Pankkiala vei juristin mennessään

Skandinaviska Enskilda Bankenin pankkilakimies Hans Söderlundia kiinnosti nuorena sekä juridiikka että rahoitusala. Espoosta kotoisin oleva Söderlund päätyi lopulta opiskelemaan juridiikkaa Helsingin yliopistoon.

Erityisesti alaan liittyvät ongelmanratkaisu ja looginen ajatuskulku kiehtoivat. Sivuaineena hän luki myös taloustieteitä. Jo tuolloin mielessä siinsivät yritysten rahoitus- ja pankkitoiminta.

Söderlundin valmistuttua vuonna 2005 hän aloitti työt OP-Pohjola-ryhmän vähittäispankissa Orimattilassa pankkilakimiesharjoittelijana. Muutaman kuukauden jälkeen hänestä tuli pankkilakimies, joka toimi konttorin juristina.

Puolen vuoden pestin jälkeen Söderlund siirtyi juristiksi Osuuspankki­keskuksen lakipalveluihin Helsinkiin, ja työskenteli siellä vuoden verran, kunnes aloitti pankkilakimiehenä Skandinaviska Enskilda Bankenissa.

Nyt SEB:n palveluksessa on hujahtanut jo yli viisi vuotta. Söderlund viihtyy työssään ja tehtävässään mainiosti.

– Viisi ja puoli vuotta on mennyt todella nopeasti. Tämä on ollut antoisaa aikaa ja viihdyn hyvin, Söderlund kertoo.

Erityisesti hän on tyytyväinen työnsä monipuolisuuteen ja laajaan toimen­kuvaan. Söderlund työskentelee arvopaperimarkkinajuridiikan parissa. Työtehtäviin kuuluu niin arvopapereiden säilytykseen liittyviä asioita, arvopaperi­kaupankäyntiä kuin kauppojen selvityksiä.

Lisäksi Söderlund on mukana erilaisissa omaisuudenhoitoon liittyvissä tehtävissä. Aiemmin hän työskenteli enemmänkin SEB:n private banking ­-liiketoiminnassa, mutta nykyään hän hoitaa ainoastaan vanhojen kontaktiensa kautta tulevia omaisuudenhoitotehtäviä.

Pankkilakimiehen ura on 35-vuo­tiaan Söderlundin mielestä edelleen juuri sitä, mitä hän haluaa tehdä. Hän kuuluu Pankkilakimiehet ry:hyn ja on sitä kautta myös Lakimiesliiton jäsen.

Parasta on kansainvälisyys

SEB:n palveluksessa Suomessa on tällä hetkellä noin 400 työntekijää. Nykyään he kaikki työskentelevät saman katon alla Helsingin Unioninkadulla. Hans Söderlund on yksi talon seitsemästä juristista.

Työpaikan ilmapiiri on Söderlundin mukaan positiivinen, ja mukava työ­yhteisö antaa hyvät edellytykset työnteolle. Vaikka työ on välillä hyvin kiireistä, pystyy tiimi työskentelemään saumattomasti yhdessä ja puhaltamaan yhteen hiileen.

– Itselläni on ollut aina myös se onni työelämässä, että minulla on ollut hyviä esimiehiä. Se auttaa paljon työssä jaksamisessa, Söderlund toteaa.

Hän kehuu työnantajaansa myös siitä, että satunnainen etätyö on tehty mahdolliseksi. Söderlund on todennut järjestelyn olevan hyvä ja tehokas.

– Joissakin projekteissa etätyö auttaa työhön keskittymisessä. Etätyö­päivän aikana voi rauhassa ilman keskeytyksiä syventyä esimerkiksi sopimuksen kirjoittamiseen tai lukemiseen.

Perheellinen pankkilakimies on tyytyväinen siihen, että pystyy itse vaikuttamaan työpäiviinsä ja työtehoon.

– On aika paljon itsestä kiinni, kuinka paljon saa päivän aikana asioita edistettyä ja tehtyä. Totta kai välillä tulee keskeytyksiä ja muita kiireellisiä työtehtäviä, se kuuluu työelämään. Mutta pitää vain yrittää priorisoida asioi­ta, Söderlund pohtii.

Hän kertoo kehittävänsä itseään jatkuvasti.

– Oman työn laatua ja oppimista voi alati viedä eteenpäin.

Työnsä parhaaksi puoleksi Söderlund nimeää kansainvälisyyden. SEB:ssa kansainvälisiä, maiden rajoja ylittäviä tehtäviä on paljon. Söderlund tekee muutaman työmatkan vuodessa ulkomaille, lähinnä Tukholmaan, mutta pääsääntöisesti kokoukset pyritään järjestämään puhelimitse tai videoneuvotteluin.

Kansainvälisyys todella kiinnostaa Söderlundia. Hän pitää työkomennusta ulkomaille yhtenä tulevaisuuden vaihto­ehtona, mikäli sellainen tilaisuus tarjoutuu.

Perhe tuo vastapainoa

Huolimatta monipuolisista ja haastavista tehtävistään Söderlundilla jää hyvin aikaa myös perheelleen. Perheeseen kuuluvat vaimo Maria sekä kaksi tytärtä, 2-vuotias Linnea ja muutaman kuukauden ikäinen Sonja.

Työpäivänsä Söderlund aloittaa aamuyhdeksän aikoihin ja pyrkii olemaan kotonaan Itä-Helsingissä iltakuuteen mennessä, juuri sopivasti ennen Pikku Kakkosen loppumista.

Söderlundin vaimo on eri alalla kuin miehensä. Kauppatieteen maisteriksi valmistunut puoliso työskentelee asiakaspalvelupäällikkönä ja on tällä hetkellä äitiyslomalla. Perhe pitää pankki­lakimiehen ajatukset kotona ollessa muualla kuin työtehtävissä, tosin silloin tällöin jokin keskeneräinen työprojekti saattaa pyöriä mielessä.

Nuorille, juuri valmistuville lakimiehille Söderlund suosittelee epäröimättä rahoitusalaa.

– Ilman muuta kannattaa harkita tätä vaihtoehtoa uralleen. Rahoitusalalla on mielenkiintoisia tehtäviä ja työt ovat todella monipuolisia. 

 

Lakimiesliiton urapalvelut

Kiinnostavatko eri uravaihtoehdot? Lakimiesliitto tarjoaa jäsenilleen monipuolisia urapalveluita. Urakoulutukset ovat jäsenille ilmaisia tilaisuuksia, joista saa koulutusta niin esiintymiseen, neuvottelutaitoihin kuin oikeussalietikettiin. Tarjolla on myös alennuksia ammatillisesta juridisesta koulutuksesta. Liiton mentorointiohjelma tukee uralla etenemistä.

Jäsenet voivat lisäksi hyödyntää Lakimiesrekrytointi-palvelua liiton nettisivuilla. Suosittu palvelu kokoaa listaa avoinna olevista lakimiestyöpaikoista. Jäsensivuilta saa myös tietoa juristien palkkatasosta esi­merkiksi palkkaneuvottelujen tueksi.

www.lakimiesliitto.fi/palvelusi/urapalvelut