Still crazy after all these years Sari Vuori – laulava lakimies

Sari Vuori

• s. 1969
• OTK 1994 Turku
• 1994 AA-tsto Hölttä&Laurikainen, Turku
• 1996 VT
• 1997 EU:n virallisen lehden suomen kielen tarkastaja, Luxemburg
• 1997 Euroopan avaruusjärjestö ESA, Darmstadt, sopimusjuristi
• 1998 Käännöstoimisto Tradas, pääasiakas EU, Luxemburg
• 1998 EU:n käännöskeskus, Luxemburg, käännösten tarkastaja
• 1999 Oma konsulttiyhtiö, pääasiakkaana Euroopan sääsatelliittijärjestön EUMETSATin lakiosasto
• 2000 EU:n parlamentti, Luxemburg, kääntäjä ja juridinen asiantuntija
• 2001 AA-tsto Olavi Hölttä Oy, Turku
• 2001 Yleinen oikeusavustaja, asianajaja, Lahden oikeusaputoimisto
• Harrastukset: musiikki (oma sävellys- ja sanoitustyö sekä esittäminen), kirjallisuus, kirjoittaminen, kokkaus, urheilu

Sari Johanna Vuori, 38, on menninkäisten sukua, tinkimätön romantikko. Hän rakastaa ihmisiä, kaikenkarvaisia ihmisiä.

Sari Vuori on taiteilija, muusikko, muusikin tekijä ja tulkitsija.

Sari Vuori on myös tarvittaessa tyrmäävä juristi, kansainvälisissä liemissä marinoitunut sanataituri, pykäläjyrä. Tätä nykyä hän työskentelee julkisena oikeusavustajana ja asianajajana Lahden oikeusaputoimistossa.

Äskettäin Sari julkaisi oman CD-levyn tuotannostaan vuosien varrelta. Kappaleiden sanoissa ja tulkinnoissa raikaa intohimo elämää kohtaan, riivattu unelmoinnin vimma. Levyn nimi on arvoituksellisesti ”Sinun”.

Mitä Sari ajattelee maailman menosta?

Pykälöikäämme.

1 luku. Ihmisestä

1 §. Elämisen tarkoitus. Elämän tarkoituksena on kasvaminen hyvään lähimmäisyyteen. On tutustuttava itseensä niin syvältä, että huomaa muiden heikkoudet myös itsessään. Jokainen ihminen on omalla tavallaan mielenkiintoinen.

2 §. Normaali ihminen. Ei normaalia ihmistä ole olemassakaan. Kun vähän pintaa raaputtaa, alta paljastuu erilaisia, ihania ihmisiä. En pidä sanasta normaali.

3 §. Inhottava ihminen. Inhottava ihminen on omahyväinen, narsistisesti häiriintynyt omaan napaan tuijottaja, joka ei osaa laisinkaan asettua toisten asemaan. Halveksittava itsestäänpitäjä, ylimielinen.

4 §. Herttainen ihminen. Herttainen ihminen on persoona, joka ei tee liian suurta numeroa itsestään. Tarkkailija, kuuntelija. Hänestä välittyy lämpö. Hänen seurassaan on hirveän hyvä ja helppo olla.

5 §. Ihanneihminen. Ihanneihminen on tinkimätön, rehellinen olio itsensä edessä. Hän pyrkii kehittymään, hän pyrkii aina vain parempaan läheisyyteen, kanssakäymiseen, kohtaamiseen. Hän ei etene hampaat irvessä, vaan antaa itselleen luvan olla myös erehtyväinen.

2 luku. Rakkaudesta

1 §. Rakkauden määritelmä. Olen ihastunut rakkauden kolmijakoon. Ensiksi on tietysti Eros, jumalista julmin, omistava ja itsekäs, mustasukkainen eroottinen rakkaus. Sitten on ystävänrakkaus, Filia, joka ottaa huomioon myös toisen edut ja asettaa ne etusijalle. Ja kolmanneksi on uhrautuva ja ylimaallinen rakkaus, Agape, jumalallinen rakkaus, eräänlainen äiti Teresan rakkaus. Syvästi rakastava ihminen kykenee luomaan parisuhteen näillä kaikilla kolmella tasolla.

2 §. Rakkauden syttyminen. Joskus se vain leimahtaa taivaalta, ilman järjellistä selitystä. Toisen ihmisen eleet, ilmeet ja muu nonverbaalinen olemus joskus vain vievät mennessään, saavat ihastumaan. Syvä rakkaus vaatii samaa aaltopituutta. Sen pohjavireenä on samanlainen huumorintaju, älyllisyys ja arvomaailma. Myös se, että jollakin on jokin suuri intohimo, palo johonkin asiaan, on viehättävää. Kun tällaiset tasot limittyvät keskenään kahden ihmisen kesken, rakkaus syttyy.

3 §. Rakkauden kuolema. Jos kahden ihmisen välinen rakkaus perustuu pelkkään Erokseen, se helposti lopsahtaa. Toisaalta en usko siihenkään, että rakkaus voisi roihuta täydellä liekillä ilman, että Eroskin on vahvasti läsnä. Tarvitaan samanlaista sielunmaisemaa. Katso 1 §.

4 §. Rakkauden ylläpitäminen. On tärkeätä hoitaa arkea. Kumppanin huomioiminen hyvin pienillä teoilla, eleillä.

