Sydämellä tehtyjä päätöksiä

Juristi Johanna Tuomiston ura rahoitusalalla – johtajana, osakkaana ja johtoryhmän jäsenenä – on opettanut hänelle paljon työnteosta ja ihmisistä tehtäviensä takana. Uudet haasteet ovat hänellä aina tulleet tarjottuna, ei niihin itse hakeutumalla.

– Vanhempieni yrittäjätausta on ollut minulle vahva ajuri. Se yhdistettynä "vanhanaikaiseen" kasvatukseen on antanut mallin työnteosta: se mitä teet, tee hyvin. Töihini on aina liittynyt paljon vastuuta vapauden ohella, joten olen myös saanut jatkuvasti haastaa itseni. Teen työtä sydämellä ja varmaan sen vuoksi olen aina nauttinut työnteosta, mikä on kyllä aika hieno sanoa.

Uusia kokemuksia

Tuomisto valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1994. Työkokemusta hän oli ammentanut opintojen lomassa niin pankkimaailmassa, oikeusministeriössä kuin Ranskan Alpeilla. Ensimmäinen vakituinen työ avautui, kun SYPin kesinä tutuksi tulleesta yhteistyökumppani Evlistä soitettiin.

– Minusta tuli yrityksen ensimmäinen lakimies. Mutta ensin ehdoksi asetettiin, että suoritan viimeiset kolme tenttiä pikavauhdilla. Jatkoa seurasi ja työnkuvakseni muotoutui pankkiiriliikkeen arvopaperilainsäädäntö, sopimusoikeus ja yhtiöjuridiikka. Lakiasiainosaston kasvaessa siirryin itse päälakimieheksi, Tuomisto muistelee.

– Myöhemmin sain lakiasiainjohtajuuden ohessa vastuulleni myös henkilöstöasioiden kehittämisen henkilöstöjohtajan roolissa. Sain uuteen haasteeseen silloisen toimitusjohtajan ja henkilöstön tuen, mistä olen kiitollinen. HR-funktioita kehittäessäni tajusin, että henkilöstön kehittäminen on minun juttuni, Tuomisto kiittelee 13 vuoden historiaansa Evlin palveluksessa.

Tuomisto siirtyi vuonna 2007 Finnveraan. Uusi työ erityisrahoittajan hallintojohtajana avautui headhunterin kautta eikä tarjouksesta voinut kieltäytyä.

– Mielenkiintoisen ja laajan substanssialueen lisäksi sain itselleni uuden maantieteellisen ulottuvuuden. Uusmaalaisena elämänpiirini oli rajoittunut Etelä-Suomeen, nyt tein töitä kollegojen ja asiakkaiden kanssa ympäri Suomea. Tämä oli hieno ja opettavainen ajanjakso, josta minulle jäi monta hyvää ystävää, Tuomisto kertoo.

Tiimityöskentelijän tahtotila

Työuran ratkaiseva käänne tapahtui vuonna 2009.

– Herääminen tapahtui, kun eräs kollegani sanoi minun leimahtavan aina liekkeihin, kun puhun henkilöstön kehittämisestä. Nämä sanat jäivät kytemään mieleeni.

Irtisanoutuminen näköalapaikalta oli lopulta pitkän harkinnan tulos. Päätöksestään Tuomisto sai lähinnä kannustavia kommentteja. Vahvimpia tukijoita olivat puoliso ja lähipiiri. Itselleen ja muille hänellä ei ole ollut tarvetta perustella tekemisiään.

– Minulla oli vahva visio siitä, että halusin opiskella lisää ja kehittää itseäni työhyvinvoinnin asiantuntijana. En siis lähtenyt työelämästä jäädäkseni kotirouvaksi, vaikka perhe onkin minulle kaikki kaikessa. Tosiasia oli kuitenkin, että intensiivisen työn ja perheen ohella minulla ei riittänyt aikaa uuden näkökulman etsimiselle. Jotta pystyin näkemään kaikki helmet elämän helminauhassa, tarvitsin etäisyyttä ja hengähdystaukoa. Samalla sain mahdollisuuden olla tiiviimmin mukana lasteni arjessa ja valmistautua tulevaan opiskelemalla.

Etäisyys antoi aikaa miettiä, mitkä tulevaisuuden tähtäimet Tuomisto asetti itselleen. Omat vahvuudet oli tunnistettu, enää puuttui foorumi sen todentamiselle.

– Olen henkeen ja vereen tiimityöskentelijä. Saan virtaa muista ihmisistä ja sitä energianlähdettä halusin lisää. Poikkean kai jossain mielessä juristin prototyypistä tai ainakaan työurani ei ole ollut se perinteisin, vaikka en määrittelyistä pidäkään.

