Politiikka edellä?

Blogit ja kolumnit
10.12.2019 • Poliisipäällikkö

Kun kansalaisaloite kannabikseen liittyvien kriminalisointien lieventämisestä saavutti vaadittavan allekirjoittajien määrän, alkoi heti hyvin ”äänekäs” mielipiteiden esiintuominen.  Eräät katsoivat, että asiaa ei saa ratkaista etukäteen, vaan sen käsittely on annettava eduskunnan tehtäväksi.  Tämä ei keskustelua vaimentanut.

Jo heti alkuvaiheessa melkoista hämmästystä herätti sisäministerin esiintulo, jossa hän toi julki oman puolueensa myönteisen kannan kansalaisaloitteen hyväksymisen puolesta.

Jo heti alkuvaiheessa melkoista hämmästystä herätti sisäministerin esiintulo.

Jotkut ihmettelivät ihan perustellusti, olisiko ministerin pitänyt harkita vähän perusteellisemmin julkituloaan. Hänen valtiollinen tehtävänsä on kuitenkin ministerin pesti. Mitä mieltä hänen alaisensa hallinto olisi tästä asiasta?  Poliisijohto toikin oman kielteisen kantansa melko nopeasti esiin.

Kun on seurannut käytyä keskustelua tästä asiasta, on tullut selvästi esiin kaksi vastakkaista näkökantaa.

Niiden kielteinen kanta, jotka joutuvat seuraamaan näitä asioita oman työnsä puitteissa hyvinkin läheltä ja näkemään huumausaineiden käytön järkyttävät seuraamukset.

Toisen puolen näkemyksissä tulee enemmänkin esiin aivan muunlaiset perustelut. Osin varsin hämmästyttävätkin. Ajatellaan, että rangaistavuuden poistaminen poistaisi koko kannabikseen liittyvän ongelmakentän.

Kuitenkin on tiedossa, että miedoimmista huumeista siirrytään entistä voimakkaampiin, joilla on todella vakavat seuraamukset.

Sekin tässä aloitteessa vähän hämmästyttää, että kannabiksen käyttö olisi sallittua, mutta huumeiden myyminen rangaistavaa.  Poliisilta menisi yksi tärkeä keino kauppiaiden jahtaamisessa, kun käyttäjien kautta ei voisi enää suorittaa tutkintaa.

On varsin vaikea ymmärtää, mitä positiivista aloitteen hyväksymisestä voisi tulla.

On varsin vaikea ymmärtää, mitä positiivista aloitteen hyväksymisestä voisi tulla. Jos käyttää saisi vapaasti kuka vaan iästä riippumatta, se tarkoittaisi myyjille huimia markkinoita.  Jo nyt monin paikoin saa huumeita jopa koulujen pihoilta.

Nyt on otettava järki käteen ja laitettava tällaiset huonot aloitteet roskakoriin!