Pasi Oikkonen on Lakimiesliiton Lapin alueen alueasiamies

Rovaniemen hovioikeudessa hovioikeudenneuvoksena työskentelvä Oikkonen on toiminut Lakimiesliiton Lapin alueasiamiehenä vuodesta 2013. Tähän kutsumustehtävään ”syttyjä” ovat antaneet Etelä-Karjalan ja Lapin pitkäaikaiset aiemmat alueasiamiehet sekä järjestöpäällikkö.

Mikä sai sinut opiskelemaan oikeustiedettä?

Koin herätyksen oikeudelliseen maailman vasta varusmiespalveluksen jälkeen loistavan ja innostavan oikeusopin opettajan ansiosta yo-merkonomin opintoja aloitellessani. Aiemmin en ollut harkinnut alaa, mutta tuolloin tehty urapäätös ei ole sittemmin kaduttanut.

Mikä on alueasiamiehen tehtävä?

Alueasiamiehenä pyrin mahdollistamaan eri alojen ja paikkakuntien lakimiesten kohtaamisia, järjestämään ajankohtaista alueellista koulutusta sekä välittämään viestiä ja tietoa liiton ja jäsenkunnan välillä.

Pitkät etäisyydet tuovat oman mausteensa ja vaikeuskertoimensa tapahtumien järjestämiseen.

Pitkät etäisyydet tuovat oman mausteensa ja vaikeuskertoimensa tapahtumien järjestämiseen. Paikallisen tiedekunnan myötä aktiiviset opiskelijat piristyttävät tapahtumia. Osallistujien laajasta ikähaitarista (20–80 vuotta) huolimatta tunnelma on ollut tilaisuuksissa mukavan välitön – olipa kysymyksessä luento, jokiristeily taikka taidenäyttely.

Miten lakimiehen työ muuttuu tulevaisuudessa?

Ongelmanratkaisu ja vuorovaikutustaidot ovat tulevaisuudessakin lakimiehen ydinosaamista, vaikka työtantereet monimutkaistuvat ja puitteet kehittyvät. Sinänsä digitalisaatio on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Järjestelmiä ja lainsäädäntöä kehitettäessä on pidettävä suunta ja tavoitteet selkeinä.

Ongelmanratkaisu ja vuorovaikutustaidot ovat tulevaisuudessakin lakimiehen ydinosaamista.

Kolme asiaa, joita tarvitset päivittäin?

Tietokone, perinteinen lakikirja, manuaalinen kalenteri.

Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi?

Vapaa-aikana olen mukana lapsien urheiluharrastusten tukitoiminnoissa sekä varsinkin talvisin kilpailumatkoilla. Kelin testaamisen lisäksi yritän kerryttää omiakin hiihtokilometrejä sekä kesäisin tyhjentää pääkoppaa iltarasteilla. Varttuneempana aloitettu suunnistaminen vaatii niin täydellistä keskittymistä, että työasiat huolineen unohtuvat metsässä tyystin.

Suunnistuksesta puheen ollen muistutan vielä kaikkia lakimiehiä yöttömän yön Napapiiri-Jukolasta kesäkuussa!