ”haastattelu jännittää minua paljon, koska tämä työ on minulle tärkeä ja haluan sen”.

Pyydä palautetta

Älä lannistu, jos et saakaan työpaikkaan.

– Ota rekrytoijaan rohkeasti yhteyttä puhelimitse ja kysy, voisitko saada häneltä palautetta siitä, mikä meni pieleen. Palautteen avulla kehityt työnhaussa.

Yrityksiin ei haeta aina parasta ja osaavinta henkilöä vaan juuri kyseiseen työtiimiin sopivinta osaajaa.

– Jos et tule valituksi tehtävään, se ei tarkoita, ettei sinusta olisi siihen. Ota tapahtuneesta opiksi ja lähde rohkeasti valmistautumaan seuraavaan haastatteluun.

Lakimiesliitto tarjoaa jäsenilleen henkilökohtaista uravalmennusta pienellä omakustannehinnalla (30e/krt). Ajan voit varata: urapalvelut.fi/lakimiesliitto.