Pensselit santaan

Blogit ja kolumnit
14.02.2017 • Jukka Varviala

Ehkä on vain hyvä, että en ole liian perehtynyt, saati peräti yliperehtynyt juridiikkaan. En ole saanut kunniaa kuulua huippujuristien joukkoon (kun ei ole tullut törmäiltyäkään). En myöskään kuuluu siihen oikeus­oppineitten tai lakiviisaitten (lehdistön käyttämiä sananvalintoja) joukkoon, joilta milloin mihinkin kiperään kysymykseen on pyydetty lausuntoa.

Pelkkänä juristina saatoin taannoin vedellä kavereiltani saamalla lahjaharmonikalla kerrostaloasunnossamme kauniita säveliä. Olinhan saanut kurtun lisäksi puolen vuoden yksityis­opetuksenkin soitossa. Soittelin välittämättä toisten koti­rauhasta.

Sainpa sittemmin ilokseni nuottivihkoni väliin Vantaan käräjä­oikeuden edesmenneen tuomarin 2002 antaman pääksen hanuristi A:n tapauksessa: Ei ole kotirauhan häirintää soitto, vaikka vaimo paukuttaisi rumpua säestykseksi. Kunhan soitto ei tapahdu sopimattomana aikana.

Ehkä on vain hyvä, että en ole liian perehtynyt, saati peräti yliperehtynyt juridiikkaan.

Vaan nyt voi tulla toiselle harrastukselleni, nimittäin maalaus­harrastukselle, piste tai ainakin puolipiste. Puidaanhan käräjillä suurta taideväärennösten sarjaa. Syytteessä ovat jäljentäjät ja kauppiaat. Itse olen välttynyt syytteeltä vaikka mielipuuhaani on ollut suurten mestareitten taulujen jäljentäminen, tosin ei öljyväreillä ja tuhertaen oman signeeraukseni nurkkaan. En ole malttanut edes odottaa, että 70 vuotta on kulunut mestarin kuolemasta. Lähinnä olen maalannut omaksi ilokseni, mutta maalauksista on riittänyt tutuille ja kavereille lahjoiksikin.

Nyt ovat kaverit vitsailleet, oikeudenkäynnistä lueskeltuaan, että uskaltavatko ripustaa lahjataulunsa muuallekin kuin komeron seinälle? Entäs jos perikunta, osallisuudestani tietämättömänä, myy taulun tuputtaen sitä aitona? Vaatimattomiin nimikirjaimiini huomiota kiinnittämättä.

Odotan jännityksellä käräjäoikeuden tuomiota ja tuomion perusteluja. Siihen asti saavat pensselit olla sannassa, ja kuuntelen Irwin Goodmanin asiaan sopivaa laulemaa Kun ei rahat riitä ja erityisesti sen kertosäettä “pannaan pensselit santaan ja rukkaset naulaan!”