Piikki lakimies­työttömyydessä

Työttömien juristien määrä heinäkuussa 2020 oli 545.

Heinäkuussa oikeustieteen mais­tereita oli työttömänä noin kolmannes enemmän kuin helmikuussa: kun
helmikuussa työttömiä oikeustieteen maistereita oli 407, oli heitä heinäkuussa 545.

Akavan pääekonomistin Pasi Sorjosen mukaan oikeustieteilijöiden työttömien määrä hipoo tällä hetkellä ennätyslukemia. Edellisen kerran työttömyysluvut olivat yhtä korkealla vuonna 2015, jolloin työttömiä oikeustieteen maistereita oli 551.

Oikeustieteilijöiden työttömien määrä hipoo tällä hetkellä ennätyslukemia.

Lisääntynyt työttömyys on näkynyt myös työttömyyskassassa. Kassanjohtaja Taru Turunen Lakimiesten työttömyyskassasta kertoo, että työt­tömyyspäivärahan saajia on lähes kaksinkertaisesti enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

– Vastaavasti työttömyyspäivärahamenot kasvoivat Lakimiesten työttömyyskassassa kyseisellä ajanjaksolla noin 40 pronsenttia edelliseen vuoteen verrattuna, kertoo Turunen.

Vastavalmistuneiden työttömyys lähes kaksinkertaistunut

Työttömien vastavalmistuneiden määrä on taas lähes tuplaantunut vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Kun tammikuussa 2020 työttömiä vastavalmistuneita oli 42, oli heinäkuussa työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan työttömiä vasta­valmistuneita 83. Vastavalmistuneella tarkoitetaan oikeustieteen maisteria, jonka valmistumisesta on aikaa alle vuosi.

Todellinen vastavalmistuneiden työttömyysluku voi olla tätäkin suurempi. Koska vastavalmistuneiden työpaikkoja ei keväästä asti ole ollut haussa tavalliseen tapaan, voivat opiskelijat haluta venyttää omaa valmistumistaan siihen asti, kunnes työtarjontaa on enemmän.

– Ymmärrettävästi opiskelijastatus voidaan kokea mielekkäämpänä kuin työttömän, joten osa opiskelijoista on tietoisesti päättänyt lykätä valmistumistaan epävarmoina aikoina, toteaa Lakimiesliiton opiskelijakoordinaattori Noona Hanni.

Ymmärrettävästi opiskelijastatus voidaan kokea mielekkäämpänä kuin työttömän.

Lakimiesliitossa koronan aiheuttama tilanne juristien työllisyyteen aiheuttaa huolta.

– Pöyristyttävintä tilanteessa on se, että opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa tukalaan tilanteeseen suunnittelemalla lisätä oikeustieteellisten tiedekuntien sisäänottomääriä holtit­tomasti, mikä on täysin edesvastuutonta, toteaa tilanteesta Lakimiesliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander.