OTT, VTM Liisa Nieminen: Väitöskirjaohjattavat ovat elämän suola

– Takavuosina naisten syrjintä oli yliopistoissakin täysin avointa. Nykyisin sen tilalle on tullut ikäsyrjintä, sanoo Liisa Nieminen.

Nieminen ei laske viikoittaisiakaan työtuntejaan. Paljon niitä joka tapauksessa on. Sunnuntai on hänen mieluisin Porthania-päivänsä. Silloin talossa on hiljaista ja kirjoittaminen sujuu parhaiten.

Liisa Nieminen kutsutaan usein myös eduskunnan valiokuntiin asiantuntijakuultavaksi.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajatumisesta

1 §. Varhaisnuoren unelma. Alkuperäisenä tavoitteenani oli valtiotieteellinen tiedekunta. Meillä oli kotona Pekka Kuusen 60-luvun sosiaalipolitiikka -kirja, joka teki minuun syvän vaikutuksen.

2 §. Valaistuminen. Lukion opettajamme sanoi, että valtiotieteen maisteri ei ole mikään ammatti. Keksin oikeustieteellisen tiedekunnan, kun huomasin, että sellainenkin oppiaine kuin valtiosääntöoikeus on olemassa. Aiemmin käsitykseni juristin ammatista perustui tv-sarjaan Peyton Place (asianajaja Steven Cord on yksi sen päähenkilöistä).

2. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. En sano Suomen perustuslaki, koska se olisi liian helppo vastaus. Siksi sanonkin yhdenvertaisuuslaki. Olen mukana kirjoittamassa siitä kommentaaria ja olen tulkitsemassa sitä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnassa.

2 §. Kamala laki. Ulkomaalaislaki, jota on muutettu lukuisia kertoja. Olin juuri kuultavana perustuslakivaliokunnassa taas yhdestä muutoksesta.

3. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Käytännön lakimiestehtävissä toimiessani (EOA ja edellä jo mainittu yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta) olen huomannut, että taitaviakin juristeja on kyllä olemassa. Jotkut ilmiselvästi jopa nauttivat päätöksen perustelujen laatimisesta ja ovat siinä tosi eteviä.

2 §. Tomppeli juristi. Heitäkin on. Tekevät rahasta mitä tahansa – esimerkiksi turvapaikanhakijoilla rahastavat juristit.

4. luku: Terveys- ja ihmisoikeudet

1 §. Ilon aihe. Elämän loppuvaiheen hoitoa, itsemääräämisoikeutta, saattohoitoa ja eutanasiaa koskevan lainsäädäntötarpeen asiantuntijatyöryhmä, jonka jäseneksi minut nimitettiin (2018–2021).

2 §. Murheen paikka. Tietosuoja-asetuksen ylitulkinta ikään kuin muita perusoikeuksia ei olisikaan, ja oletus, että tietosuoja ei koskaan pidä, vaan kaikessa pitää varautua pahimpaan. Terveyden edistäminen tuntuu jäävän sivuasiaksi.

5. luku: Valiokuntavierailuista

1 §. Antoisinta. Jos huomaa saaneensa jotakin omasta lausunnostaan valiokunnan lausuntoon.

2 §. Ankeinta. Ihmettelen usein, miksi minua kuullaan asioista, joista en juurikaan tiedä, mutta ei asioista, joista aika paljon tietäisinkin. Esimerkiksi sotesta ei minua kuultu.

6. luku: Perustuslakivaliokunnasta

1 §. Fundamentalistit – onko heitä? En ymmärrä koko sanaa, en ole törmännyt fundamentalisteihin. Yksi kevyt heitto on saanut kohtuuttomat mittasuhteet.

2 §. Nihilistit – onko heitä? Ehkä jossakin, mutta en itse ole törmännyt heihinkään. Perustuslakivaliokunnan jäsenet – muutkin kuin juristit – ovat pääsääntöisesti hyvin perillä perus- ja ihmisoikeuksista.

Useimmat opiskelijat ovat valmiita tekemään paljon työtä unelmiensa eteen.

7. luku: Yliopistotutkijan uraputkesta

1 §. Ihaninta. Saa itse valita, mitä tutkii. Laaja-alaisen lukeneisuuden hankkiminen, oma laaja kirjasto. Saa olla tekemisissä opiskelijoiden kanssa, joista useimmat ovat valmiita tekemään paljon työtä unelmiensa eteen. Väitöskirjaohjattavat!

2 §. Inhottavinta. Aiempina vuosikymmeninä naisten syrjintä oli täysin avointa, nykyään ikäsyrjintä on tullut sen tilalle. Työsuhdeturva olematon. Ilmaista työtä saa tehdä niin paljon kuin jaksaa.

8. luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Suomen Akatemian vanhemman tutkijan ja akatemiatutkijan kaudet.

2 §. Karvain tappio. Tappioita riittää, mutta karvain on ehkä – niukka – häviö vuonna 1993 valtiosääntöoikeuden apulaisprofessuurista Martin Scheininille.

9. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Ei ole.

2 §. Herkkuruoka. Äidin tekemät kaalikääryleet ja puolukkahillo (viimeinen kerta vuonna 1994).

3 §. Paras juoma. Lähdevesi.

4 §. Kaunein kukka. Pioni.

5 §. Viehättävin väri. Vanha roosa.

6 §. Rakkain romaani. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla ja uudemmista Riikka Pulkkisen tuotanto.

7 §. Inspiroivin oikeudellinen teos. Antero Jyrängin Perustuslaki ja yhteiskunnan muutos.

8 §. Esikuva. Juristeista etenkin Matti Pellonpää ja Lauri Lehtimaja, jotka ovat ihmisoikeusjuridiikan uranuurtajia.

9 §. Elämän tarkoitus. Tuomari Nurmiolla on Kohdusta hautaan -niminen kappale. Eiköhän siinä tule esiin elämän tarkoitus (eli selvitä kohdusta hautaan)?

10 §. Motto. ”Huomenna on uusi päivä.” (Scarlett O’Hara)