Reijo ja Eeva-Sofia Anttonen: Yhdessä yrittäjät

Harvassa lakiasiaintoimis­tossa partnerilta voi pyytää­ lastenhoitoapua. Lakiasiat Anttosessa se on varsin luontevaa,­ sillä partnereina toimivat isä ja tytär. Monet muutkin asiat toimivat­ yrityksessä mutkattomasti.

– Palaute tulee saman tien, Reijo Anttonen naurahtaa.

– Asioita ei tarvitse kaunistella, Eeva-Sofia Anttonen vahvistaa.

Ennen kuin Reijo Anttonen ryhtyi yrittäjäksi, takana oli pitkä ura kaupunginlakimiehenä Porvoossa. Aiemmalla urallaan hän oli ehtinyt­ toimia myös käräjäoikeudessa, läänin­oikeudessa, nimismiehenä ja henkikirjoittajana. Joitakin ­urahaaveita oli silti toteuttamatta.

– Opiskeluaikoina olin pari kesää Tukholmassa poliisi­vankilassa töissä, ja vanginvartijat huolehtivat­ kuljetuksista käräjille ja Svea Hoviin. Niissä kunnioi­tusta herättävissä istuntosaleissa jäi ­sellainen tunne, että tuota työtä haluaisin joskus tehdä, Reijo ­Anttonen muistelee.

Tytär Eeva-Sofia Anttonen taas on uransa alussa: notaarin paperit­ on hankittu Åbo Akademista ja oikeustieteiden maisterin tutkinto Turun yliopistossa on gradua vaille valmis. Nuorempi Anttonen on silti jo ehtinyt toimia Lounais-Suomen aluehallintovirastossa työsuojelutarkastajana.

Onnekas puolivahinko

Yhteinen yritys syntyi puolivahingossa, kun Eeva-Sofia Anttonen oli palannut vaihto-opiskeluvuodelta Kolumbiasta eikä opiskelu­kaupungista Turusta meinannut­ löytyä kesätyöpaikkaa saati pidempi­aikaista työtä.

Aluksi tytär auttoi isäänsä toimi­nimen pyörittämisessä Parikkalassa kesäaikaan, mutta yhteistyö sujui niin hyvin, että syntyi päätös­ perustaa yhteinen osakeyhtiö. ­Anttosista tuli partnereita.

– Se, että tässä iässä aloittaa alusta, on hullun hommaa, mutta hyvin tämä on mennyt. Kun on nähnyt, mitä työelämä nykyisin on ja miten kova maailma on, on hyvä jos nuoren voi tällä tavalla auttaa uran alkuun, Reijo Anttonen sanoo.

Harva nuori juristi kuitenkaan loikkaa suoraan partneriksi.

– Ammatillisessa mielessä moni on ollut tosi skeptinen ja sanonut, että on hyvä aloittaa isommassa toimistossa, Eeva-Sofia Anttonen kertoo.

Mutta pieni firma on hyvä opettaja. Eeva-Sofia Anttonen on päässyt alusta asti tutustumaan isänsä juttuihin ja tämän mukana perinteiseen juristin praktiikkaan.

– Hyötyä on myös siitä, että työnantaja aidosti välittää, että oppii jotain uutta verrattuna siihen, että työntekijästä otettaisiin vain kaikki hyöty irti, Eeva-Sofia Anttonen­ sanoo.

Pienen lapsen äidille myös yrittäjyyden mukana tuleva vapaus on helpotus.

– Joskus lakiasiaintoimistossa­ on rankka olla ruuhkavuosina­. Jos aamurutiineissa kestää vähän ­kauemmin, on partneri, joka ymmärtää ja pitää sitä jopa hyvänä, ettei ole painanut koko päivää vain toimistolla, Eeva-Sofia Anttonen huomauttaa.

Toinen jalka maalla

Lakiasiat Anttosella on toimi­pisteitä kolmessa paikassa: Eeva-Sofia Anttonen työskentelee päätoimisesti Nauvossa ja osa-aikaisesti Helsingissä, Reijo Anttonen kesäisin Parikkalassa, talvisin Helsingissä. Etätyökalut ovat ahkerassa käytössä ja videopuheluyhteys on lähes jatkuvasti auki. Järjestelyn ansiosta molemmat saavat asua missä haluavat.

– Olemme ”toinen jalka maalla”, sillä pikkupaikkakunnilla tarvitaan­ myös lakipalveluja. Yllättävän paljon­ tulee hoidettua myös kesämökkiläisten asioita, Reijo Anttonen huomauttaa.

Työ kaupunginlakimiehenä oli ollut Reijo Anttoselle ammatillisesti antoisaa, mutta Anttonen halusi päättäjien avustamisen sijaan auttaa kuntalaisia.

– Normaalisti pieni ihminen on aika heikoilla byrokratian rattaissa.­ Yleensä ollaan liikkeellä niin myöhään, että päätöksentekoon on jo vaikea vaikuttaa, Anttonen summaa.­

Nykyisessä työssä kaupungin päätöksentekoprosessin tuntemuksesta on ollut selkeitä hyötyjä: esimerkiksi kaavoitusongelmiin on helpompi tarttua ja etsiä ratkaisua.

Itsenäinen etätyöskentely asettaa myös haasteensa. Eeva-Sofia Anttonen kertoo välillä joutuneensa kieltäytymään asiakkaiden­ pyynnöistä, kun oma osaaminen tai valtuudet eivät ole vielä ­riittäneet juttujen hoitamiseen. Toisaalta työn parhaat puolet tulevat esiin haasteiden voittamisessa.

Partnerilta oppii

Millainen työkaveri oma tytär ­sitten on?

– Hyvä kuin mikä! Kaikkein tärkeintä on se, että Eeva-Sofia on tosi hyvä juristi. Hän on myös aika ­vaativa ja hänessä asuu edelleen pieni maailmanparantaja. Onko se sitten koulutuksen vai kasvatuksen syytä, Reijo Anttonen pohtii.

Entä nuoremman partnerin näkemykset yhtiökumppanista?

– Reijo on hyvin avulias ja joskus liiankin kiltti. Tietenkin myös hyvä juristi ja jaksaa aina olla asial­linen. Tavallaan olemme hyvin saman­laisia, mutta työtavoiltamme hyvin erilaisia, joten kliseemäisesti ne kai täydentävät toisiaan, Eeva-Sofia ­Anttonen kertoo.

Eri sukupolvien kohdatessa molemmat voivat oppia toisiltaan.­ Tytär on tutustunut perusjuridiikkaan ja ennen kaikkea yrittäjyyteen avustaessaan isäänsä. Myös vanhemmalla polvella on paljon ­opittavaa.

– Teknisesti olen oppinut tiedonhakua ja tietotekniikan hyödyntämistä, sillä sektorilla Eeva-Sofia on ollut ihan korvaamaton apu, Reijo Anttonen kiittelee.

Molemmat ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen. Onnistumiset tuntuvat­ yhteisiltä.

– Olithan sinä hovissakin kerran mukana selän takana neuvomassa ja lopputulos oli hyvä. Seuraavana päivänä oli prosessin tentti, joka meni kirkkaasti läpi, Reijo Anttonen huikkaa tyttärelleen.

Teksti: Heidi Kähkönen

Kuva: Vesa Tyni