Pikaopas oikeudellisen tiedon lähteisiin, osa 7. Oikeuskirjallisuus verkossa

1. Viitetietokannat

Viitetietokanta ei sisällä julkaisun koko tekstiä, vaan se on eräänlainen kirjallisuusluettelo, joka sisältää ­julkaisua kuvaavia viitetietoja. Tyypillisiä viitetietoja ovat tekijän nimi, julkaisun otsikko ja julkaisuvuosi ja sisältöä kuvailevat asiasanat, joita käyttämällä tietoa voi hakea.

SELMA on osa eduskunnan kirjaston kokoelmatietokantaa, joka sisältää sekä kirjoja että artikkeleita. Sen avulla löytyy parhaiten myös  suomalainen oikeuskirjallisuus. Kotimainen oikeudellinen aineisto löytyy Selma tietokannasta kohdasta Rajaus, josta valitaan kohta Kotimainen oikeudellinen aineisto. Se sisältää Suomessa julkaistuja, Suomea koskevia sekä suomalaisten kirjoittajien oikeustieteellisiä artikkeleita ja kirjoja. Joidenkin Selmassa olevien  julkaisujen kohdalla on myös linkki.

FOKI (Oikeuskäytäntö kirjallisuudessa -kokoelma) on Finlexissä oleva viitetietokanta. Foki yhdistää oikeustapaukset niitä kommentoivaan oikeuskirjallisuuteen. Se sisältää kotimaisia ja eurooppalaisia tuomioistuinratkaisuja koskevia viittauksia suomalaisesta oikeuskirjallisuudesta vuodesta 1926 lähtien.

2. Tekstitietokannat

Tekstitietokannat sisältävät julkaisun koko tekstin.  Samaan luokkaan kuuluvat myös elektroniset kirjat (e-kirjat). Suuri osa tekstitietokantojen ja e-kirjojen tuottajista on yrityksiä, ja siksi näiden tietokantojen käyttö on yleensä maksullista. Maksutta niitä pääsee käyttämään monen ­kirjaston tiloissa. 

Edilexin Lakirjasto sisältää oikeustieteellisiä kirjoja, opinnäytteitä, asiantuntijakirjoituksia ja artikkeleita lehdistä Defensor Legis, Helsinki Law Review, JFT, Lakimies, Oikeus, Oikeustieto ja Ympäristöjuridiikka sähköisinä versioina.

Juridiikkafokus (Talentum) sisältää päivitettäviä oikeustieteellisiä e-kirjoja, säädöksiä ja oikeustapausvalikoiman. E-kirjoja on muun muassa seuraavista aiheista: perusoikeudet, insolvenssioikeus, prosessioikeus, rikosoikeus, varallisuusoikeus, työoikeus ja ympäristöoikeus. Tekstejä päivitetään lainsäädännön muuttuessa.

Suomen Laki -hakupalvelu sisältää juridisia verkkokirjoja. Hakupalvelun perushintaan kuuluu noin seitsemänkymmentä juridista verkkokirjaa. Näiden lisäksi voi ostaa kommentaariteoksia, jotka ovat saatavilla vain kyseisen hakupalvelun käyttäjille.

Verkkokirjahylly (Talentum) sisältää teoksia juridiikan, taloushallinnon, verotuksen ja esimiestyön aihealueilta. Verkkokirjahyllyn kirjat eivät ilmestymisensä jälkeen päivity.

Lakimiesuutisten nettilehti sisältää tietoa oikeuskirjallisuudesta netissä laajemmin sekä  aktiivisia linkkejä, joiden avulla tietoon pääsee suoraan.

Sarja “Pikaopas oikeudellisen tiedon lähteisiin” jatkuu ensi vuonna pelkästään Lakimiesuutisten nettilehdessä. Silloin käsitellään kansainvälisiä oikeudellisia tiedonlähteitä.