Rekrytointikanavat ja ‑menetelmät monipuolistuvat

Asianajotoimisto Boreniuksen vakituisen henkilöstön rekrytointiprosessissa HR ja esimiehet valitsevat hakijoista sopivat kandidaatit haastatteluun. Haastatteluiden jälkeen muutama kandidaatti lähetetään rekrytointikonsultin henkilöarviointiin. Konsultin tehtävänä on henkilöarvioinnilla varmistaa, että henkilö ja täytettävä tehtävä kohtaavat.

– Olemme käyneet konsultin kanssa läpi, mitä ominaisuuksia kukin tehtävä edellyttää. Konsultti antaa meille näkemyksen jokaisesta kandidaatista ja kertoo esimerkiksi, minkälainen johtaminen hänelle sopii, sanoo Boreniuksen henkilöstöjohtaja Monica Reikko.

Rekrytointikonsultin tehtävään kuuluu testeissä ja haastatteluissa arvioida kokelaita kokonaisuutena.

Rekrytointikonsultin tehtävään kuuluu koko päivän kestävissä testeissä ja haastatteluissa arvioida kokelaita kokonaisuutena, laajalla testivalikoimalla. Arvioitavia asioita ovat muun muassa vuorovaikutustaidot ja kandidaatin työskentelytapa, mainittujen johtamisodotusten lisäksi.

Konsultin tunnettava asiakkaansa hyvin

Mitä on syytä huomioida, kun valitsee rekrytointikonsulttia?

– Konsultin on tunnettava erinomaisesti yrityksen toiminta, yrityskulttuuri ja ihmiset. Toisaalta konsultti voi tuoda ulkopuolisen näkemyksen, kun hän katsoo yrityksen sisälle uusin silmin, sanoo Lakimiesliiton tietohallinto- ja urakoordinaattori Tuula Launonen.

Konsultti voi tuoda ulkopuolisen näkemyksen, kun hän katsoo yrityksen sisälle uusin silmin.

Boreniuksella on Eezy Personel -nimisen yhtiön kanssa takanaan 15 vuoden yhteistyö.

– Kehitämme jatkuvasti yhteistyötämme niin, että konsultit tietävät, mitä meillä tapahtuu ja miten tehtävien profiilit ovat muuttuneet. Tarkastelemme säännöllisesti, miten rekrytoinnit ovat onnistuneet, Reikko sanoo.

Aiempina vuosina Boreniuksella on kokeiltu muutaman kerran head huntereita, kun henkilöitä on rekrytoitu yrityksen ylempiin tehtäviin. Tästä on kuitenkin toistaiseksi luovuttu.

Ministeriössä ei tarvetta rekrytointikonsulteille

Oikeusministeriö hoitaa rekrytointiprosessin alusta loppuun itse.

– Rekrytointimme perustuu hakemusten tarkkaan läpikäyntiin ja tarvittaessa useampaan haastattelukierrokseen. Käytämme soveltuvuustestejä vain johtotason tehtäviin, kertoo oikeusministeriön henkilöstöyksikön päällikkö Kati Pärnänen.

Rekrytointikonsultteja ei tarvita, koska viroissa on selkeät kelpoisuusvaatimukset ja kuhunkin tehtävään on lisäksi erikoistoiveita.

Mitään periaatteellista meillä ei rekrytointikonsultteja vastaan ole.

– Valtioneuvoston kenttä on aika erilainen kuin muissa juristien tehtävissä. Mitään periaatteellista meillä ei rekrytointikonsultteja vastaan ole, Pärnänen sanoo.

Somella kiinni nuoriin osaajiin

Somekanavien käytöstä Boreniuksella on jo useamman vuoden kokemukset. Alun kokeilujen kautta ja positiivisten kokemusten myötä kanavien merkitys on kasvanut.

– Käytämme muun muassa LinkedIniä ja olemme Instagramissa. Olemme havainneet, että näiden kanavien kautta meidät huomataan yhä useammin, Reikko sanoo.

Instagramin käyttö on aktiivista erityisesti opiskelijarekrytoinnissa.

Instagramin käyttö on aktiivista erityisesti opiskelijarekrytoinnissa.

– Haastattelemme talossa jo toimivaa henkilöä, joka antaa konkreettiset kasvot meille ja tehtävälle. Tämä on myös osa työnantajamielikuvamme luontia, Reikko sanoo.

Anonyymirekrytointia harkitaan

Boreniuksella pohditaan anonyymirekrytointia uutena rekrytointikeinona. Se voisi Reikon mukaan sopia parhaiten sisäisten palveluiden ja opiskelijoiden rekrytointeihin, kun valinnassa katsotaan pelkkää CV:tä.

– Tätä kannattaa mielestäni kokeilla ensin yhdellä alueella, ja jos se toimii, kokeiluja voidaan laajentaa. Lopullinen valinta tehdään kuitenkin haastattelujen jälkeen, Reikko sanoo.

Oikeusministeriön Pärnäsellä on kokemusta anonyymistä rekrytoinnista.

– Kun hakemuksesta hävitetään henkilötiedot, henkilöstä muodostuu osaamiseen perustuva mielikuva. Täysi anonymisointi ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä jo kirjoitustyyli voi paljastaa sukupuolen ja työkokemus iän, Pärnänen sanoo.

Kun hakemuksesta hävitetään henkilötiedot, henkilöstä muodostuu osaamiseen perustuva mielikuva.

Pärnäsen mukaan anonyymi rekrytointi sopii moniin tehtäviin. Kuitenkin jo julkisuuslain takia on tehtäviä, joissa hakijoiden nimet pitää tuoda esille.

Videorekrytointi ei ole ollut oikeusministeriön rekrytointikeinojen paletissa.

– Pitää miettiä, mitä lisäarvoa video toisi. Toisaalta korona-aikana kaikki haastattelut tehdään etäyhteydellä, joten kuvaruudun kautta rekrytointi on tullut meille tutuksi, Pärnänen sanoo.