Elämä yllättää ja sattuma sanelee. Emilia Pajalan oppilas heitti vuosia sitten ohimennen, että onko opettaja ajatellut juristiksi ryhtymistä. Lausahdus jäi mielessä itämään. Pajala oli jo lapsena miettinyt juristin ammattia, sillä poliisi-isän kautta oikeudelliset asiat kiinnostivat.
– Aloin googlailla lakiopintoja, vaikka olin ilmoittautunut opiskelemaan erityispedagogiikkaa. Huomasin avoimen väylän opinnot Itä-Suomen yliopistossa ja päätin, että sille tielle on lähdettävä.
Huomasin avoimen väylän opinnot Itä-Suomen yliopistossa ja päätin, että sille tielle on lähdettävä.
Haasteiden kaipuu ajoi eteenpäin
Tuli viulisti ja tuli opettaja, mutta näyttääkin tulevan juristi. Viulunsoittoa vuosikausia harrastanut Pajala alkoi aikanaan opiskella viulupedagogiksi ammattikorkeakoulussa.
– Vaikka ajattelin, ettei periksi voi antaa, jätin opinnot kesken. Musiikista ei tuntunut olevan ammatiksi, hän kertoo.
– Ajauduin opetusalalle ja mietin, että voisin hyödyntää sekä musiikki- että yleisurheilutaustaani opettamalla musiikkia tai liikuntaa.
Koin, että opetusmaailma ei tarjoa pitkäksi aikaa riittävää haastetta.
Pajala oli koulunkäyntiohjaajana, opiskeli luokanopettajaksi ja kasvatustieteen maisteriksi sekä hankki terveystiedon aineenopettajan pätevyyden. Parin vuoden opettajana olon jälkeen hän tajusi, ettei koskaan eläköityisi siitä ammatista.
– Koin, että opetusmaailma ei tarjoa pitkäksi aikaa riittävää haastetta.
Opiskelu työn ohessa vaatii tarkkaa suunnittelua ja ajanhallintaa
Pajala aloitti oikeustieteen opinnot avoimessa yliopistossa syksyllä 2020. Appensa tavoin poliisina työskentelevä puoliso neuvoi alussa juridista ajattelua.
– Nyt taitaa olla toisinpäin, mutta puolisolla oli iso rooli aloittaessani ihan puskista juridiikan opiskelun.
Tiedossa oli, että jos suorittaa erinomaisin arvosanoin 60 opintopistettä avoimessa yliopistossa, olisi mahdollisuus hakea oikeutta opiskella tutkintoa. Määrätietoisuus auttoi: Pajala teki suunnitelman kahdeksi vuodeksi ja opiskeli kurssin kerrallaan.
– Laadukas suunnittelu ja ajanhallinta olivat keskeiset tekijät, jotta kaikki onnistui.
Aluksi Pajala oli opintovapaalla, sittemmin hän on opiskellut työn ohessa. Jälkikasvun ollessa koulussa kolmen lapsen äiti käytti päiväajan opiskeluun. Tarkka suunnitelma oli kirjattu kalenteriin: tänään pitää lukea tai kirjoittaa tämän verran. Pajalan sanoin: paletin pyörittäminen oli tunnollisen tarkkaa.
Positiivinen elämänasenne auttaa jaksamaan.
Kun lapset olivat harrastuksissa, heidän äitinsä istui parkkipaikalla tai urheiluhallin pihalla lukemassa tentteihin. Pajala sanoo pystyvänsä keskittymään, vaikka ympäristö on meluisa, kuten tyttären yleisurheilukisojen aikana.
– Testaan siinä samalla keskittymiskykyäni ja osaamistani. Työelämässä olen oppinut, että asiat on tärkeä painaa mieleen tarkasti ja miettiä niitä jo vähän eteenkinpäin. Positiivinen elämänasenne auttaa jaksamaan.
Hyvät arvosanat toivat opiskelupaikan
Pajalan mukaan juridiikka on alana riittävän haastava, koska substanssiosaamista vaaditaan. Lisäksi juridiikan parissa on etenemismahdollisuuksia ja tilaisuuksia tehdä töitä monella eri taholla.
– Juristina voi olla asian ytimessä, siinä, mihin on koulutuksen saanut.
Vuosi sitten, keväällä 2022, Pajala pisti paperit sisään päästäkseen tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon. Hän oli suorittanut kurssit hyvin arvosanoin, ja niiden painotettu keskiarvo riitti opiskelupaikkaan.
– Haluan olla esimerkkinä lapsillenikin: kovalla työllä voi saavuttaa unelmiaan. Esikoiselta tuli oma arvio, hänen mukaansa vain juristin ammattiin joutuu lukemaan näin paljon.
Haluan olla esimerkkinä lapsillenikin: kovalla työllä voi saavuttaa unelmiaan.
Pajala pitää omina vahvuuksinaan sosiaalisia taitoja ja sosiaalista älykkyyttä, sanavalmiutta ja joustavuutta. Luonnollisesti myös sinnikkyys ja kunnianhimo siivittävät uutta uraa. Bonuksena on työ- ja elämänkokemus: Pajalan mukaan ei ole tilanteita, joita hän pelkäisi kohdata.
Juridiikan opiskelu etänä on silkkaa yksin puurtamista. Niinpä sosiaalinen Pajala käy Joensuussa niin paljon kuin mahdollista ja tapaa samalla opiskelukavereitaan. Nuorisokin on ottanut hyvin vastaan. Tosin 400 kilometrin välimatka Vimpelistä yliopistolle rajoittaa menemistä.
Alanvaihto aikuisena toimii
Nelikymppisen Pajalan mukaan aikuisemmalla iällä on helpompi vaihtaa ammattia kuin nuorena. Ulkopuolisten asenteet ovat myönteisiä, alanvaihtaja on saanut arvostusta ja ihailua osakseen.
– Tarvitaan tervettä itsetuntoa, epäonnistumista ei pidä pelätä. Jos en kokeilisi, katuisin.
Pajala pääsee kokeilemaan juridisia siipiään jo kesällä, kun edessä on neljän kuukauden harjoittelu pankkijuristina. Harjoittelija myöntää olevansa ihan fiiliksissä.
Pankkikokemus näyttää, olisiko siitä omaksi alaksi. Pajalaa kiinnostaa etenkin perhe- ja jäämistöoikeudelliset asiat sekä rikosoikeus ja syyttäjän tehtävät. Opetusalan henkilöstöäkin voisi kouluttaa opetuslainsäädäntöön ja hallinto-oikeuteen liittyvistä asioista muun työn ohessa.
– Perheoikeudessa kiinnostavat vahva substanssiosaaminen, ihmisten kohtaaminen ja haastavat tilanteet. En halua tyytyä vain mukavuusalueisiin, ja motivaatiota riittää.
Pajala on kertonut omasta opintopolustaan julkisesti myös Instagramissa tilillä opesta_juristi.