Seksuaalirikoksen uhrin asema paremmaksi

Seksuaalirikosten ilmitulon edistämisessä on edelleen paljon työ­sarkaa, totesi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson marraskuussa naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelman seminaarissa Helsingissä.

– Meidän on syytä tarkoin pohtia, millä tavoin uhria voidaan rohkaista ilmoittamaan rikoksesta poliisille, oikeusministeri Henriksson sanoi.

Uhritutkimuksen perusteella valtaosa seksuaalirikoksista jää edelleen piiloon. Tästä huolimatta rikosprosessissa käsiteltävien raiskausrikosten määrä on 2000-luvulla kasvanut.

– Seksuaalirikoksen uhri voi kokea oikeusprosessin raskaaksi ja lisää kärsimystä aiheuttavaksi. On tärkeää, että rikosprosessi on uhriystävällinen ja uhrikeskeinen. Se edellyttää, että uhrin yksityiselämää varjellaan, häntä suojellaan uhka- ja painostustilanteissa, häntä kohdellaan asianmukaisesti ja että hänelle tarjotaan tukea, Henriksson linjasi.

Toukokuussa 2012 julkaistussa raiskausrikosten lainsäädännöllisiä muutostarpeita koskeneessa arviomuistiossa ehdotettiin, että kaikki aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset tulisivat virallisen syytteen alaisiksi. Lisäksi ehdotettiin, että raiskausrikoksiin kuuluvien tekojen piiriä laajennettaisiin ja rangaistuskäytäntöä ankaroitettaisiin.

Ehdotukset saivat lausuntokierroksella myönteistä palautetta. Henriksson kertoi, että ehdotuksia tullaan viemään eteenpäin tällä hallituskaudella.