Pääkirjoitus: Nyt pääsee naimisiin

Blogit ja kolumnit
10.03.2017 • Mia Paju

Maaliskuun ensimmäinen päivä 2017 jää muistiin päivänä, jolloin suomalaisten yhdenvertaisuus lain edessä lisääntyi. Nyt kaikki aikuiset suomalaiset saavat luvan mennä naimisiin. Toki homot ja lesbot ovat ennenkin saaneet mennä naimisiin, mutta eivät rakastettujensa kanssa. Lakimiesliitto kannatti tasa-arvoista avioliitto­lakia, kuten myös monet oikeustieteen professorit, koska laki edistää yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä.

Aiemmin mies- ja naisparit ovat voineet solmia rekisteröidyn parisuhteen. Sen muuttamista avio­liitoksi voi hakea omasta maistraatista yhdessä puolison kanssa. Vanhat rekisteröidyt parisuhteet voivat myös jäädä voimaan, jos niin haluaa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki nostatti aikanaan suuret tunteet, joihin vedettiin mukaan myös lapset. Vastustajien mukaan aito avioliitto oli sellainen, joka tuotti biologisesti aidon lapsiperheen. Tällaisissa ydinperheissä ei enää nykypäivänä elä yhtä suuri enemmistö lapsista kuin menneisyydessä. Nykyisin 22 prosenttia suomalaisista perheistä on yksinhuoltajaperheitä, 9 prosenttia perheistä on uusperheitä, yhä useampi on naimisissa useita kertoja ja yhä kasvava osa lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella. Lisäksi joka viides suomalainen pariskunta kohtaa tahatonta lapsettomuutta. Kun tämä vielä yhdistetään Suomen alati laskevaan syntyvyyteen, voi tasa-arvoisen avioliiton vastustaminen näyttää jopa Suomen kasvun jarruttamiselta.

Tasa-arvoisen avioliittolain ansiosta myös avo­liiton määritelmä muuttuu, mikä vaikuttaa sosiaali­etuuksiin. Tavoitteena on ollut, että eri ja samaa sukupuolta olevia avopareja kohdeltaisiin sosiaaliturvaa koskevassa lainsäädännössä yhdenvertaisesti. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevat kämppä­kaverit voivat joutua selvittämään suhdettaan Kelaan, jos he eivät halua tulla kohdelluksi avopuolisoina. On kiintoisaa nähdä, miten Kela alkaa soveltaa uutta avoliiton määritelmää.

Itse muutin opiskeluaikana miespuolisen kaverin kanssa vuokra-asuntoon, ja Kela epäsi asumistuet. Todistin pyytämättä ja oma-aloitteisesti, että emme asu avoliitossa. Kirjoitin selvityksen, jossa kerroin muun muassa erillisistä vessapaperirullista ja jääkaapin hyllyistä, ja että miespuolinen kämppikseni nukkuu eri sängyssä kuin minä. Valitus, jonka tekstin todistivat oikeaksi useat Tampereen yliopiston professorit, meni läpi ja saimme oikeuden­mukaiset Kela-päätökset.

Isoin muutos uudessa avioliittolaissa on kuitenkin se, että pääsee naimisiin. Lukemattomat mies- ja naisparit eri puolilla Suomea saavat vihdoin yhdenvertaiset oikeudet lain edessä ja pääsevät avioliittoon. Itse en ole koskaan ollut naimisissa, joten en tiedä avioliiton ihanuudesta, mutta onnea kaikille naimisiin meneville tasa-arvoisesti ja yhtä paljon.