”Suomella on paljon annettavaa Brysselissä telejuridiikan saralla”

– Kiinassa lounaan päätteeksi löytyi aina aikaa lyhyille nokosille. Sama meno jatkuu myös meillä Huaweilla.

Latola tunnetaan hyväntuulisena ja aikaansaapana moniosaajana. Hänellä on työkokemusta myös amerikkalaisen ja ruotsalaisen asianajotoimiston Kiinan-konttoreissa. Pykälöikäämme.

1. luku: Juristin hommiin ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma-ammatti. Olin aikamoinen taivaanrannanmaalari, joten unelma-ammatteja tuli ja meni tiuhaan tahtiin.

2 §. Miksi juristiksi? Kyseessä lienee sukuvika. Oikiksen alussa en vielä tiennyt, mitä haluaisin tehdä, mutta työharjoittelujen myötä ajauduin liikejuridiikan pariin.

2. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Keskittyy olennaiseen ja löytää ratkaisuja.

2 §. Tomppeli juristi. Unohtaa pitää huolta omasta jaksamisestaan.

Taitava juristi keskittyy olennaiseen ja löytää ratkaisuja.

3. luku: Suomen lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Hallintolaki. Lain 6 § – hyvän hallinnon oikeusperiaatteet – on sen hienoin yksittäinen pykälä.

2 §. Kamala laki. Ulkomaalaislaissa on paljon uudistettavaa. Kansainvälisten erityisosaajien saamista Suomeen pitäisi helpottaa kiireellisesti. Hesarin juttu teknologiavaikuttaja Caterina Faken kohtaamasta byrokratiasta oli masentavaa luettavaa.

4. luku: Globaalista telejuridiikasta

1 §. Hyvät trendit. 5G-taajuushuutokaupat etenevät, ja lainsäädäntöä uudistetaan tämän vuosikymmenen tarpeisiin. Yhteiskunnallinen keskustelu kyberturvallisuudesta ja teknologiajättien roolista on myös tärkeää.

Yhteiskunnallinen keskustelu kyberturvallisuudesta ja teknologiajättien roolista on tärkeää.

2 §. Huonot trendit. Trumpin hallintokaudella alkaneilla kauppasodilla on ollut iso vaikutus. Paljon aikaa on kulunut kiistelyyn siitä, minkä laitevalmistajan purkkeja operaattorit voivat käyttää verkoissaan.

Juristille tämä on tietenkin ollut mielenkiintoista, mutta toimialan kannalta olisi myös muita tärkeitä asioita.

5. luku: EU:n telejuridiikasta

1 §. Kutkuttavinta. EU:lla on suuret suunnitelmat digitaalisista sisämarkkinoista. Tähän liittyy paljon mielenkiintoista. Esimerkiksi roaming-sääntelyä ollaan jatkamassa vuoteen 2032 asti. Suomi ajaa yhä alhaisempia hintoja, mutta etelässä voi olla haluja periä korkeampia maksuja turistien datankäytöstä.

EU:lla on suuret suunnitelmat digitaalisista sisämarkkinoista.

2 §. Kauhistuttavinta. Teletoimialan kannalta merkittävä kokonaisuudistus, ”telepakettidirektiivi”, piti saattaa voimaan viime vuoden loppuun mennessä. Vain Suomi, Unkari ja Kreikka pysyivät aikataulussa. Komissio aloitti helmikuussa rikkomusmenettelyn muita jäsenvaltiota vastaan. Komissio on myös tyytymätön 5G-taajushuutokauppojen verkkaiseen etenemiseen EU:ssa. Suomessa huutokaupat tosin pidettiin hyvissä ajoin.

6. luku: Suomen telejuridiikasta

1 §. Kipein akuutti ongelma. Suomessa telelainsäädäntö on varsin edistyksellistä. Keskeiset muutokset tulevat EU:sta, joten Suomen telejuridiikan isoin haaste lienee siinä, miten hyvin oma ääni saadaan kuuluviin Brysselissä. Suomella on paljon annettavaa tällä saralla.

2 §. Suurin äskettäinen edistysaskel. Suomessa teleoperaattoreiden ja viranomaisten yhteistyö turvallisuusasioissa on ollut esimerkillistä. Tänä vuonna Suomeen perustettiin verkkoturvallisuuden neuvottelukunta, joka toivottavasti laajentaa ja syventää tätä yhteistyötä entisestään.

Suomessa teleoperaattoreiden ja viranomaisten yhteistyö turvallisuusasioissa on ollut esimerkillistä.

7. luku: Asianajotoimistosta Kiinassa

1 §. Esimerkillistä. Kiinalaiset työkaverini eivät koskaan syöneet lounasta tietokoneen äärellä, vaikka työpäivät kansainvälisessä asianajotoimistossa olivat pitkiä ja usein kiireisiä. Lounaan päätteeksi löytyi aikaa myös lyhyille nokosille. Sama meno jatkuu myös Huaweilla.

2 §. Eriskummallista. Kiinalaiset ovat rempseää porukkaa, ja tämä näkyy toisinaan myös työpaikalla kaikenlaisina tempauksina.

8. luku: Omasta urasta

1 §. Suurin voitto. Merkittävän sopimuksen allekirjoitus vaikeiden neuvottelujen päätteeksi. Pääsin isoon roolin sopimusneuvotteluiden ajauduttua jo kertaalleen karille. Teimme pienen tiimin kanssa määrätietoisesti töitä sopimuksen esteiden ratkaisemiseksi, ja lopussa saatiin nimet paperiin. Allekirjoitusta juhlittiin kunnolla.

2 §. Katkerin tappio. Startup-asiakkaan konkurssi. Kunnianhimoisen projektin kuoppaaminen harmitti kaikkensa antaneen tiimin puolesta.

9. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Chili.

2 §. Herkkuruoka. Youpo-nuudelit.

3 §. Paras juoma. Georgialainen kivennäisvesi Borjomi.

4 §. Kaunein kukka. Tähän aikaan vuodesta lähiluonnon kevättähdet. Myös Pohjois-Pohjanmaan maakuntakukka suopursu puhuttelee.

5 §. Rakkain romaani. Sinuhe egyptiläinen.

6 §. Musiikin mestariteos. Sibeliuksen Karelia-sarja.

7 §. Kuvataiteen helmi. Reidar Särestöniemen maalaukset Lapin luonnosta.

8 §. Esikuva. Näitä on monta, muun muassa perhepiiristä ja uran varrelta.

9 §. Elämän tarkoitus. Monty Python määritteli sen elokuvassaan näin: ”Koeta olla ystävällinen, vältä liian rasvan syömistä, lue hyvä kirja silloin tällöin, käy kävelyllä ja elä rauhassa ja harmoniassa erilaisten ihmisten kanssa”.

10 §. Motto. Always look on the bright side of life.