Väitöskirjassaan sisua tutkiva Emilia Lahti sanoo, että meillä kaikilla on valtava voimavara sisällämme. Hyödynnämme tätä voimaa silloin, kun tuntuu, että kaikki henkiset tai fyysiset resurssit on jo käytetty.
Suomessa asialle on ihan oma nimityskin: sisu.
– Haastattelemani ihmiset näyttävät usein vatsan alueelle, kun kysyn, mitä sisu on. Näinhän se onkin, lähes sanatarkasti: ihmisen sisus. Sisu liittyy keholliseen voimaan ja kertoo usein itsensä ylittämisestä.
Erityisesti Suomessa sisu kuuluu kansalliseen sanastoon, mutta ilmiönä se on Emilia Lahden mielestä universaali ja liittyy inhimilliseen käyttäytymiseen ja toimintaan. Myös epäonnistumisen pelko kuuluu tähän.
– Jo ihmiskunnan historiassa selviytyminen on vaatinut turvallisuuden ja tiedon saavuttamista. Epäonnistuminen ja yhteisön ulkopuolelle putoaminen on tarkoittanut lähes varmaa kuolemaa.
Emilia Lahden mukaan armeliaisuus luo parempaa todellisuutta
Pelkkä puskeminen ei kuitenkaan vie pitkälle. Emilia Lahti puhuu armollisuuden puolesta, myös työpaikoilla. Tarvitaan myötätuntoa sekä itseä että muita kohtaan. Työelämässä ei saavuteta juuri mitään, mikäli työyhteisöstä ei saa tarvittavaa kannustusta.
– Liian helposti unohdetaan, että lujuuteen vaaditaan yhteisön tukea.
Samoin tarvitaan myötätuntoista johtajuutta. Lahti korostaa, että kukaan ei voi odottaa enempää kuin on itse valmis antamaan.
Myös omaa ajatteluaan kannattaa kehittää.
– Professori Esa Saarinen puhuu siitä, kuinka parempi ajattelu luo parempaa todellisuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun pohdimme enemmän sitä, mitä ajattelemme, kehitämme omaa reflektiokykyämme ja teemme parempia päätöksiä.
“Pienin askelin voi saavuttaa mitä vain”, sanoo Emilia Lahti
Emilia Lahti kertoo, että sisu on itse asiassa työkalu, joka löytyy meistä jokaisesta. On kuitenkin kiinni työkalun käyttäjästä, millainen lopputulos kulloinkin on.
– Kaikki sisu ei ole hyvää. Joku voi olla suorastaan ylitehokas ja saavuttaa uskomattomia juttuja. On kuitenkin syytä miettiä, kannattaako kynttilää polttaa molemmista päistä. Lisäksi työpaikalla totutaan helposti siihen, että joku painaa aina täysillä.
Emilia Lahti haluaakin alleviivata, että terve sisu peilaa jatkuvasti sitä, miten tilanne toteutuu rakentavasti myös tulevaisuudessa.
Lahti itse harrastaa ultrajuoksua ja vertaa suorittamista siihen. Hän juoksi alkusyksystä Helsingistä Turkuun jakaen matkan noin 50 kilometrin pituisiin päivämatkoihin. Heti alussa hän päätti mukana juosseen ystävänsä kanssa, etteivät he juokse ylämäkiä.
– Koska elämä on tietyllä tavalla ultrajuoksua, eli olemme maailmassa kohtuullisen pitkään, kannattaa itselle olla armollinen ja höllätä aika ajoin tahtia.
Pieninkin askelin voi saavuttaa lähes mitä tahansa, Emilia Lahti kannustaa.
– Reseptini on yksinkertaisesti se, että unelmoi oma unelmasi ja uskalla antaa sille tilaa sydämessäsi. Lähde tekemään töitä unelmasi eteen jakamalla se pieniin palasiin, ja tee sitten sen eteen kaikki, mitä pitää. Tämän jälkeen omista lopputulos rakkaudella ja ylpeydellä.