Välimiesmenettely on vakiinnuttanut paikkansa elinkeinoelämässä syntyneiden riitojen ratkaisussa. Varsinkin kansainvälisissä sopimusriidoissa menettelyn käyttö on entistä yleisempää. Viime vuonna Keskuskauppakamarin välimieslautakuntaan tuli yli 50 hakemusta.
Välimieslautakunta perustettiin yli sata vuotta sitten. Kun sen 30 ensimmäisen toimintavuoden aikana ratkottiin yhteensä noin 300 riitaa, on pelkästään kymmenen viime vuoden aikana tullut vireille yli 600 riita-asiaa.
− Liiketoimintaympäristö muuttuu nopeasti ja on usein kansainvälinen. Yrityksissä aika on rahaa ja myös riidat tulisi ratkaista tehokkaasti, toteaa Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan pääsihteeri Heidi Merikalla-Teir.
Välimiesmenettelyssä voi asianajaja Kirsi Kannasteen mukaan vaikuttaa siihen, kuka riita-asiaa käsittelee – toisin kuin tuomioistuinmenettelyssä.
− Suomessa ei ole kaupallisiin riita-asioihin erikoistuneita tuomioistuimia. Pätevälläkään tuomarilla ei välttämättä ole mahdollisuutta erikoistua kaupallisiin riitoihin.
Merikalla-Teir on toiminut lautakunnan pääsihteerinä parisen vuotta. Kannaste työskentelee asianajotoimisto Krogerus Oy:ssa ja toimii Nuorten välimieskerhon puheenjohtajana. Molemmat ovat urallaan erikoistuneet riidanratkaisuun ja erityisesti välimiesmenettelyihin.
Asiantuntemus valttia
Välimieslautakunta hallinnoi Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen mukaisia perinteisiä ja nopeutettuja välimiesmenettelyjä sekä nimeää ja vahvistaa välimiehet kotimaisiin ja kansainvälisiin riitoihin. Vahvistuksella varmistetaan henkilöiden puolueettomuus ja riippumattomuus.
− Asianosaiset voivat sopia välimiesten lukumäärästä. Jos määrästä ei ole sovittu muuten, hoitaa asiaa vain yksi, asianosaisten valitsema tai lautakunnan määräämä välimies, jolla on pätevyyttä riidan ratkaisuun ja tarvittavaa erikoisosaamista, esimerkiksi toimialatuntemusta. Liki 80 prosentissa vireille tulevista asioista on vain yksi välimies, Merikalla-Teir kertoo.
Jos välimiehiä on kolme, sopivat asianosaiset heidän nimeämisestään, tai vaihtoehtoisesti kumpikin nimeää yhden välimiehen ja yhdessä kolmannen, joka toimii puheenjohtajana. Kolmijäseninen välimiesoikeus voi olla tarkoituksenmukainen vaihtoehto silloin, kun kyse on monimutkaisesta asiasta, jossa on myös suuri rahallinen intressi.
Pääsihteerin mukaan välimieslautakunnan hallitus keskustelee kuhunkin juttuun parhaiten soveltuvasta välimiehestä. Myös diversiteettinäkökohtiin on aktiivisesti kiinnitetty huomiota.
Läpinäkyvää toimintaa
Välimiesmenettelyyn liitetään usein salamyhkäisyyttä. Merikalla-Teirin mukaan tämä johtunee siitä, että menettelyt ovat luottamuksellisia ja niitä käydään suljettujen ovien takana.
Sen sijaan menettelyn kustannukset ovat nykyään läpinäkyviä ja ennakoitavissa.
− Aikaisemmin välimiehet saivat määrätä palkkionsa itse, mutta nykyisin välimieslautakunta vahvistaa välimiesten palkkiot ja muut kustannukset. Riidan rahamääräisen arvon lisäksi jutun vaikeusaste, välimiehen käyttämä aika ja hänen asian hoitamisessa osoittamansa taito ratkaisevat.
Palkkiot voi laskea välimieslautakunnan nettilaskurilla. Karkeasti arvioituna miljoonan euron riidan kustannukset ovat alle 30 000 eurosta liki 60 000 euroon. Summa sisältää hallinnointimaksun ja välimiehen palkkion. Näiden lisäksi kustannuksia aiheutuu asianosaisten oikeudenkäyntikuluista.
Pääsihteerin mukaan välimiesoikeus päättää kustannusten jakautumisesta. Jos toisin ei ole sovittu, pääsääntöisesti hävinnyt osapuoli määrätään maksamaan kulut.
− Kokenut välimies johtaa prosessin ryhdikkäästi ja tehokkaasti alusta loppuun. Jo siitä tulee aika- ja kustannussäästöjä, korostaa Kannaste.
Tuomio alle vuodessa
Välimiesmenettely on tuomioistuinkäsittelyä joutuisampi. Välimiesoikeuden on annettava tuomionsa yhdeksässä kuukaudessa ja nopeutetussa menettelyssä kolmessa kuukaudessa.
− Kaupallisen riidan käsittely voi käräjäoikeudessa kestää useita vuosia. Jos päätöksestä valitetaan hovioikeuteen ja jopa korkeimpaan oikeuteen, aikaa voi kulua peräti 6−10 vuotta.
Merikalla-Teirin mukaan riitaa ei voi tyystin ulkoistaa asiamiehille. Riidanratkaisu vie sekä johdolta aikaa että yrityksen liiketoiminnalta resursseja.
