Pykälöikäämme.
1. luku: Juristiksi ajautumisesta
1 §. Lapsuuden unelma. Lapsena ajattelin ryhtyä tähtitieteilijäksi. Pitkän matikan ja fysiikan lukeminen vielä lukiossakin oli itsestään selvää.
2 §. Valaistuminen. Oikeustieteelliseen pyrkiminen oli minulle vain yksi vaihtoehto muiden joukossa. Jäin puolen pisteen päähän ja valitin. Pisteeni nousivat, ja pääsin sisään.
En ole ollenkaan varma, että olisin osallistunut pääsykokeisiin toista kertaa. Ovet olivat auki moneen paikkaan pelkkien papereiden perusteella. En ole kuitenkaan katunut.
2. luku: Lainsäädännöstä
1 §. Kiva laki. Kuluttajansuojalaki oli heti syntymänsä jälkeen selkeä kokonaisuus. Sittemmin siitäkin on, monen muun lain tavoin, tullut sekava tilkkutäkki. Sen sisään on ympätty sen seitsemän direktiiviä.
2 §. Kamala laki. Laki yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. Se säätelee YTJ-järjestelmää. Se on pikkutarkka detaljimääräysten kokoelma. Pienikin muutos tietojärjestelmässä olisi pakko hoitaa lakitekstin tasolla. Rekistereiden ylläpidon kun on perustuttava lakiin.
3. luku: Lakimiehistä eliölajina
1 §. Taitava juristi. Lakimies, joka osaa juridiikkaa ja saa asiat järjestymään. Hän ei vaivaa juridiikalla ei-juristeja.
2 §. Tomppeli juristi. Lakimies, joka tekee asiasta kuin asiasta maallikon eteen vain listan ongelmia. Jos ajattelu lähtee pelkästään siitä, mitä ei saa tehdä, elämästä tulee iso kärsimys.
4. luku: KTM ja TEM työpaikkana
1 §. Antoisinta. Ministeriössä valmistellaan parannuksia nykyiseen ja yritetään miettiä, mikä olisi hyväksi maalle. Tehtävät ovat myös lähes poikkeuksetta laaja-alaisia.
2 §. Ankeinta. Uudistusten läpivienti on usein hidasta ja vaikeaa. Tehtävien laaja-alaisuuden vuoksi ei ole aina riittävästi aikaa perehtyä asioihin.
5. luku: PRH työpaikkana
1 §. Mukavinta. Motivoitunut erityisosaajien porukka. Meillä on hyvä maine. Edes minä en ole onnistunut sitä pilaamaan.
2 §. Murehduttavinta. Työmme on useiden tietojärjestelmien reaaliaikaista hallintaa ja kehittämistä. Meidän on pakko olla valppaana ja mielellään myös aavistuksen verran edellä muita. Jos me sössimme, siitä kärsii koko Suomen talouselämä.
6. luku: Kaupparekisteristä
1 §. Hyvä trendi. Ajantasaisuus paranee koko ajan. Tilinpäätöstietojen karhuaminen alkaa vihdoin tuottaa tulosta.
2 §. Huono trendi. Tilinpäätöstietojen toimittaminen meille takkuaa yhä. Yksi kestosyy on kaiketi se, että firman huonoa menestystä ei haluta näyttää sidosryhmille.
7. luku: Yhdistysrekisteristä
1 §. Hyvä trendi. Yhdistysrekisterin sähköinen asioiminen on uudistumassa. Käsittelyajat ovat nykyisin tosi lyhyet. Myös yhdistyksille on tulossa Y-tunnus.
2 §. Huono trendi. Tietosuoja-asetus aiheuttaa kohtuullista päänvaivaa myös yhdistyksissä. Näin käy osin myös yhdistysrekisterin osalta.
8. luku: Säätiörekisteristä
1 §. Hyvä trendi. Olemme aktivoituneet säätiöiden valvonnassa. Hämäryydet kyllä viimeistään nyt pengotaan.
2 §. Huono trendi. Valvontatyön raskaus. Asiat saadaan kuntoon tuskallisen usein vasta oikeusjuttujen kautta.
9. luku: Patenteista
1 §. Viisas patenttistrategia. Yrityksen on viisasta tehdä itselleen selväksi, miten se suhtautuu patentteihin ja kuinka patenttien miinakentällä liikutaan. Strategia se on sekin, että ei haeta yhtään patenttia.
2 §. Tyhmä patenttistrategia. Riskikartoituksen laiminlyönti. Toisten omistamien patenttien loukkaamisesta syntyy iso riesa, ja se käy kalliiksi. On tiedettävä mitä tekee.
EU-jäsenyytemme alku ja keikkani Brysselissä olivat villiä menoa, työtä vuorotta.
10. luku: Omasta urasta
1 §. Makein voitto. Tämä nykyinen pääjohtajan pesti on kieltämättä hieno tunnustus, ehkä työvoittokin. Pakko on silti myöntää, että Suomen EU-jäsenyyteen valmistautuminen oli karaisevaa aikaa. Olin aika usein silloisen kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikön Matti Vuorian salkunkantaja. Myös EU-jäsenyytemme alku ja keikkani Brysselissä – eli vuodet 1995–2001 – olivat villiä menoa, työtä vuorotta.
2 §. Karvain tappio. Yhtä erityisen järisyttävää takaiskua en ole kokenut. Aina se ei ole itsestä kiinni, kun hyvät projektit kaatuvat. Silloin on vain kasattava itsensä ja jatkettava matkaa.
11. luku: Pienet suuret asiat
1 §. Mielimauste. Curry.
2 §. Herkkuruoka. Omenajälkiruuat.
3 §. Paras juoma. Punaviini.
4 §. Kaunein kukka. Ruusu.
5 §. Väri ylitse muiden. Vaaleansininen.
6 §. Lempiromaani. Paul Austerin 4 3 2 1.
7 §. Elämän tarkoitus. On oltava iloksi ja hyödyksi toisille ihmisille.
8 §. Motto. Ei paniikkia – jokaiseen ongelmaan löytyy aina joku ratkaisu.