Sanna Kronström: Intohimo edellä

– Purjehtiessani koen ylittäväni itseni. Tätä voimaa käytän myös työssäni, sanoo Sanna Kronström.

Julkisiin hankintoihin ja sopimusoikeuteen erikoistunut juristi Sanna Kronström istuu neuvottelupöydässä ja on oma itsensä. Hän on suoranuottinen, lennokas ja luova keskustelukumppani, joka kääntää polun jokaisen kiven, jotta voi omalta osaltaan seistä hankinnan takana koko sopimuskauden.

Valtio, kunnat ja muut julkisomisteiset toimijat ostavat joka vuosi tavaroita, palveluita ja rakennusurakoita yli 30 miljardilla eurolla. Tämän voi Kronströmin mukaan tehdä hurjan hyvin tai huonosti. Räikeimmät tapaukset ylittävät uutiskynnyksen, ja syntipukiksi pistetään usein hankintalaki.

− Turhauttaa, kun pieleen menneen kilpailutuksen tilaaja tai poliitikko syyttää lakia epäonnistumisesta, sanoo Kronström.

Syynä ovat usein välinpitämättömyys tai osaamattomuus, toisinaan myös tietoinen valinta piiloutua lain taakse.

− Useimmiten ostajapuoli ei ole ymmärtänyt omaa valtaansa, hän kiteyttää.

Tässä hänellä riittää sarkaa kynnettäväksi ja niissä talkoissa Kronström on täysillä mukana, nyt yhdeksättä vuotta asiantuntijana julkisten hankintojen konsulttitoimisto PTCServices Oy:n palveluksessa.

Hankintamenettely on voiteluöljy sopimuskaudelle, ei kapula rattaissa.

Kympintytöstä kyseenalaistajaksi

Kronström on ollut määrätietoinen ja vaatinut aina itseltään paljon. Aikuisena ja etenkin lasten myötä hän on tietoisesti opetellut suurpiirteisyyttä.

− Jotta voin loistaa töissä ja olla läsnä kotona, lelut saavat olla hujan hajan. Puolisoni on onneksi intohimoinen ruoanlaittaja, Kronström hymyilee.

Teini-ikäisenä Kronström haaveili toimittajan töistä, mutta lukioaika sekä vaihto-oppilasvuosi Australiassa käänsivät ajatukset, ja ylioppilaskeväänä alkoi pänttäys oikikseen.

− Pääsykokeisiin valmistautuminen oli rankkaa aikaa. Tein tarkan aikataulun, joka on äidilläni säästössä edelleen, sanoo Kronström.

Yrittäjäperheen kasvattina hän oppi nöyryyden ja tekemisen otteen työhön jo lapsuudessa. Tällä asenteella hän istui myös Porthaniassa luennoilla.

− Viimeisillä finanssioikeuden luennoilla kuulin ensimmäisen kerran julkisista hankinnoista. Taivas aukeni! Innostuin ihan käsittämättömällä tavalla, Kronström kuvailee.

Takkuamisista oivalluksiin

Sanna Kronströmistä on vaikea löytää tyypillisen juristin piirteitä. Tyynestä tuumailusta, hillitystä ilmaisusta ja pykäläviidakkoja vilisevistä vaikeaselkoisista asiakirjoista häntä eivät tunnista sen enempää lähipiiri, työnantaja kuin asiakkaatkaan.

− Olen ratkaisukeskeinen ja suora. Viittaan säännöksiin tarvittaessa, mutta usein asiakkaat arvostavat pykäliä enemmän käytännönläheisiä ehdotuksia ja konkreettisia ratkaisuja, hän sanoo.

Vain laittamalla itseni likoon voin tehdä parhaani.

Oman polun löytäminen ja luonteenpiirteiden tunnistaminen on vaatinut itsetutkiskelua ja heittäytymistä.

− Joskus vuosia sitten mietin, sovellunko liituraitahommiin vai pitäisikö minun olla vakuuttavampi, Kronström kertoo kirkkaan violetit ballerinat jalassaan.

Hän on miettinyt paljon omaa tekemisen tyyliä, ottanut vastuuta omasta motivaatiostaan ja löytänyt työnantajan, joka luottaa hänen osaamiseensa.

− Työn pitää olla linjassa omien arvojeni kanssa, sanoo Kronström.

Asianajotoimiston jälkeen hän työskenteli vuosia järjestöpuolella. Kun Espoon kaupunki haki junioria hankintakeskukseen, Kronström haki pestiä ja sai sen. Sieltä hän siirtyi Helsingin kaupungin liikennelaitokselle, mutta päätti työsuhteen jo koeajalla.

− Jättäydyin tyhjän päälle ja jouduin tosissani miettimään, olinko sittenkään valinnut alaani oikein, Kronström sanoo.

Olen mennyt intohimo edellä miettimättä miltä cv näyttää.

Urakriisistä unelmahommaan

Palo julkisiin hankintoihin oli hukassa vielä hänen aloittaessaan nykyisessä työpaikassaan. Työtehtävät olivat aluksi oikeustapausten läpikäyntiä ja malliasiakirjojen laatimista.

− Turhauduin ja otin asian puheeksi esimieheni kanssa. Se kannatti, sanoo Kronström.

Työ vaihtui asiantuntijatehtäviin, kuten kouluttamiseen ja kilpailutusten itsenäiseen hoitamiseen.

Myös perhevapaiden aikana hän ehti miettiä työtä ja tulevaisuutta. Palattuaan töihin syksyllä 2015 Kronström on omien sanojensa mukaan suorastaan ”lentänyt”.

− Löysin paloni hankintoihin, ja sama draivi on säilynyt. Aloin myös kirjoittaa Hankintaturisti-blogiani, Kronström sanoo.

Tärkeimmät työvälineeni ovat hyvä kieli ja luova ajattelu.

Neuvotteluissa hän istuu tällä hetkellä tilaajien, kuten Turun seudun puhdistamo Oy:n ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n, vieressä.

Määräävänä piirteenään Kronström pitää suunnatonta halua ymmärtää muita, vaikka heidän näkökantansa poikkeaisivat hänen omistaan. Julkisen hankinnankin hän näkee viestinnän ja vuoropuhelun silmin.

Viime vuosiin saakka nuoruuden kesätyö Nauvon vierasvenesatamassa piti parhaan työn kärkisijaa. Nykyisessä työssään hän kokee olevansa unelmaduunissaan.

− Purjehtiminen on edelleen rakkain harrastukseni ja purjehtiessani olen elementissäni, sanoo Kronström.