Pikku mangustit ja viisaat

– setä viskaali, setä viskaali, kerro meille satu!

– totta kai hyvät oik-yy-oot, mutta vain yksi, sitten teillä onkin jo kiire työelämään.

No, satu alkaa näin: Olipa kerran kiltti, pieni mangustilauma, joka eli Isä Aurinkoisen hyvässä suojeluksessa. Ne olivat ahkeria ja sopuisia kilttejä pikku mangusteja, jotka kerran päättivät tutkia, miten saisivat yhteisten asioiden hoidon paremmalle tolalle. Ja niinpä ne lähettivät yhden kiltin pikku mangustin vaihto-oppilaaksi kaukaisten pörröhäntäisten pikkuserkkujensa luokse.

Ja kun tämä mangusti vuosien kuluttua, jo hivenen harmaantuneena, iästä johtuen toivottavasti, palasi takaisin, hän kertoi pörröhäntien järjestäneen asian siten, että ne valitsivat joukostaan viisaimmat ja rehellisimmät, jotka päättivät, miten asiat piti hoitaa. No, tämä kuulosti kaikista tavattoman viisaalta, ja he halusivat kuulla, miten nämä valitut olivat tienneet parhaat ratkaisut. No, kertoi harmaantunut mangusti, kun hän oli tullut paikalle, olivat nämä valitut ratkaisseet ongelman siten, että he olivat katsoneet kristallipalloon, jonka nimi oli ollut Idänsuhteet, ja nähneet sieltä, miten asiat piti hoitaa, ja kertoneet sen sitten muille, niille ei-yhtä-viisaille-ja-rehellisille. Noinko helppoa se on? ihmettelivät kaikki. No ei ihan, kertoi heidän kumppaninsa.

Kun aika kului niin pörröhännät valitsivatkin uudet, vielä viisaammat ja rehellisemmät päättämään asioista. Ja uudet valitut nauroivat pitkään vanhaa sumeaa kristallipalloa ja siihen tuijotelleita vanhoja valittuja ja veivät pallon pois ja toivat tilalle paremman, oikean kristallipallon. Sen nimi oli Markkinavoimat, koska sieltä näki, miten asiat piti oikeasti hoitaa. Ja sen uudet viisaat kertoivat muille ja sen mukaan tekivät. Mutta voi! Taas aika kului ja taas viisaat korvattiin viisaammilla. Ja taas kaikki ymmärsivät, miten tyhmää kaikki vanha oli ollut. Ja vanha huono kristallipallo pistettiin pois kaappiin, sinne muiden pallojen joukkoon. Ja korvattiin uudella pallolla. Siitä näki, miten asiat piti hoitaa. Sen nimi oli Kansan Tahto. Ja valitut katsoivat palloon ja kertoivat, mitä kansa…

– ihan tyhmä satu, me mennään pois.