Hehkulangassa kiinni

Työhyvinvointi ja erityisesti esimiestyön kehittäminen ovat aina olleet Tuomiston kiinnostuksen kohteita: "esimiehen tehtävänä on saada alainen loistamaan".

– Työelämästä puuttuu valitettavan usein työn tekemisen ilo ja siitähän kaikki on loppupeleissä kiinni. Tarvitaan kykyä tunnistaa vahvuudet ja ottaa potentiaali kokonaisuudessaan käyttöön: motivoitunut, itseensä uskova työntekijä nauttii tekemästään ja sitä kautta antaa myös yritykselle enemmän. Usein organisaation ulkopuolinen henkilö näkee olemassa olevat resurssit ja vahvuudet uusin silmin ja pystyy auttamaan työnilon parantamisessa tai löytämisessä.

Tuomisto oli Finnverassa ostanut ja itsekin käyttänyt coaching-palveluita. Kun talvella 2011 alkoi uusi kolmen kuukauden kestävä coach-koulutus, Tuomisto istui opiskelijoiden joukossa.

– Coaching-palveluita tarjoavia toimijoita on Suomessa jo melkoinen määrä. Minulle oli tärkeää, että coach-koulutus oli kansainvälisen Coaching yhdistyksen (ICF) akkreditoima ja että koulutuksen läpikäytyäni saisin itse sertifioinnin. Peilaan sen tärkeyttä sitä kautta, miten olisin entisessä elämässäni toiminut coachingin ostajana – haluaisin varmistua coachin pätevyydestä, vaikka loppupelissä coachin persoona ja kokemus ovatkin ratkaisevin tekijä.

Positiivista palautetta harjoituksina tehdyistä coachauksista alkoi pian tulla ja iso kuva hahmottua: puolisen vuotta valmistumisen jälkeen Tuomiston oma yritys Filamento rekisteröitiin.

Kokemuksista käytäntöön

Ideologia työnilon parantamisesta lähtee Tuomiston mukaan aina eturintamasta eli yrityksen johdosta. Siihen tosiasiaan ja omaan taustaansa nojaten hänen tarjoamansa business coachingin pääkohderyhmät ovat esimiehet ja asiantuntijat.

– Omat kokemukseni luovat vahvan pohjan nykyiseen toimenkuvaani. Olen toiminut lähes koko urani esimiestehtävissä ja ylimmän johdon neuvonantajana juuri asiantuntijaorganisaatioissa. Pitkäaikainen työskentelyni ensin hallituksen ja johtoryhmän sihteerinä, sittemmin myös jäsenenä, ovat laajentaneet perspektiiviä ja auttaneet edelleen ymmärtämään yrityksen monimuotoisia haasteita myös kehittämisen näkökulmasta, Tuomisto pohtii.

– Lisäksi olen onnellinen siitä, että minulla on juuri juristin koulutus.

Coacheille epätyypillinen koulutus ja vahva business-taustani tekevät minusta erilaisen coachin. Siksi olen mielestäni juuri oikea ihminen auttamaan yritysten johtoa ja asiantuntijoita, hän lisää.

Tuomiston tavoitteena on kulkea asiakasyritysten rinnalla pitkäjänteisesti.

– Vaikka olenkin innostuva tyyppi, minulle on aina ollut tärkeää suunnitella asiat etukäteen. Nyt fokukseni on innostaa muita ja elää hetkessä.

 

Työnilo a' la Tuomisto:

"Työntekijän on helppo päästä työn imuun ja saavuttaa flow-tila, kun hän kokee työpaikan arvot omikseen ja työnsä merkitykselliseksi; hänellä on oikea osaaminen tehtäväänsä ja siihen tarvittava valtuutus sekä vastuu. Flow'ssa työn tekeminen tuntuu vaivattomalta ja syntyy kokemus aikaansaamisesta ja onnistumisesta. Muun muassa näistä rakennusaineista syntyy työnilo. Työ on tärkeä osa ihmisen kokonaishyvinvointia ja sen vuoksi työnilon merkitys on suuri tavoitteiden saavuttamisen näkökulmasta."

 

Johanna Tuomiston kolme oivallusta oman elämänsä hallintaan:

Elämän tarjottimella on neljä jalkaa: Työ, läheiset ihmissuhteet, harrastukset ja lepo. Kaikelle on aikansa tasapainon säilyttämiseksi.
Tunnista unelmasi! Kun tiedät mihin olet menossa, löydät perille.
Asenne: Vain Sinä voit päättää, millä asenteella lähestyt asioita.

 

Johanna Tuomisto

• 45 vuotta
• Naimisissa, 3 lasta
• OTK Helsingin yliopisto, Certified Business Coach, Sertifioitu Peili -käyttäytymisprofiilivalmentaja
• Harrastukset: tanssi, italian kieli, sienestys, laskettelu ja lasten harrastustoiminta