Pitäisikö kuitenkin jokin tolkku olla?

Blogit ja kolumnit
20.09.2019 • Poliisipäällikkö

Tätä vuotta ovat ”värittäneet” lukuisat hyvin laajat mielenosoitukset. Monet niistä ovat muuttuneet varsinaisiksi mellakoiksi, kuten Venezuelassa ja Ranskassa. Viime aikoina julkisuudessa ovat olleet erityisesti Hongkongissa yli kaksi kuukautta ja Venäjällä kuukauden jatkunut tilanne.

Kaikkien näiden taustalla on ihan perusteltuja syitä osoittaa mieltä ja vaatia muutoksia.  Hongkongissa valmisteltiin lakia, joka olisi mahdollistanut tietynlaisista rikoksista epäiltyjen luovuttamisen muun muassa Kiinaan. Venäjällä on suljettu Moskovan paikallisvaalien ehdokaslistalta lukuisia opposition ehdokkaita.

Jos mielenosoittajien vaatimuksiin on suostuttu, pitäisikö tilanteen sitten rauhoittua.

Jos mielenosoittajien vaatimuksiin on suostuttu, pitäisikö tilanteen sitten rauhoittua. Hongkongissa kyseinen lakiesitys on peruttu, mutta siitä huolimatta mellakat jatkuvat. Nyt mellakoidaan poliisin liiallista voimankäyttöä tai kuten mielenosoittajat sanovat, poliisin väkivaltaa vastaan.

Ovatko mielenosoittajien käyttämät keinot enää missään suhteessa tilanteeseen? Kuten on kerrottu, lentoaseman lentoliikenne on estetty useana päivänä. Onko yhtään mietitty asiaa näiden matkustajien kannalta, joita on melkoinen määrä, kun lentoja on peruttu satoja. Myös taloudelliset menetykset ovat suuret.

Ovatko mielenosoittajien käyttämät keinot enää missään suhteessa tilanteeseen?

Suomessa olemme välttyneet paljolti tämänkaltaisilta tilanteilta. Itse olin nuorena poliisimiehenä paikalla, kun Helsingissä oli ”Vanhan valtaus” ja ”Shaahin mellakat”.  Silloinkin jouduttiin käyttämään voimakeinoja, mutta ei kuitenkaan edellä kerrottujen tapausten mukaisella tavalla.

Esimerkiksi Venäjällä on otettu kiinni satoja henkilöitä päivittäin.  Julkisuudessa on näytetty joitakin paikallisen poliisin törkeisiin voimankäyttötilanteisiin liittyviä tallenteita ja onpa jokin niistä käynnistänyt tutkinnankin.

Suomen resurssipulasta kärsivällä poliisilla riittää tärkeämpääkin tekemistä, joten on ihan hyvä, että väkivaltaisiin mielenilmauksiin ei mene kovin paljon voimavaroja.