Päämääränä kilpailukykyinen palkkapussi

Oikeudenmukainen, kokemusta vastaava palkka on jokaisen alalla työskentelevän etu. Siksi Juristiliitossa tehdään vuosittain paljon töitä sen eteen, että palkkaus muodostuu oikeansuuntaiseksi jo uran alkuvaiheessa.

Liiton vuosittain vahvistama vastavalmistuneen oikeustieteen maisterin vähimmäispalkkasuositus perustuu tutkittuun tietoon ja työmarkkina-analyysiin. Tutkittu tieto saadaan jäsenistön palkkatutkimuksesta, joka on auki marraskuun ajan. Tutkimuksessa kysytään aina lokakuun palkkatietoja, jotta tulokset ovat verrattavissa edellisvuoden palkkatietoihin.

Tutkimusdatan lisäksi analysoidaan yleistä työmarkkinatilannetta, ja myös esimerkiksi inflaation vaikutus ja työllisyystilanne otetaan huomioon. Lopulta Juristiliiton hallitus vahvistaa palkkasuosituksen.

Palkkasuositus koskee nimenomaan vastavalmistuneiden palkkoja. Samoilla edellytyksillä liitto pystyy antamaan suosituksen opiskelijoiden palkkauksesta. Suosituksessa otetaan huomioon, missä vaiheessa opiskelijan opinnot ovat.

Palkkasuositus koskee nimenomaan vastavalmistuneiden palkkoja.

Vastavalmistuneiden ja opiskelijoiden palkkojen analysointiin on syynsä: aloituspalkka vaikuttaa myöhempään työelämään ja koko uran palkkakehitykseen.

Palkkatutkimuksista kerätty data tukee muullakin tavoin jo pidempään alalla työskennelleitä. Kun liitossa tiedetään, millaisia palkkoja eri aloilla liikkuu, liitto pystyy auttamaan jäseniään löytämään kullekin osuvan palkkatoiveen.

Tavoitteena oikeudenmukainen palkka

Juristiliitto tavoittelee tilannetta, jossa jokaisella ammattikuntaan kuuluvalla on työkokemusta vastaava, sopiva palkkataso.

Koska tutkimuksia on tehty kauan, liitolle on kertynyt pitkän aikavälin palkkanäkemystä.

Juristiliitto toteuttaa palkkatutkimuksen vuosittain aina marraskuussa. Aineisto kerätään kuluvan vuoden lokakuun palkoista. Palkkatutkimuksessa kysytään palkkatietojen lisäksi myös muun muassa työkokemusta, ikää, asuinpaikkaa ja muuta koulutusta.

Koska tutkimuksia on tehty kauan, liitolle on kertynyt pitkän aikavälin palkkanäkemystä esimerkiksi asianajoalalta, rahoitusalalta ja muilta toimialoilta, joilla juristeja työskentelee.

Tutkimuksessa kerätty data analysoidaan

Kun palkkatutkimuksen kysely sulkeutuu, tutkimuksesta saatu tieto analysoidaan. Analysointi alkaa heti joulukuussa tutkimuksen toteuttamisen jälkeen.

Menneinä vuosina aineistosta on selvinnyt muun muassa se, että pääkaupunkiseudulla ja yksityisellä sektorilla isot työnantajat noudattavat palkkasuosituksia melko hyvin. Julkisella sektorilla, pienissä työpaikoissa tai pääkaupunkiseudun ulkopuolella resurssit taas voivat olla sellaiset, ettei suositustasolle aina päästä. Pitkällä aikavälillä suositukset vetävät kuitenkin palkkatasoa ylöspäin, asuinpaikasta ja työpaikan rakenteesta riippumatta.

Pääkaupunkiseudulla ja yksityisellä sektorilla isot työnantajat noudattavat palkkasuosituksia melko hyvin.

Samaan aikaan kun dataa analysoidaan, liitto tarkastelee ja analysoi myös yleistä työmarkkinatilannetta ja palkankorotusten yleistä linjaa. Esimerkiksi tulevan vuoden palkankorotuksia ei ole vielä päätetty, koska neuvottelukierros on vasta alkamassa.

Juristiliitto pyrkii ottamaan neuvottelukierroksen ja mahdolliset tulevat palkankorotukset huomioon palkkasuosituksissa.

Palkkasuositukset julkaistaan

Palkkasuositukset julkaistaan yleensä alkuvuoden aikana. Kun data on analysoitu ja suositukset laadittu, työelämävaliokunnat julkisella ja yksityisellä sektorilla voivat ottaa niihin kantaa. Lopuksi liiton hallitus vahvistaa suositukset, minkä jälkeen ne julkistetaan.

Palkkatutkimuksen tulokset päivitetään myös Juristiliiton jäsensivuilla olevaan Palkkapuntariin. Palkkapuntari kertoo juristien palkkatason muun muassa työkokemuksen, työskentelysektorin, työaikojen ja sukupuolen mukaan. Palkkapuntarilla voi verrata omaa palkkaa muihin vastaavien, vastaavissa tehtävissä toimivien juristien palkkoihin.

Suositukset ovat voimassa, kunnes seuraava palkkatutkimuskysely on toteutettu ja sen tulokset analysoitu ja vahvistettu.

Palkkatutkimuksen tulokset päivitetään myös Juristiliiton jäsensivuilla olevaan Palkkapuntariin.

Kun tullaan tähän vaiheeseen, kierros alkaa taas alusta.

Asiantuntijana toimi Juristiliiton työelämäasioista vastaava johtaja Jaana Meklin.