Riita poikki suomalaisin voimin

Vanha väite siitä, että suomalaiset ovat huonoja kehumaan itseään, vaikka aihetta olisikin, on pitänyt paikkansa ainakin välimiesmenettelyn saralla.

– Suomessa on hyvätasoista välimiesmenettelyosaamista ja paljon vahvuuksia alalla, mutta niistä ei ole osattu kertoa maailmalla, toteaa Paula Paloranta Keskus­kauppakamarista.

– Emme ole sen huonompia kuin vahvat välimiesmenettelymaat, mutta markkinointi ulkomaille ei ole sujunut.

Nyt kuitenkin puhaltavat muutoksen tuulet. Keskuskauppakamari järjesti lokakuun loppupuolella kansainvälisen tilaisuuden Helsinki International Arbitration Dayn. Tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Aiemmin välimiesmenettelyn ajankohtaisista aiheista on keskusteltu ­Välimiespäivillä, mutta tilaisuus on ollut suunnattu ainoastaan kotimaiselle yleisölle.

Muu maailma seuraa perässä

Tapahtumatarjonnan lisäksi myös välimies­instituutti tulee uudistumaan kansainväliseen suuntaan: välityslautakuntaan ollaan valitsemassa ulkomaisia jäseniä. Muutokset eivät lopu siihen, sillä sääntöjä uudistetaan parhaillaan.

– Tosin jo nykyiset säännöt ovat olleet aikaansa edellä, Paloranta kommentoi.

Samaa mieltä oli tilaisuuden avaus­puheenvuoron      pitänyt Michael Mcllwrath­ Litigation General Electric Oil & Gasista Italiasta.

– Muu maailma seuraa Suomen perässä, Mcllwrath sanoi nykyisiin sääntöihin ja sääntöuudistukseen liittyen.

– Uskon suomalaiseen asiantunti­juuteen. Jos joku tulee pyytämään apua ­ongelmaan, täältä kyllä löytyy ratkaisu, hän kehui.

Mcllwrathin puheenvuoro samoin kuin tapahtuman kolme paneelikeskus­telua herättivät runsaasti keskustelua, joka jatkui myös taukojen aikana. Tunnelma oli rento ja välitön, kun riidanratkaisumaailman osaajat hakivat uusia näkökulmia työhönsä.

Tilaisuuden puheenvuoroissa alan asian­tuntijat niin ulkomailta kuin Suomesta käsittelivät välimiesmenettelyn haasteita ja toimintavaihtoehtoja. Ilta­päivän mittaan luentosalissa kuultiin monia käytännön esimerkkejä eri tilanteista ja ratkaisumalleista.

Uutta verta kentälle

Välityslautakunnalla on Suomessa pitkät perinteet. Viime vuonna tuli kuluneeksi sata vuotta Keskuskauppakamarin välitys­lautakunnan perustamisesta.

Paula Paloranta kertoi tervetuliais­puheessaan alan kiinnostavan tällä hetkellä Suomessa ja ulkomailla enemmän kuin koskaan aiemmin. Suurimpana haasteena nykypäivän välimiesmenettelyssä hän ­näki riskien hallinnan niin kansainvälisissä kuin kotimaisissakin menettelyissä.

Paloranta toivoo kasvavan mielenkiinnon ja uusien haasteiden tuovan tietyn muutoksen välimiesmenettelyyn: tavoitteena olisi saada enemmän tuoreita tekijöitä alalle.

– Yliopistoissa olisi hyvä lisätä välimiesmenettelyn opetusta. Nykyisin sitä on tarjolla vain muutaman kurssin verran jos sitäkään, hän huomauttaa.

 

Paula Paloranta Keskuskauppakamarista iloitsi hyvin sujuneesta tapahtumasta.
– Kansainvälinen näkyvyys on suomalaiselle välimiesmenettelylle tärkeää.

 

Anna Forsberg (keskellä) asianajotoimisto Lindahl KB:stä Göteborgista oli ensi kertaa kansainvälisessä välimiestapahtumassa. Kokeneempi kollega oli saanut kutsun ja pyytänyt Forsbergia mukaan. – Odotan kuulevani mielenkiintoisia keskusteluja ja oppivani lisää alasta. En ole työskennellyt vielä kovinkaan pitkään välimiesmenettelyn parissa, Forsberg kertoi.

 

 

Asianajaja Jussi Lehtinen Dittmar & Indreniukselta kiitteli tilaisuudessa esiintyneitä ulkomaisia puhujia. – On hienoa, että välityslautakunta on lähtenyt tietoisesti profiloitumaan kansainvälisesti merkittävien arbitraatio-instituuttien kuten SCC:n ja ICC:n rinnalle. Lehtinen on kiertänyt useissa välimiesmenettelyä koskevissa konferensseissa ympäri maailmaa. – Tällä alalla ei ole yhtä totuutta, joten väkisinkin samat kysymykset nousevat pintaan eri tapahtumissa. Mutta kyllä näistä aina saa jotain uutta omaan työhön – vähintäänkin näkemyksiä ja kokemuksia.

 

 

 

Helsinki International Arbitration Day 2012

Keskuskauppakamarin järjestämä kansainvälinen, välimiesmenettelyä koskeva tilaisuus oli ravintola Pörssin tiloissa 25. lokakuuta.

Tapahtumassa oli vierailijoita Suomen ­lisäksi Ruotsista, Yhdysvalloista, Italiasta, Isosta-Britanniasta, Hollannista, Virosta, Tšekistä, Ukrainasta, Latviasta, Saksasta ja Sveitsistä.

Tavoitteena oli sekä luoda kontakteja että saada näkyvyyttä suomalaiselle välimiesmenettelyosaamiselle.

Avauspuheenvuoron lisäksi tapahtumassa pääsi seuraamaan kolmea keskustelupaneelia, joissa ulkomaiset ja suomalaiset vieraat jakoivat asiantuntijuuttaan sekä vastasivat yleisön kysymyksiin.

Keskuskauppakamarin välityslautakunta

Välityslautakunta edistää elinkeinoelämässä syntyneiden riita-asioiden ratkaisua hallinnoimalla välimies­menettelyjä ja nimeämällä välimiehiä sekä sovittelijoita. Malli on maail­malla hyvin yleinen. Joissain maissa välityslautakuntia saattaa olla­ useam­pia – esimerkiksi Latviassa niitä on yli 200 – mutta sitä ei ­pidetä toimivana käytäntönä.

Välityslautakunnan verkkosivuilta, www.arbitration.fi, löytyy muun
muassa valmiit välityslausekemallit sopimuksiin eri kielillä. Eurooppalaisten valtakielten lisäksi mallit ovat sivuilla myös venäjäksi ja kiinaksi.