Politiikkaa & juridiikkaa

Kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ehdolla olleet helsinkiläinen Daniel Sazonov ja raaseporilainen Anita Westerholm yllättyivät saamastaan suosiosta. Daniel Sazonov keräsi Helsingissä 947 ääntä ja Anita Westerholm 371 ääntä. Molemmat pääsivät kirkkaasti läpi kotikunnissaan.

– Tavoitteena oli mennä läpi, joten ei voi olla kuin tyytyväinen, tuoreet valtuutetut iloitsevat.

– Tuntuu mahtavalta, että niin moni on kirjoittanut numeroni äänestyslippuun ja uskonut minuun, Anita lisää.

Sekä Danielilla että Anitalla palo vaikuttamista kohtaan syttyi jo peruskouluaikana oppilaskunnan hallituksessa toimimisen myötä. Halu vaikuttaa ja osallistua olivat myös syitä asettua ehdolle kuntavaaleissa.

Danielille politiikka on intohimo. Kokemus Suomen Lukiolaisten liiton ja Kokoomusnuorten puheenjohtajana on opettanut paljon päätöksenteosta ja vaikuttamisesta. Vahvuudekseen Daniel kertookin intohimon politiikkaa kohtaan ja kyvyn saada aikaan muutoksia.

– Tärkeintä on intohimo, halu viedä asioita eteenpäin ja kyky saada asioita hoidetuksi, hän tiivistää.

Daniel valitsi Kokoomuksen arvopohjan vuoksi. Vapaus, vastuu ja sivistys ovat hänelle tärkeimpiä asioita, ja Kokoomuksen kautta hän uskoo pääsevänsä parhaiten vaikuttamaan näihin asioihin.

Anita puolestaan valitsi RKP:n, koska puolue ajaa elävää kaksikielisyyttä, mutta myös siksi, että puolue on liberaali ja sillä on järkevä talouspolitiikka. Puo­lueessa on myös tilaa myös erilaisille mielipiteille.

Politiikka avaa ovia

Danielin mielestä politiikka ja oikeustiede sopivat hyvin yhteen, sillä etenkin julkisella puolella kaikki pyörii lainsäädännön ympärillä.

– Politiikka ja juridiikka pitäisi nähdä saman kolikon kääntö­puolina, Daniel sanoo. Poliittinen aktiivisuus kartuttaa taitoja ja on hyvä tapa luoda uusia verkostoja.

– Poliittisesta aktiivisuudesta on enemmän hyötyä kuin haittaa, sanoo Anita Westerholm.

Politiikka ja oikeustiede sopivat hyvin yhteen, sillä etenkin julkisella puolella kaikki pyörii lainsäädännön ympärillä.

On selvää, ettei poliitikko voi toimia tuomarina toimiessaan lainsäätäjänä. Tämä on tärkeä rajanveto, joka tulee jo lain­säädännöstä.

Anita ja Daniel lähtivätkin opiskelemaan oikeustiedettä tutkinnon monipuolisten mahdollisuuksien vuoksi. Tulevaisuuden uratoiveet ovat molemmilla vielä auki.

– Haluan työskennellä tehtävissä, joissa on kosketuspintaa politiikkaan. Fiilis siitä, että haluaa tehdä töitä politiikan parissa, on vahvistunut koko ajan, Daniel kertoo urasuunnitelmistaan.

Anita haluaa vaikuttaa asioihin jatkossakin, mutta tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole.

– Minulla on vielä kolme vuotta opintoja jäljellä, joten paljon ehtii tapahtua. Pidän ajatuksesta, että kaikki ovet ovat vielä auki, Anita kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Perusteltuja päätöksiä ja herkkyyttä

Anita Westerholm haluaa poliitikkona tehdä hyvin perusteltuja päätöksiä ja olla rohkea myös vaikeista asioista päätettäessä. Hän haluaa olla myös kuntalaisten tavoitettavissa.

– Toivon, että kunnan asukkaat voivat olla minuun yhteydessä asiassa kuin asiassa, Anita sanoo.

Daniel Sazonovin mielestä poliitikon tärkein ominaisuus on yhteiskunnallinen herkkyys. Pitää olla kyky ymmärtää erilaisten ihmisten erilaisia elämäntilanteita sekä ymmärtää ne eri tuntemukset, jotka vallitsevat yhteiskunnassa.

– Poliitikkona on myös tärkeä, että kykenee rakentamaan yhteistyötä ja tekemään kompromisseja, Daniel sanoo.