Positiivinen tulos

Blogit ja kolumnit
16.06.2020 • Poliisipäällikkö

Nykysuomen sanakirjan vuoden 1973 painoksen mukaan positiivinen on negatiivisen vastakohta. Se tarkoittaa myönteistä, myötämielistä, suopeaa. Henkilöllä voi olla positiivinen kanta tai asenne, hän suhtautuu asiaan positiivisesti. Kysymys voi saada positiivisen ratkaisun.

Muita synonyymejä ovat muiden muassa edullinen, edistävä, rakentava, ilahduttava ja hyvä. Jonkin hankkeen tulokset voivat olla erittäin positiivisia.

Arkielämässä monilla henkilöillä on aina silloin tällöin erityisen jännittävä päivä, kun tulossa on tietoja esimerkiksi työhakemukseen liittyvästä päätöksestä, pankkiin jätetyn lainahakemuksen kohtalosta tai vaikkapa kauan haaveillun vauvan raskaustestin tuloksesta. Jos toive toteutuu, kyse on hyvin positiivisesta tilanteesta.

Viime kuukasien uutisointi korona-viruksesta herättänyt mielessäni vähän sekavia tuntemuksia.

Tätä taustaa vasten on viime kuukasien uutisointi tästä korona-viruksesta herättänyt mielessäni vähän sekavia tuntemuksia. Esimerkiksi lauantaina 21.3. uutisoitiin, että ”perjantaisten tietojen mukaan koronaviruksen varalta testattuja on 6 500, joista positiivisia on noin 450.” Tämä tarkoitti sitä, että nuo 450 olivat taudin kantajia, joten se ei ollut mikään kovin positiivinen uutinen.

Vaikka sanan ”positiivinen” käyttö tässä yhteydessä vastaa tietyllä tavalla sen merkitystä, sen valinta on kaikkea muuta kuin nappisuoritus.

Vielä toukokuun puolivälissä eräs johtajaylilääkäri käytti positiivisuus-sanaa kertoessaan, miten menetellään testatun henkilön ammattiin liittyvissä asioissa. Ammattia ei kysellä testausvaiheessa. Vasta, jos todetaan tartunta, asia alkaa kummasti kiinnostaa, kun aletaan kartoittaa altistuneita.

On alettu puhua sairastuneiden määrästä eikä positiivisista testaustuloksista.

Nyttemmin uutisointi on muuttunut parempaan suuntaan, kun on alettu puhua sairastuneiden määrästä eikä positiivisista testaustuloksista. Tämä on mielestäni positiivista kehitystä.