Pietarissa EGIDA tarjoaa maksutonta apua työoikeudellisissa pulmissa

– Kansainvälinen talouskriisi on Venäjällä aikaansaanut sen, että monet yritykset ovat irtisanoneet naisia eivätkä ole maksaneet heille kuuluvia sosiaalisia etuuksia. Erityisen kipeästi tämä koskee raskaana olevia naisia ja pienten lasten äitejä, kertoo lakimies ja Peterburskaya EGIDA -nimisen järjestön presidentti Rima Sharifullina.

– Sosiaaliturvamaksut maksetaan lain mukaan työnantajille, joiden tulisi suorittaa ne sitten kyseessä oleville naisille. Näin ei kuitenkaan käytännössä tapahdu, vaan monet yritykset katoavat tavoittamattomiin ja pitävät saamansa rahat. Lakia on ehdottomasti tältä osin muutettava niin, että korvaukset maksetaan suoraan niihin oikeutetuille, Sharifullina korosti.

Ryhmä pietarilaisia työoikeuden ja tasa-arvoasioiden kehittämisestä kiinnostuneita asiantuntijoita vieraili Suomessa toukokuun lopussa. Kaikki ryhmän jäsenet ovat mukana projektissa nimeltä ”Gender equality without boundaries”.

Osa työskentelee myös järjestössä nimeltä Peterburskaya EGIDA, joka on perustettu vuonna 2002. Sen toiminnassa mukana on alusta saakka ollut Rima Sharifullina, joka on erikoistunut työoikeuteen ja omaa alalta 20 vuoden kokemuksen.

Suomessa vierailleessa ryhmässä oli mukana kaksi muutakin naisjuristia: Nadezda Karimova ja Anna Klevetz. Ryhmä oli Tukholmaan ja Helsinkiin suuntautuneella opintomatkalla tutustuen tasa-arvotyöhön työlainsäädäntöön.

Järjestön nimi Egida on venäläinen versio latinankielisestä termistä Aegis (suom. Aigis), joka oli kreikkalaisessa mytologiassa puolustautumiseen tarkoitettu suoja.

Naisten oikeuksien parantamisen lisäksi Peterburskaya EGIDA kohdistaa palvelujaan kaikille, joilla on pulmia työoikeuden ja tasa-arvon toteutumisen kanssa. Järjestö tarjoaa maksutonta neuvontaa, oikeusapua ja koulutusta. Sen päämääränä on aikaansaada myös ennakkopäätöksiä tuomioistuimissa ja lobata tasa-arvoisemman työlainsäädännön puolesta.

Teksti Ritva Juntunen