Sienimetsästä espanjalaiseen selliin

Poimijan juhlaa

Metsässä mieli rauhoittuu, se on tutkittu fakta. Ikimuistoisia nautintoja taas syntyy luonnon antimista.

Villiyrttiguru ja huippukokki Sami Tallberg johdattaa yhdessä toimittaja Christer Lindgrenin ja valokuvaaja Liisa Valosen kanssa lukijansa hurmaavaan makumatkaan keittokirjassaan Koivunmahlaa ja kaviaaria. Uuden suomalaisen keittiön parhaat herkut ovat yllättävän yksinkertaisia! Tyylikkäässä teoksessa reseptit ovat myös englanniksi, mikä tekee siitä oivallisen lahjakirjan vierasmaalaiselle ystävälle tai liiketuttavalle.

Mielenrauhan ohella metsästä saa aterian ainekset, ja mitä useamman sieni­lajikkeen tuntee, sitä vaivattomammin sienikori täyttyy. Mauri Korhosen ja Tatu Lehtovaaran Sienet ja sieniherkut kuuluu sieniruokakirjojen parhaimmistoon. Opas on oivallinen niin sienten tunnistamiseen kuin herkkuaterian valmistamiseenkin.

Mauri Korhonen ja Tatu Lehtovaara, Sienet ja sieniherkut, Otava
Sami Tallberg, Koivunmahlaa ja kaviaaria, Readme

Juristista dekkaristiksi

Ruotsalaisdekkaristi Viveca Sten on juristi, kuten Ruotsin Lappiin Rebecka Martinson -jännärinsä sijoittava Åsa Larssonkin. Sukujuuriltaan suomalaisen Larssonin viides suomennos Uhrilahja (Otava) erottuu jälleen omintakeisuudellaan rikos­viihdevirrasta, ja kirjailijalla onkin jo Suomessa varsin suuri ja uskollinen lukijakunta.

Vähän yli viisikymppinen Sten on työskennellyt monen yrityksen pääjuristina ennen siirtymistään vapaaksi kirjailijaksi. Nyt suomennettu esikoisteos Syvissä vesissä on alun perin vuodelta 2008.

Tapahtumapaikkana on Tukholman saaristo, ja sankareina ovat vastasyntyneen tyttärensä menettänyt ja avioeroon ajautunut poliisimies Thomas sekä tämän lapsuudenkaveri, pankkijuristina työskentelevä Nora. Syvissä vesissä on varsin sujuvaa ja viihdyttävää perusjännitystä, jossa ei ylen määrin mässäillä verellä eikä raakuudella.

Tuoreiden rikoskirjojen joukosta nousee ehdottomasti esiin myös SAPO-sarjassa ilmestynyt Martin Walkerin Poliisimestari Bruno ja viinitarha. Sen kiehtovuus perustuu ennen muuta siihen, että englantilainen Walker asuu osittain lounaisranskalaisessa idyllissä, johon hän on ilmeisen ihastunut. Ranskalaispoliisi Bruno on upea esikuva kenelle tahansa lähipoliisille.

Hyvä on myös tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin Vanki, jossa kovia kokenut ja traumatisoitunut murharyhmäetsivä selvittelee useita vuosia aiemmin mystisesti kadonneen kauniin naispoliitikon kohtaloa. Oivaltavassa teoksessa on mustaa huumoria, yllättävyyttä ja vauhtia runsain mitoin. Aivan erityisen sympaattinen hahmo on etsivän avukseen saama syyrialainen Hafez el-Assadf.

Jussi Adler-Olsen, Vanki, suomennos Katriina Huttunen, Gummerus
Viveca Sten, Syvissä vesissä, suomennos Outi Menna, Crime Time

Tarinoita aikuisille

Se, joka tarttuu loistavista rikoskirjoistaan tunnetun Karin Alvtegenin Todennäköiseen tarinaan siinä uskossa, että se on dekkari, pettyy ensin, mutta huomaa sitten lukevansa varsin tarkkanäköistä ihmissuhdekudelmaa. Erakoituneella, erilaisella Vernerillä on tärkeä rooli sen osoittamisessa, miten ahneuteen, ennakkoluuloihin ja elämän pettymyksiin takertumisella voi pilata elämänsä.

Espanjalaisen Carlos Ruiz Rafónin Tuulen varjoon lumoutuneita hemmotellaan Unohdettujen kirjojen hautausmaasta kertovan sarjan hurmaavalla kolmannella osalla, ja vielä on luvassa neljäskin osa. Ajallisesti Taivasten vanki alkaa Semperen ja pojan kirjakaupasta ja vuoden 1957 joulukuusta, mutta takautuu vuosiin 1939–40 ja Montjuïcin vankilaan. Niin lukija kuin Daniel Sempere saavat tietää, miksi Fermín Romero de Torres tarvitsee uuden identiteetin päästäkseen naimisiin Bernardan kanssa ja mitä vuonna 1939 tapahtui Danielin äidille Isabellalle.

Karin Alvtegen, Todennäköinen tarina, suomennos Laura Jänisniemi, WSOY
Carlos Ruiz Safón, Taivasten vanki, suomennos Antero Tiittula, Otava