Perintäalan palkkoja perattiin

Oikeustieteellinen tutkinto antaa valmiudet työskennellä hyvin monenlaisissa tehtävissä niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Yksityisen sektorin eri toimialoilla aina rahoituksesta teollisuuteen ja kaupasta järjestötoimintaan ahertaa noin puolet työelämässä olevasta lakimieskunnasta. Lakimiesliiton yksityissektorin lakimiehistä noin kahdella prosentilla työpaikka on perintäalalla.

Perintäalan palkat jälkijunassa

Lakimiesliitto tekee vuosittain syksyllä koko jäsenkunnalleen tutkimuksen työsuhteen ehdoista, erityisesti palkkauksesta. Tutkimuksen nimeksi on vuosien saatossa vakiintunut palkkatutkimus.

Yksityisellä sektorilla työskentelevien jäsenten palkkatutkimuksen kyselylomake koostuu perinteisestä vastaajien taustatieto-osiosta, palkkaa ja työaikaa koskevista kysymyksistä sekä kunkin vuoden erityisteemaan liittyvästä kokonaisuudesta. Vuoden 2012 teemana oli ammatillisen osaamisen kehittyminen.

Palkkatutkimus on osoittanut, että perintäalalla lakimiesten palkkataso jää huomattavasti jälkeen muilla yksityissektorin toimialoilla työskentelevien lakimiesten palkoista. Perintäalalla keskimääräinen kuukausipalkka vuonna 2011 oli 4 009 euroa ja mediaanipalkka 3 900 euroa, kun esimerkiksi tilintarkastusalalla vastaavat luvut olivat 5 130 euroa ja 4 620 euroa sekä konsulttialalla 5 518 euroa ja 4 920 euroa.

Valitettavasti vuoden 2012 palkkatutkimukseen vastasi sen verran harva perintäalalla työskentelevä lakimies, että kyseisen toimialan tuloksia ei voida esitellä erikseen, vaan alan tiedot sisältyvät palkkatutkimuksen yksityisen sektorin Muu toimiala -ryhmään. Palkkatutkimus on kokonaisuudessaan julkaistu liiton kotisivuilla www.lakimiesliitto.fi Jäsenelle-osiossa.

Perintäalalla myös niin sanottu palkkahaitari on poikennut kapeudellaan muista toimialoista: perintäalan alin desiili eli F10 vuonna 2011 oli 2 520 euroa ja ylin desiili F90 oli 5 473 euroa – toisin sanoen 80 prosentilla alan lakimiehistä kokonaispalkka sijoittui edellä mainittujen desiilien rajaamalle alueelle.

Pureutuakseen perintäalan palkkojen muista toimialoista poikkeavan tason syihin sekä selvittääkseen perintäalan kilpailukykyä lakimiesten palkkauksessa Lakimiesliitto lähetti perintäalan toimistoille loppuvuodesta 2012 erillisen palkkakartoituksen. Kartoitus toimitettiin kaikkiaan yhdeksälle toimistolle, joista kaksi vastasi. Suuret kiitokset vastaajille.

Perintälakimiehen palkkaus moninaista

Perintäalan palkkakartoituksen mukaan perintätoimistossa työskentelee muun henkilöstön lisäksi muutama lakimiestutkinnon suorittanut henkilö. Vastausten perusteella perintätoimistoihin ei ole rekrytoitu kymmeniä lakimiehiä, vaan juridinen osaaminen keskittyy parille toimiston lakimiehelle.

Lakimiehen tehtävät vaihtelevat jonkin verran toimistoittain. Haaste­hakemusten laatiminen käräjäoikeuteen sekä mahdolliset oikeuden­käynnit on selkeästi keskitetty nimenomaan lakimiehille. Sen lisäksi lakimiehet voivat muun muassa laatia perintäasiakirjoja, kouluttaa toimeksiantajia tai lähestyä velallista joissakin perintäasioissa, esimerkiksi haastavissa yrityssaatavissa.

Lakimiehiin ei perintäalalla noudateta minkäänlaista palkkausjärjestelmää. Palkat siis määräytyvät työntekijän ja työnantajan keskinäisen sopimuksen mukaisesti ilman erillisiä palkkausperiaatteita, palkkapolitiikkaa ja palkkausmääräyksiä.  

Varsinainen palkkakin voi muodostua joko kokonaan kiinteästä kuukausipalkasta tai osin kiinteästä ja osin provisiopalkasta. Pelkkään provisioon perustuvaa palkkausta ei lakimiehillä perintäalalla tehdyn kartoituksen mukaan ole.

Luontoisetuina lakimiehillä on käytettävissä puhelin-/matkapuhelinetu sekä virike-/liikuntasetelietu. Myös ravintoetu on yleinen perintäalan lakimiehillä. Sen sijaan asunto- tai autoetua ei lakimiehillä ole käytettävissään perintäalalla.

Liitto tekee töitä palkkatason korjaamiseksi

Perintäalan palkkakartoituksessa tiedusteltiin lakimiesten keskimääräistä palkkatasoa alalle tultaessa. Saatujen vastausten perusteella lakimiehen aloittaessa perintäalalla alin palkkataso on 2 500 euroa kuukaudessa.

Lakimiesliiton tekemien palkkatutkimusten tulosten perusteella vahvistetaan vuosittain vähimmäispalkkasuositus vastavalmistuneelle oikeustieteen maisterille. Vuonna 2012 suosituksen suuruus oli 3 880 euroa kuukaudessa ja vuonna 2011 vähimmäispalkkasuositus oli 3 790 euroa kuukaudessa. Perintäalalla aloittavan lakimiehen keskimääräinen palkka on siis pienempi kuin vastavalmistuneen vähimmäispalkkasuositus.

Palkkakehitystä perintäalalla selvitettiin muun muassa lakimiehen palkkatasolla kahden vuoden ja viiden vuoden kokemuksen jälkeen. Kyseisen alan palkkakartoituksen mukaan kahden vuoden kokemuksen jälkeen palkka lakimiehillä vaihtelee 3 500–4 200 euroa kuukaudessa välillä ja viiden kokemusvuoden jälkeen palkkataso on 4 000–5 000 euroa kuukaudessa. Henkilökohtaisten korotusten lisäksi osan lakimiehistä palkkakehitykseen sovelletaan myös Palvelualojen työnantajat PALTAn ja STTK-laisen Ammattiliitto Pron sopimaa luottotieto- ja perintäalan työehtosopimusta.

Tulokseen pyrkivä työnantaja tavoittelee päteviä työntekijöitä ja haluaa myös pitää heidät palveluksessaan. Työyhteisössä noudatettava palkkapolitiikka ja sen pohjalta laadittu palkkausjärjestelmä ovat keskeisiä tekijöitä niin johtamisessa kuin työntekijän motivoitumisessa. Lakimiesliitto on kiinnittänyt huomiota perintäalan lakimiesten palkkauksen alhaista tasoa korjaaviin toimenpiteisiin.

 

Kirjoittaja on Lakimiesliiton edunvalvontayksikön johtaja.