Rantalainen Oy:ssä johtaminen jaetaan perheen keskenYrittäjän työ on huolehtia alaisista ja asiakkaista

 

Hyvinkäällä sijaitseva Rantalainen Oy IA International on yritys, johon neljällätuhannella liikkeenharjoittajalla on kiinteä suhde. Tilitoimisto-, tilintarkastus- ja yrityselämän asiantuntijapalveluita tarjoava konserni on kasvanut 35 vuodessa yhdeksi Suomen neljästä alan suuresta toimijasta.

Lakimiesliitto myönsi tämänvuotisen yrittäjyyspalkintonsa juristi Antti Rantalaiselle, jonka tarmon ansiosta kasvu jatkuu tänäkin vuonna parinkymmenen prosentin tahtia.

– Miellyttävä yllätys, Rantalainen tuumaa.

– Pidän itseäni ensisijaisesti yrittäjänä, vaikka käytännössä toimin konsernijohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

Isoja ja pieniä asiakkaita

Ihan yksinkertaisesti tätä miestä ei pysty määrittelemään. Käyntikortissa lukee vakuuttava lyhennesarja: KHT, OTK, KLT, CFE-verokonsultti. Jos päälle lisättäisiin luottamustoimet tai niistä edes erilaiset puheenjohtajuudet, litania ei mahtuisi yhdelle tai muutamalle riville.

Mutta ehtivänkin on valittava, mihin keskittyy. Rantalainen on päättänyt panostaa yrityksensä johtamiseen yhdessä toimitusjohtajana toimivan Anne-vaimonsa kanssa.

Työntekijöitä on nykyisin parisataa, toimistoja 12 ympäri Etelä-Suomea sekä Tukholmassa ja Tallinnassa. Asiakkaista valtaosa on pk-yrityksiä, mutta mukana on suuri pörssiyhtiökin. Satakunta asiakasta on ulkomaalaisia.

Matkan varrella yritysostoja on tehty kolmisenkymmentä.

Sattumien summa

Yrityksellä on persoonallinen tausta. Antti Rantalaisen äiti perusti firman jo 1970-luvulla, tuolloin nimellä Tilipalvelu Rantalainen. Äiti oli kuitenkin enemmän ammattiosaaja kuin bisneshai, joten vuonna 1985 hän myi yrityksen pois. Tilalle hän perusti toisen, tilintarkastusalalta.

Poika opiskeli tuolloin oikeustiedettä Turun yliopistossa ja toimi yrittäjänä hänkin. Lakipalveluja tarjonnut, isännöitsijätoimistoksi muokkautunut yhtiö myytiin samoihin aikoihin pois.

– En osannut silloin kuvitella, että löytäisin itseni nykyiseltä paikaltani. Tilitoimistoalaa enemmän kiinnostivat ihan muut jutut, hän naurahtaa.

”Syyttävä sormi” osoittaa äidin yrityksen ostajan, nykyisin Rantalainen Oy:ssä työskentelevän Jukka Sopen-Luoman suuntaan.

– Jukka ryhtyi kasvattamaan yhtiötä ja teki siitä kansainvälisen. Hän tutustutti minut alaan uudella tavalla ja sai kiinnostumaan. Pidän Jukkaa sekä syypäänä nykytilaan että todellisena primus motorina! yrittäjä myhäilee.

KLT, HTM, KHT

Rantalaisen tie yrityksensä johtoon käynnistyi kahden vuoden palkkatoimitusjohtajana vuonna 1989. Jo aiemmin hän oli tarjonnut äitinsä asiakasyrityksille lakipalveluja, kuten yhtiöjärjestysten muutoksia. Vuonna 1991 hän ryhtyi osakkaaksi, seuraavana vuonna osti yrityksen kokonaan.

Koulun penkki kului yrittämisen ohella: ansioluetteloon kertyivät OTK-tutkinnon lisäksi laskentatoimen ja tilintarkastuksen tittelit KLT, HTM ja KHT.

– Täysyrittäjäksi ryhtymisestä tuli juuri kuluneeksi 15 vuotta, eikä ole tarvinnut katua, mies toteaa.

