Chris Brownin Don’t wake me up kajahtaa kaiuttimista, kun Pykälän omien poikien bändi Sex, apparently lämmittelee illan esiintymistä varten. Lakimiesliiton fuksi-info on pian alkamassa Helsingin oikeustieteen opiskelijoiden tiedekuntajärjestö Pykälä ry:n tiloissa.
Täpötäydessä salissa istuu monta kriittistä korvaparia. Ammattiliitto on varmasti tärkeä työelämän pyörteissä, mutta miten se näkyy opiskelijan elämässä?
– Opiskelijoiden ääni kuuluu liiton toiminnassa voimakkaasti. Opiskelijoilla on edustus sekä liiton hallituksessa että valiokunnissa ja he pääsevät vaikuttamaan kaikkeen liiton toimintaan, liiton opiskelija-asiamies Matilda Merenmies kertoo.
Palkkasuosituksella lisää liksaa
Lakimiesliitto on onnistunut kehittämään lakimiesten ansiotasoa paremmin verrattuna muihin akavalaisiin aloihin. Merenmies kertoo liiton tavoitteena olevan, että julkisen puolen palkat saataisiin kilpailukykyisiksi yksityiseen sektoriin verrattuna.
Lisäksi Lakimiesliitto antaa joka vuosi opiskelijoiden vähittäispalkkasuosituksen, joka on jaoteltu opintopisteittäin. Jos palkka on neuvoteltavissa, saavat suositukseen vedonneet selvitysten mukaan parempaa palkkaa kuin ne, jotka sitä eivät ole ottaneet esiin.
– Joka ikisessä työsopimustilanteessa, johon olen mennyt suosituksen kanssa, olen saanut ainakin pikkaisen korotettua palkkaa, Merenmies valottaa omia kokemuksiaan.
Palkkauksen, työllisyyden ja työhyvinvoinnin ohella yksi liiton päätavoitteista on työajasta ja -suhteista huolehtiminen.
– Mielestäni on aika tekopyhää, että olemme juridisella alalla töissä, eikä ylitöistä makseta lain edellyttämällä tavalla. Pyrimme myös vaikuttamaan siihen, ettei määräaikaisia työsuhteita solmittaisi perusteettomasti, Merenmies linjaa.
Yksi liiton tehtävistä on tarjota tukea työ- ja virkasuhdeasioissa. Liiton lakimiehet voivat auttaa monenlaisissa ongelmatilanteissa ja neuvottelevat tarvittaessa työnantajan kanssa.
– Usein väärinkäytöstilanteissa on pystytty neuvottelemaan asianmukaiset rahalliset korvaukset, Merenmies kertoo.
Hän kehottaakin olemaan liittoon yhteydessä, mikäli työneuvotteluissa tulee eteen omituisuuksia.
Verkosto on voimavara
Lakimiesliitolla on useita lääkkeitä uran vauhdittamiseen. Se järjestää vuosittain ilmaisia urakoulutuksia, joiden sisältöihin liittyen Merenmies kannustaa yleisöä lähettämään toiveita. Liitolla on myös omaa juridista koulutustoimintaa, ja esimerkiksi gradun teossa omaan aihepiiriin liittyvästä seminaarista saa varmasti paljon irti.
Merenmies suosittelee lämpimästi liiton CV-coach-palvelua, jossa rekrytoinnin ammattilainen arvioi hänelle lähetettyjä CV:itä. Palvelu on saanut paljon positiivista palautetta.
– Valmentaja antaa konkreettisia parannusehdotuksia, ja saamamme palautteen mukaan valmennuksen jälkeen haastattelukutsuja tulee enemmän kuin aiemmin ja hakijat saavat herkemmin haluamiaan töitä, hän hehkuttaa.
Lähempänä valmistumista käyttöä löytynee Lakimiesliiton omalle työnvälityspalvelulle, Lakimiesrekrytoinnille.
