Palkansaajien tavoitteet vaarassa joutua viemäriin

Akavan hallitus on valmis jatkamaan työtä sopimus- ja työrauhajärjestelmästä saavutetun neuvottelutuloksen pohjalta. Palkansaajajärjestöt ja EK saavuttivat lokakuussa neuvottelutuloksen sopimus- ja työrauhajärjestelmää koskevan lainsäädäntötyön toimeksiannosta, mutta SAK:n hallitus hylkäsi neuvottelutuloksen.

Akavan hallitus ihmettelee SAK:n hylkäämispäätöstä. Toimeksianto ei sisältänyt esityksiä lakko-oikeuden rajoittamisesta, jota Akavakaan ei hyväksy.

Julkisessa keskustelussa ovat olleet esillä lähinnä työnantajien vaatimukset työtaistelujen seurausten koventamisesta. Akavan edunvalvontajohtaja Minna Helle muistuttaa, että työrauhalainsäädännön kehittämisessä on mukana myös palkansaajille tärkeitä asioita. Akavan mielestä etenkin työrauhaongelmien taustalla oleviin syihin pitää kiinnittää huomiota. Syyt ovat usein työnantajan toimissa, jotka rikkovat esimerkiksi yt-lainsäädäntöä.

– Jos lainsäädäntötyötä ei aloiteta ja työnantajan tavoitteita pelätään, ei omiakaan tavoitteita saada vietyä eteenpäin. Nyt palkansaajille tärkeät asiat uhkaavat mennä pesuveden mukana, Helle varoittaa.