Taipalus opiskeli työn ohessa muun muassa ratkaisukeskeisen valmentajan opinnot ja uraohjauksen erikoistumiskoulutuksen. Hän veti akateemisten työnhakijoiden työnhakuryhmiä Rekryboosterissa ennen siirtymistään Juristiliittoon.
Miten sinusta tuli uravalmentaja?
Vähän sattumalta. Alun perin pohdin HR-tehtäviä, en edes tiennyt uravalmentajan työtä olevankaan. Pääsin kuitenkin tekemään aluksi työnhaun valmennusta, joka ajan ja lisäkouluttautumisen myötä muutti muotoaan uravalmentajan työksi.
Olen todella tyytyväinen ja iloinen, koska tässä työssä saa olla auttamassa ja oivalluttamassa ihmisiä pohdinnoissaan eteenpäin. Tunnen tekeväni merkityksellistä työtä joka päivä.
Tunnen tekeväni merkityksellistä työtä joka päivä.
Millaista on juristin työ vuonna 2050?
Tekoäly ottaa varmaankin kontolleen ison osan rutiininomaisesta työstä. Yhteiskunnan kompleksiuus takaa kuitenkin sen, että juristien osaamiselle on aina käyttöä. Tulee varmasti lisää tarvetta juristeille, jotka erikoistuvat esimerkiksi salassapitoon, tietoturvaan ja eettisiin kysymyksiin.
Työelämässä tärkeitä ominaisuuksia ovat halu kehittää osaamistaan monipuolisesti, monikäyttöisyys erilaisissa työtehtävissä, muutoskyvykkyys ja resilienssi.
Mihin haluat erityisesti panostaa uravalmentajana?
Haluan luoda ilmapiirin, jossa asiakkaalla on aidosti mahdollisuus pysähtyä pohdintojensa äärelle ja kokea tulevansa kuulluksi. On tärkeää, että jokainen asiakas kokee pääsevänsä ainakin pienen askeleen eteenpäin keskustelun myötä.
Toisaalta haluan myös ihmisten olevan itselleen armollisia, harvan ura on kovin pitkälle suunniteltu tai ainakaan menee suunnitelman mukaan. Viisi saati kymmenen vuotta on nykyajan työelämässä pitkä aika, ei tarvitsekaan tietää, mitä silloin aikoo tehdä.
Harvan ura on kovin pitkälle suunniteltu tai ainakaan menee suunnitelman mukaan.
Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi?
Päivissä vaihtelee asiakastyö, kehittämistyö ja uusien palveluiden suunnittelu: Minulla on pari valmennuskeskustelua työnhausta ja urapohdinnoista jäsenten kanssa. Teen kehittämistyötä verkkovalmennusalustoillamme ja suunnittelen kollegojen kanssa esimerkiksi tulevia koulutuksia tai valmennusten sisältöjä.
Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi?
Perhe ja ystävät tuovat vastapainoa työlle. Harrastan liikuntaa monipuolisesti, käyn tanssi- ja kuntosalitunneilla ja yleensä joka kevät aloitan uudestaan lenkkeilyn. Luen, kuuntelen musiikkia ja katson sarjoja. Työssä jaksamisessa auttavat hauskat työkaverit ja joustavat etätyömahdollisuudet.