Saako määräaikaisia työsopimuksia olla useampi peräkkäin?

Jäsenen pulma: Jäsen työskentelee yksityisellä sektorilla yrityksessä, ja hänen määräaikainen työsopimuksensa on uusittu useamman kerran peräkkäin, mutta työsuhdetta ei ole vakinaistettu.

Perusteettomat määräaikaiset työ- tai virkasuhteet ovat asia, joihin Juristiliitossa haluamme aktiivisesti puuttua, aloittaa Moa Fanta, joka työskentelee Juristiliitossa työsuhdejuristina.

Määräaikaisella työsopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jonka päättyminen on ennalta määritelty tiettyyn aikaan tai esimerkiksi tietyn työsuorituksen päättymiseen. Ketjutuksista puhutaan puolestaan silloin, kun sama työntekijä ja työnantaja solmivat määräaikaisia työsopimuksia peräkkäin.

– Voimme kuitenkin puuttua määräaikaisuuksiin ja niiden ketjuttamiseen vain, jos jäsenet itse nostavat asian meille esille, jatkaa Fanta.

Määräaikaiselle työsopimukselle pitää olla perusteltu syy

Hyväksyttäviä syitä voivat olla esimerkiksi työn luonne, sijaisuus, harjoittelu, kausiluonteinen työ tai ruuhkahuippujen tasaaminen.

Työsopimus voi olla määräaikainen myös silloin, jos työntekijä itse pyytää työsopimuksen solmimista määräajaksi. Aloitteen tulee tällöin tosiasiallisesti tulla työntekijältä itseltään.

Laki ei salli toistuvien määräaikaisten sopimusten tekemistä, jos sopimusten lukumäärä, niiden yhteenlaskettu kesto tai niistä muodostuva kokonaisuus osoittaa, että työnantajan työvoiman tarve on pysyvä.

Jos määräaikaiselle sopimukselle ei ole perustetta, katsotaan työsuhde toistaiseksi voimassa olevaksi.

– On vaikea kuvata kaikkea määräaikaisuuksiin liittyvää lainsäädäntöä lyhyesti tai osata vastata jäsentä pohdituttavaan asiaan, sanoo Fanta.

Moa Fanta kehottaakin jäseniä, jotka ovat määräaikaisessa työsuhteessa ja jotka kokevat, ettei omaa määräaikaisuutta ole perusteltu riittävästi, olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä Juristiliiton työ- ja virkasuhdeneuvontaan.

– Monesti riittää jo lyhyt sparrailu ja oman tilanteen arviointi yhdessä toisen juristin kanssa. Toisinaan kuitenkin tarvitaan myös yhteydenottoa työnantajaan, ja olemme silloin jäsenten apuna.

Kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä Juristiliiton työ- ja virkasuhdeneuvontaan.

Nykylainsäädännön mukaan määräaikaisuudelle pitää siis aina olla perusteltu syy. Uudessa hallitusohjelmassa on kuitenkin esitetty, että jatkossa työsopimus olisi mahdollista tehdä määräaikaisena vuodeksi myös ilman erityistä perustetta. Tarkoitus olisi lainsäädännöllä samalla varmistaa, ettei muutos lisää työsopimusten perusteetonta ketjuttamista. Suunnitellun lakimuutoksen tarkemmasta sisällöstä ei ole vielä tietoa.

– Määräaikaisuuksien ketjuttamiseenkin saattaa siis tulla muutoksia lähiaikoina ja työlainsäädännön muutoksia kannattaa seurata itse tai tarkistaa ajankohtainen tilanne liiton työ- ja virkasuhdejuristeilta, muistuttaa Fanta.