3 luku. Laulujen tekemisestä

1 §. Inspiraatio. Minulle siinä on jotakin mystistä. En tiedä, mistä ne runot ja melodiat oikein pulpahtavat mieleen. Mistä tulee hyvä idea? En todellakaan osaa sanoa. Parhaimmat laulut syntyvät kuin itsestään, niitä ei ole väkisin tekemällä tehty.

2 §. Helmi. Musiikkilajilla ei ole väliä, kunhan teos on tehty tinkimättömästi. Mozart valloitti minut leikkisyydessään jo silloin kun olin 4-vuotias. Hyvä kappale kuvastaa jotakin tunnetta erityisen syvällisesti. Suomalaisesta kevyemmän musiikin tuotannosta on pakko nostaa esiin edesmennyt Juice Leskinen, Ismo Alanko – ja Eppujen sanoitustaito! Kaj Chydenius taas on säveltänyt hienoa suomalaista lyriikkaa nerokkaalla tavalla. Itse olen pyrkinyt kirjoittamaan lyyrisiä tekstejä ja säveltämään ne kauniisti.

3 §. Floppi. Valtaosa nykymusiikista on sellaista, jonka kuuntelemista en kestä. Täysin teollinen, tuotteistettu musiikki etoo. Tarjolla on kyllä valtavasti teknisesti hienoa tuotantoa, mutta sydän on unohtunut jonnekin kauas pois liian usein. Itse huomaan menneeni väärille raiteille, kun yritän selittää liikaa.

4 luku. Juridiikasta ja juristeista

1 §. Kiva laki. Ehdottomasti rikoslaki! Ketäpä meistä eivät kiinnostaisi ihmismielen pimeät puolet.

2 §. Kamala laki. Ulosottolaki. En ole saanut siitä ikinä tolkkua. En tästä uudesta, saati siitä vanhasta. En yritäkään tulkita ulosottolakia omin päin – mieluummin soitan voudille.

3 §. Lahjakas juristi. Ihminen, jolla on mielettömän hyvä kokonaisuuksien hahmottamiskyky. Hän löytää asiakkaan ongelmaan ideaalin ratkaisun mahdollisimman pienellä kivulla. Hyvä juristi ei ylijuridisoi asioita. On ymmärrettävä asioiden taustat. Ratkaisu ei aina löydy pykälistä. On nähtävä asiat myös psykologina, pappina, sosiaalityöntekijänä, yhteiskuntatieteilijänä.

4 §. Tumpelo juristi. Ihminen, joka on rakastunut oikeustieteeseen väärällä tavalla. Pykälien jumaloija. Pahimman luokan pilkunviilaaja, joka löytää joka asiasta ainakin pieniä ongelmia. Hän ei kykene näkemään metsää puilta. Hän saa sotkettua jutut suuremmiksi, kuin ne alun perin olivat. Hän on sokaistunut pykälistä. Liike- ja verojuridiikassa tuo kaikki saattaa tosin olla eduksi – ihmisten kanssa pelatessa ei.

5 luku. Oikeusavustajan työstä

1 §. Julkisen oikeusavustajan arki. Ihanaa hommaa. Minun on vaikeata keksiä värikkäämpää työkenttää. Joka päivä eteen tulee uusia asiakkaita ja uusia keissejä. Siinä on edessä apua tarvitseva ihminen kokonaisuutena, menneisyyksineen, murheineen, toiveineen.

2 §. Riemun hetket. Asiakkaan kiitollisuus. Oli se asia kuinka pieni tahansa, on mukava nähdä ja kuulla, kun asiakas sanoo, että kiitos hyvästä työstä ja siitä, että otit asiani tosissasi. Yksittäisistä jutuista tulee mieleen tapaus, jossa avustin skinheadien pahoinpitelemää ghanalaista miestä. Saimme käräjäoikeudessa erittäin hyvät korvaukset, ja päätös pysyi hovissa. Siinä oltiin ihmisoikeusjuridiikan näyttämöllä. Skinheadit paljastuivatkin prosessin aikana kamalan pieniksi ja surkeiksi kaljakassipojiksi.

3 §. Karvaat tappiot. Jaa-a. Oikeusjutun häviäminenkään ei tunnu karvaalta, jos asian eteen on tehty kaikki mahdollinen ja juttu on käsitelty asiallisesti. Niin, yksi toinenkin tuore ulkomaalaisjuttu tulee mieleen. Siinä erästä ulkomaalaista miestä syytettiin pakottamisesta sukupuoliyhteyteen. Näyttö oli äärimmäisen ristiriitainen. Hataralla näytöllä annetut tuomiot raivostuttavat. Kaikkien pitäisi muistaa oikeusohje, jonka mukaan epäselvissä tapauksissa tuomitaan syytetyn eduksi. Menemme jutun kanssa hoviin.

4 §. Työn mielekkyydestä. Olen tunneihminen. Haluan tehdä työtä, jonka koen arvokkaaksi ja jossa saa käyttää lahjojansa monipuolisesti. Olen ollut kansainvälisissäkin kuvioissa liike- ja sopimusjuristina, mutta se alkoi maistua puulta. Se oli liian asiapitoista. Minun täytyy saada ottaa työssäni myös tunteet peliin. Julkisen oikeusavustajan työ on minun juttuni.

Sarin kotisivut: www.sarivuori.com