Lakimiesliitolla on myös tärkeä tehtävä yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla. Opiskelijan näkökulmasta oleellista on sen pyrkimys vaikuttamaa koulutusmääriin, -paikkoihin ja -sisältöihin niin, että tutkinnot olisivat yhtä laadukkaita kaikkialla.
Liiton tarjoamiin muihin etuihin kuuluu myös muun muassa mahdollisuus hakea stipendiä esimerkiksi vaihtoon lähtöä varten.
– Tähän mennessä kaikille vaihtoa varten stipendiä hakeneille on pystytty se myöntämään, Merenmies kertoo.
Tärkeimmäksi kaikista liiton tuomista hyödyistä Merenmies nostaa kuitenkin yhteisön voiman. Työn saannin kannalta ja kinkkisissä tilanteissa liiton tapahtumissa luoduista verkostoista on usein hyötyä.
– Lakimiesliitto on onnistunut yhdistämään ainejärjestöjen toiminnan kansalliseksi oikkaritoiminnaksi, Merenmies iloitsee.
Lue lisää: oikkarit.fi
Fuksin suusta
1. Miten innostuit lakiopinnoista?
2. Onko jo suunnitelmia, mille alalle aiot suuntautua?
3. Miltä opinnot ovat tähän mennessä vaikuttaneet?
4. Mitä mieltä olet Lakimiesliitosta?
Maiju Mäkinen
1. Lakiopinnoissa on paljon erilaisia työtehtävämahdollisuuksia kun valmistuu, ja se tuntui mukavalta ajatukselta.
2. En osaa vielä sanoa, koska en ole käynyt peruskursseja mistään aiheesta. Opinnot kun alkoivat vasta eilen!
3. On ollut tosi mielenkiintoista ja paljon on tullut informaatiota. Eihän tässä ole vielä opiskella ehtinyt, mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa.
4. Erityisesti liiton opiskelijatoiminta vaikuttaa kiinnostavalta, ja siihen olisi mukava jossakin vaiheessa päästä mukaan.
Ida Eloranta
1. Abivuonna en tiennyt, mitä haluaisin tehdä, mutta muutama kaveri haki ja pääsi oikikseen, niin sitä kautta opinnot tulivat tutuksi ja kiinnostuin.
2. Ihan asianajo kiinnostaa sekä prosessioikeus.
3. Tosi hyvältä, mikäs siinä! Sen oloista, minkä käsityksen valmennuskurssilla sai. Onhan tässä paljon luettavaa, mutta kyllä tämä koulun jälkeinen toiminta sitä kivasti keventää.
4. Lakimiesliiton toiminta vakuutti minut, erityisesti opiskelijoille tarjottavat palvelut sekä oikeustieteen opiskelijoiden edun ajaminen eri yhteyksissä. Aion ehdottomasti myös kokeilla CV:stä saatavaa palautetta!
Teemu Jokiharju
1. Lukiossa en oikein tiennyt, mihin suuntautua ja luin vähän erilaisia aineita kuten fysiikkaa ja filosofiaa. Sitten tuli mahdollisuus käydä avoimessa yliopistossa oikeustieteen kurssilla. Se oli oikis, joka lopulta valikoitui.
2. Meiltä kysyi tänään yksi proffa, että jos nopeasti näillä pohjatiedoilla pitäisi keksiä joku ala, niin mikä se olisi. Sanoin rikosoikeus. Kiveen hakattu se ei ole, mutta on hyvä, että perusopinnoissa pääsee tutustumaan eri aloihin.
3. Aika erilaista se on, kun on suoraan lukion penkiltä tullut, mutta ihan positiivinen kuva jäänyt näistä parista päivästä.
4. Vielä en ole ehtinyt tutustumaan sen toimintaan, mutta ei se varmaan oikeustieteen ylioppilaalle huono juttu ole. Ylipäänsä kannatan yhteistyötä. Jos tätä tilaisuutta ei olisi ollut, olisin ottanut liitosta selvää itse.