Äidin tilintarkastusyritys sulautui mukaan matkan varrella. Nykyisin Rantalainen Oy IA International tarjoaa palveluja 80-prosenttisesti tilinpitoasiakkaille; 15 prosenttia on palkanlaskentaa, loput tilintarkastusta sekä juridis-verotuksellisia asiantuntijatoimeksiantoja yrityskaupoista sukupolvenvaihdoksiin.

– Teen asiantuntijatyötä päivittäin, mutta pääasiassa keskityn liikkeenjohtoon. Verotus ja laskentatoimi ovat vahvuuteni, Antti Rantalainen luonnehtii.

– Kirjanpidossa en ole parhaimmillani, joten sitä varten minulla on töissä loistavia osaajia.

Vaimo kieltää, mies ostaa

Rantalainen Oy:n menestykseen liittyy olennaisesti Anne-vaimo. Pariskunnan yrittäjähenkeä kuvaa, että molemmat olivat mukana jo opiskeluaikojen yrityskuviossa.

– Nykyisin jaamme operatiivisen johdon. Itseä fiksumpi vaimo auttaa paljon, Rantalainen letkauttaa.

– Hän näyttää toimitusjohtajana punaista valoa ja sanoo, mitä yrityksiä ei saa ostaa. Minä ajan päin ja ostan silti, mutta yleensä vaimokin hyväksyy lopputuloksen…

Seuraavakin polvi on kasvamassa kuvioon, sillä 21-vuotias tytär opiskelee taloustieteitä ja aikoo Saksaan vaihtoon hankkimaan kansainvälistyvällä alalla tarvittavia kontakteja.

– Ainakin yrittämisen edellytykset näyttävät periytyneen, isä toteaa tyytyväisenä.

Hyvinvointia delegoiden

Yrittäjänä Rantalainen haluaa ottaa johtamisen tosissaan. Tapetilla viime ajat ollut työhyvinvointi ei ole hänelle sanahelinää.

– Tärkein tehtäväni on huolehtia työntekijöiden ja asiakkaiden parhaasta. Mitä paremmin omaa väkeä johdetaan, sitä paremmin voivat asiakassuhteet, hän korostaa.

Niinpä Rantalainen Oy:ssä esimiehet pääsevät opiskelemaan johdon erityisammattitutkinnon ja henkilöstöä koulutetaan säännöllisesti. Toimeksiantoja pyritään räätälöimään kiinnostuksen kohteiden mukaan, esimerkiksi kielitaitoisille nuorille kansainvälisiä caseja.

Rantalainen kuitenkin tunnustaa johtamisen haasteelliseksi.

– Yrittäjän persoona vaikuttaa eniten, sekä hyvässä että pahassa. Koskaan kaikki eivät tykkää, ja itse saa olla sekä ongelma että yritystä koossa pitävä liima.

Vaikeinta hänen mukaansa on delegointi.

– Ihmiset tekevät asioita eri tavoin, eikä olennaista saisi olla tyyli, vaan lopputulos. Aloitin itse asiantuntijana, mutta luonteeni vetää enemmän liikkeenjohtoon. Vaikka yrityksen imago rakentuu henkilökohtaiseen osaamiseen ja kontakteihin, on vain opeteltava luottamaan muihin ja jakamaan tehtäviä.

Luottamusta hakemassa

Rantalaisen toimeliaisuus on melkeinpä hengästyttävää. Valmistuminen oikeustieteen kandidaatiksi viivästyi, koska hän aloitti yrittäjänä jo 21-vuotiaana. Välillä tarkoitus oli lukea kauppatieteiden maisteriksi, mutta yrityskiireiden takia opinnot jäivät osasuorituksiin.

Vuosina 1994–2000 yrityksen jatko oli mietinnässä, kun isäntä houkuteltiin Kirjanpitotoimistojen liiton varapuheenjohtajaksi ja sitten puheenjohtajaksi. Rantalainen istuu myös Hyvinkään kaupunginvaltuustossa, on luotsannut kaupunginhallitusta ja toimii Riihimäen–Hyvinkään kauppakamarin ja Suomen Yrittäjien lisäksi lukemattomien järjestöjen hallituksissa.

Vapaa-ajalla mies on intohimoinen hiihtäjä ja lenkkeilijä, ja joskus hän ehtii opettelemaan golfiakin. Mistä ihmeestä moinen tarmo löytyy?