− Tuomioistuinta ripeämpi käsittely jouduttaa myös bisneksen hoitamista, kun yrityksellä ei ole vuosikausia auki oleva oikeusprosessi niskassaan, toteaa Kannaste.
Nopeutettua menettelyä on Suomessa hyödynnetty vain vähän, sillä harvaa riitaa pystytään Kannasteen mukaan ratkaisemaan kolmessa kuukaudessa. Säännöt kuitenkin mahdollistavat pikavälimiehen määräämisen, jos turvaamistoimen tarve on kiireinen, eikä asia voi odottaa välimiesoikeuden muodostamista.
Välimiesmenettely on aina luottamuksellista. Osapuolia koskevat tiedot, jutun asiakirjat ja välitystuomio eivät ole julkisia toisin kuin tuomioistuinmenettelyssä.
− Menettelystä ei tule salamyhkäistä, vaikka välimiesoikeutta käydäänkin julkisuudelta piilossa. Eihän yritysten välisistä sopimusneuvotteluistakaan puhuta julkisesti, Kannaste korostaa.
Välitystuomio on oikeudellisesti sitova ja täytäntöönpanokelpoinen myös kansainvälisesti. Ratkaisusta ei voi valittaa.
**
Esimerkki välimiesmenettelystä
1. Teollisuuden alalla toimivat suomalaisyhtiö X ja englantilaisyhtiö Y ajautuvat erimielisyyksiin. X:n mukaan Y:n laitetoimitus on sopimuksen vastainen ja Y on syyllistynyt muihinkin sopimusrikkomuksiin. Neuvottelut eivät johda sovintoon.
2. Sopimuksen välityslausekkeessa todetaan: Tästä sopimuksesta aiheutuvat riidat ratkaistaan lopullisesti välimiesmenettelyssä Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen mukaisesti. Välimiesoikeus on kolmijäseninen. Välimiesmenettelyn paikka on Helsinki, Suomi. Välimiesmenettelyn kieli on suomi.
3. X toimittaa hakemuksen välimieslautakunnalle. Kantaja-X vaatii vastaaja-Y:ltä miljoona euroa sopimusrikkomusten vuoksi. Lautakunnalle toimittamassaan vastauksessa Y kiistää rikkomuksen ja X:n vaatimukset.
4. Lautakunta vahvistaa välimiehiksi X:n nimeämän professori A:n, Y:n nimeämän asianajaja B:n ja välimiesoikeuden puheenjohtajaksi lautakunnan hallituksen nimeämän ruotsalaisen asianajaja C:n.
5. Lautakunnalta asia siirtyy välimiesoikeuden ratkaistavaksi. Järjestäytymisistunnossa sovitaan menettelyn aikataulu ja prosessiin liittyviä asioita. Asetetussa määräajassa X ja Y toimittavat kirjelmänsä välimiesoikeudelle. Suullisessa käsittelyssä kuullaan kantajan ja vastaajan nimeämiä todistajia ja asiantuntijoita sekä osapuolten loppulausunnot.
6. Välitystuomio annetaan välimiesmenettelysääntöjen mukaisessa yhdeksän kuukauden määräajassa siitä, kun oikeus on saanut asiakirjat lautakunnalta.
7. Välimiesoikeuden mukaan X on täyttänyt näyttötaakkansa. Y velvoitetaan maksamaan X:n vaatimat miljoona euroa korvauksena sopimusrikkomuksista.
**
Go YACF!
Viitisen vuotta toiminut Nuorten välimieskerho, Young Arbitration Club Finland, tekee omalta osaltaan suomalaista välimiesmenettelyä tunnetuksi myös kansainvälisesti. Kerhon jäsenet ovat alle nelikymppisiä asianajajia ja muita ammattilaisia.
− Nuoret pääsevät verkostoitumaan ja vaihtamaan näkemyksiä. Yhdistystoiminta tukee osaamista: järjestämme seminaareja, koulutuksia ja tutustumismatkoja naapurimaihin. Kevään road show vei Baltiaan, syksyllä lähdemme pohjoismaisten kerhojen kokoukseen Ruotsiin, yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Kannaste kertoo.
Osa kerhon juristeista on jo toiminut välimiehinä. Välimiesmenettelyissä ikä ei ole ratkaiseva tekijä, vaan osaaminen ja erikoistuminen sekä entistä useimmin myös kansainvälinen kokemus.
Lisätietoja: arbitration.fi/yacf
**
Keskusteleva foorumi
Suomen välimiesoikeusyhdistys, Finnish Arbitration Association, edistää ja kehittää välimiesmenettelyn kansallista ja kansainvälistä tunnettuutta.
− Kun yhdistys perustettiin 30 vuotta sitten, tavoitteena oli foorumi, jossa voitaisiin keskustella välimiesmenettelyyn liittyvistä kysymyksistä. Tieteelliselle, keskustelevalle ja ei-kaupalliselle yhdistykselle on tarvetta: tänä päivänä jäseniä on jo lähes 200, kertoo puheenjohtaja, emeritusoikeusneuvos Gustaf Möller.
Toiminnan pääpaino on seminaareissa, joita järjestetään kahdesta kolmeen vuosittain. Esimerkiksi lokakuussa jäsenistö pääsee perehtymään välimiesmenettelyyn arabimaissa.
**
Teksti: Tarja Västilä
Kuvitus: Pauli Salmi