Sodan kevät

Blogit ja kolumnit
11.04.2022 • Janne Laukkanen

Tätä lehteä koottaessa on eletty poikkeuksellisen surullista kevättä. Joskus historian käännekohtia on niiden tapahtuessa vaikea havaita. Tällä kertaa maailmanpolitiikan tapahtumat ovat vyöryneet päälle sotakoneiston voimalla.

Moni lehden iso juttu oli pitkälti suunniteltu ja kirjoitettukin Venäjän hyökkäyssodan alkaessa Ukrainassa. Sodan tullessa lähelle se vaikuttaa meihin kaikkiin. Sillä on vaikutuksensa myös tässä lehdessä käsiteltyihin aiheisiin ja haastateltuihin henkilöihin.

Sodalla on vaikutuksensa myös tässä lehdessä käsiteltyihin aiheisiin ja haastateltuihin henkilöihin.

Joihinkin juttuihin pyysimme täydentäviä kommentteja ja pohdimme muutoin juttujen näkökulmia. Joihinkin yhteyksiin täydennykset sopivat, joissakin tapauksissa viittaukset Ukrainan tilanteeseen olisivat jääneet tyhjiksi sivulauseiksi alkuperäisen aiheen rinnalla.

Me kaikki oikeusvaltion puolustajat tuomitsemme oikeudettoman sodan. Samalla emme kuitenkaan voi jäädä yhteiskunnallisessa keskustelussa vain sodan panttivangeiksi. Meidän on näytettävä, että tuemme Ukrainaa, mutta yhteiskuntamme jatkaa toimintaansa. Vaikka se tuntuisi sotauutisten keskellä pahimmillaan jopa absurdilta.

Emme voi jäädä yhteiskunnallisessa keskustelussa vain sodan panttivangeiksi.

Sotapäivien muuttuessa viikoiksi ja kuukausiksi järkytys voi muuttua myös turtumukseksi. Lehden mennessä painoon näkyivät ensimmäiset huolestuneet kommentit siitä, etteivät media ja yleisö saa kyllästyä Ukrainan uutisiin.

Muut aiheet eivät saa ohittaa hyökkäyssodan uhreja. Aseiden laskeuduttuakin tilalle jää valtava humanitäärinen kriisi pommitettuine kaupunkeineen.

Emme laittaneet lehden koko sisältöjä uusiksi. Samalla emme unohda Ukrainan tapahtumia nyt tai jatkossa. Juridisen analyysin rooli korostuu kriiseissä usein viiveellä. Sitä tullaan tekemään myös tämän lehden sivuilla tulevissa numeroissa.

Kirjoittaja on Lakimiesuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@lakimiesliitto.fi, @LaukkanenJanne