– Luottamustoimet ovat vastapainoa yrittäjyydelle. Yrittäminen on oma valinta, mutta luottamustyöhön tarvitaan muiden hyväksyntä, hän perustelee.

1990-luvulla Rantalainen haaveili jopa kansanedustajuudesta, mutta valitsijat olivat toista mieltä.

– Tapaan sanoa, että Hyvinkää menetti hyvän ministerin! Mutta hyvä niin, sillä sen ansiosta pystyin keskittymään yritykseen ja luomaan jotakin pysyvää.

 

Tilitoimistot haasteiden keskellä

Tilitoimistoala on ollut viime vuodet murroksessa. Yritykset keskittyvät ja yrittäjät eläköityvät. Silti kasvun varaa on vielä, toteaa Antti Rantalainen.

– Vasta viidennes markkinoista on suurten hallussa. Pieniä, yhden-kahden hengen toimistoja riittää ostettavaksi.

Kasvamisen ohessa on pohdittava, kuinka voimakkaasti halutaan kansainvälistyä. Rantalainen Oy IA International on kansainvälinen jo nimensä perusteella, mutta markkinoista yli 90 prosenttia on Suomessa.

– Kansainvälisyys rakentaa imagoa ja kasvattaa ammattitaitoamme. Suomessa riittää silti pitkäksi aikaa tekemistä. Olemme ja pysymme parin tunnin lentomatkan päässä Euroopan pääpaikoilta, enkä usko, että kansainvälisyyden painoarvo muuttuu alalla merkittävästi, Rantalainen pohtii.

Nuorille porkkanoita

Rantalainen Oy:n kansainväliset toimeksiannot liittyvät pääasiassa tilintarkastukseen, muun muassa Euroopan komission tarpeisiin. Yritys kuuluu globaaliin Polaris-verkostoon, jonka kautta toiminta ohjautuu. Kansainvälisyydessä yhtiö on oikeastaan edelläkävijä: Tallinnan-toimisto on Viron vanhin alan yritys ja syntyi jo neuvostoaikana.

Huono saavutus Rantalainen Oy:lle ei ole sekään, että asiantuntijapalvelua tarjotaan kahdeksalla kielellä – venäjä yhtenä tärkeimmistä. Kansainvälisyys onkin yksi keino houkutella nuoria työvoimapulasta kärsivälle alalle, ja yritys tekee yhteistyötä myös oppilaitosten kanssa.

Muita alan haasteita ovat tekniikan kehitys ja sähköisten palvelujen käyttöönotto kaikkine sovelluksineen. Antti Rantalainen on pannut mielissään merkille, että yrittäjäasenne on saanut lisää jalansijaa yhteiskunnassa.

– Samalla yrittäjien tietämys on parantunut. Tämä asettaa tilitoimistoille haasteita, kun asiakkaat osaavat vaatia enemmän. Meidän tehtävämme on ennen kaikkea tukea yrityksen johtoa asiantuntijan roolissa.

KUKA?

Antti Rantalainen

Syntynyt: 19.3.1960 Hyvinkäällä

Koulutus:
• OTK 1991, Turun yliopisto
• KLT-tutkinto 1992
• HTM-tilintarkastaja 1992
• KHT-tilintarkastaja 1997
• taloustieteen opintoja Tampereen yliopistosta

Työura:
• Rantalainen Oy IA Internationalin omistaja ja hallituksen pj.
• ensimmäisen kerran yrittäjäksi 1981
• nykyisen yrityksen toimitusjohtaja 1989–1991
• osakkaaksi 1991, täysomistajaksi 1992

Luottamustoimet:
• Hyvinkään kaupunginvaltuutettu 1993– (varapj. 1993–2000)
• Hyvinkään kaupunginhallituksen pj. 2001, 2002, 2005 ja 2006
• Kirjanpitotoimistojen liiton pj. 1996–2000
• Riihimäen−Hyvinkään kauppakamarin hallituksen jäsen 2006–
• Hyvinkään Yrittäjien varapj. 1993–1994, pj. 1995–1996
• Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen 1996–2000
• Uusyrityskeskuksen hallituksen jäsen 1993–
• Taito ry:n hallituksen jäsen 1997–

Perhe: puoliso Anne Rantalainen, 21- ja 17-vuotiaat tyttäret

Harrastukset: hiihto, juoksulenkkeily, toisinaan golf