Petsukkalampi tarjoaa puitteet monipuoliselle lomalle

Espanjassa asuvat Liisa Karjalainen ja Jussi Koskinen viihtyvät Levin Petsukkalammella sijaitsevan Tunturinlaki ­–mökin tunnelmassa.

– Levillä minua vetää puoleensa golf, mutta onhan täällä valtavasti muutakin aktiviteettia. Esimerkiksi mustikkapiirakan marjat voi kerätä itse, hymyilee Koskinen, joka on juuri palannut golfkierrokselta.

Liisa Karjalainen puolestaan kiittelee, että paikallinen golf pro Batu Lempinen edustaa alansa huippua. Ei siis ihme, että pariskunta kuuluu Levi Golfin jäsenistöön.

– Levillä on rento meininki, ja olemme pelanneet yhdessä seuran jäsenten kanssa myös Espanjassa. Lisäksi on hienoa, että tänne valmistuu maailman pohjoisin 18-reikäinen kenttä, Koskinen kertoo selvästi innostuneena.

Golfkentälle on matkaa Petsukka­lammen mökiltä noin neljä kilometriä. Levin golfkentän ensimmäinen vaihe valmistui pari vuotta sitten, mutta suurimmat elämykset matkailukeskus on yleensä tarjonnut talviaikaan.

Levi tarjoaa monipuolisia elämyksiä

Levin kymmenen viime vuoden kehitys on ollut oma lukunsa suomalaisen matkailun historiassa. Tavallisesta hiihtokeskuksesta on kasvanut kokonainen tunturikaupunki, joka vetää puoleensa kaikenikäisiä matkailijoita.

Leviltä löytyy mielihalujen mukaan upeita rinteitä, safareita, kylpylöitä, lukuisia ravintoloita, vauhdikasta yöelämää tai luonnon rauhaa.

Paikka on noussut viime vuosina kansainvälisten hiihtokeskusten joukkoon pitkälti alkutalven alppilajien maailmancupin osakilpailun ansiosta. Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen kaltaisten supertähtien lisäksi tunnettuja jetset-vieraita ovat olleet muun muassa suomalaiset formulatähdet.

Mutta Levi on paljon muutakin kuin pelkkä hiihtokeskus yökerhoineen, julkkiksineen ja keskustan alppitaloineen.

– Kesäkauteen on satsattu todella paljon ja harrastuksia löytyy joka lähtöön, Karjalainen korostaa.

Varsinkin liikunnasta ja luonnosta nauttiville Levi on kesällä melkoinen pohjoinen paratiisi. Vaellus- ja maastopyöräreitit tarjoavat eritasoisia haasteita, ja fyysisesti helpompia elämyksiä metsästävä voi tutustua tunturimaisemaan vaikkapa gondolihissin ikkunasta.

Lapin luonto luo outoa taikaa

Lakimiesliiton Petsukkalammen mökki on varustukseltaan hyvää luokkaa. Kiinteistöön kuuluu suuri ja pieni makuuhuone, parvi, keittiö, olohuone, kuivauskaappi, sauna ja terassi.

Naapurimökit ovat sopivan matkan päässä, joten Petsukkalampi tarjoaa riittävästi myös yksityisyyttä.

– Tämä on erittäin rauhallinen paikka, joka on sopivan matkan sisällä Levin keskustasta. Kaikki palvelut ovat kohtuullisen kävelymatkan päässä. Usein käymme ostoksilla tai syömässä kävellen, jotta saamme luontaista liikuntaa, Karjalainen kertoo.

Koskinen näkee Petsukkalammen viehätyksen myös siinä, että maisema ja atmosfääri poikkeavat täysin Malagan arjesta.

– Suomalaisessa metsässä on mukava liikkua. Mustikkareissulla polulla saattaa juosta poro vastaan, Koskinen naureskelee Malagan ja Levin eroa.

Koskinen myöntää, että nuorempana hän ei nähnyt Suomea kovin kiintoisana lomakohteena.

– Kun ikää tulee, alkaa ihminen etsiä juuriaan, Koskinen toteaa.

Pariskunta lomailee Suomessa elokuussa, joka on suosituin lomakuukausi Espanjassa.– Myös Lakimiesliiton Rukan mökit ovat tulleet tutuiksi, ja onhan meillä myös oma mökki Lapinlahdella. Jotenkin vain tuntuu, että Levi vetää eniten puoleensa, Koskinen toteaa.

 

 

Espanja tarjoaa juristille omat haasteensa

Espanjalainen juristi Liisa Karjalainen rantautui nykyiseen kotimaahansa jo parikymmentä vuotta sitten. Ennen espanjalaisen juristin koulutustaan hän ehti tehdä pitkän uran muun muassa rakennusalan kansainvälisissä markkinointitehtävissä.

Hän oli pitkään alansa ainoa suomalainen edustaja Espanjassa, joten hänellä on vahva kokemus maan oikeuskäytännöstä ja -kulttuurista, joka voi tarjota varomattomalle suomalaiselle melkoisia yllätyksiä.

– On hyvin erikoista, että suomalaiset ovat yleensä hyvin tarkkoja asioidensa hoidosta Suomessa, mutta Espanjassa suomalaiset voivat tehdä esimerkiksi asuntokauppoja hyvinkin kevyin perustein, Karjalainen sanoo.

Karjalainen toteaa, että Espanjasta löytyy lukuisa määrä asiointitoimistoja, joilla ei ole käytännössä mitään tekemistä asianajotoimiston kanssa.

– Asiointitoimistojen pitäjillä ei ole juridista koulutusta, mutta he esiintyvät kuten asianajajat. Tällaisessa tilanteessa varomaton asiakas voi mennä helposti lankaan, Karjalainen valottaa.

Karjalaisella on toimisto suomalaisten suosimassa Fuengirolassa, kun taas Jussi Koskisen toimisto sijaitsee Barcelonassa. Lakimies Koskisella on takanaan pitkä kansainvälinen ura, ja Espanjaan hän kotiutui kahdeksan vuotta sitten.

Yhteistyöllä Karjalaisen ja Koskisen toimistot pystyvät tarjoamaan erittäin kattavan palvelun asiakkailleen.

– Espanjassa on Suomeen verrattuna valtava byrokratia, jossa monet käytännöt ovat huomattavasti erilaisia. Monet juridiset asiat, joiden hoitaminen on Suomessa suhteellisen helppoa, voivat olla Espanjassa hyvinkin monimutkaisia, Koskinen korostaa.