Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax: Populisti-juristi on pelottava ilmestys

Tuija Brax ehti olla valtakunnallisen julkisuuden valokeilassa 20 vuotta.

Vihreiden puheenjohtajana hän rakensi puolueestaan tavallisten kaupunkilaisten puolueen. Virttyneet villa­paidat vaihtuivat salonkikelpoisiin jakkuihin.

Pari vuotta sitten Brax hyppäsi pois politiikan oravanpyörästä.

– Kansainväliset tehtävät kävivät mielessä, mutta sitten silmiini osui sanomalehti-ilmoitus Sydänliiton pääsihteerin paikasta. Naks. Se oli siinä.

Brax on onnellinen ratkaisustaan. Myös kansanterveystyö on hänelle kutsumustyötä.

Pykälöikäämme.

 

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Olen ollut isoisän ja isän tyttö. Isoisäni omisti teatterin. Hän oli näyttelijä ja liikemies. Alle kouluikäisenä olin varma, että minusta tulee näyttelijä. Isäni taas on diplomi-insinööri. Murrosiässä kaavailin jatkavani isäni viitoittamalla tiellä.

2 §. Valaistuminen. Insinöörisuvun musta lammas minusta lopulta tuli. Olin lukion toisen luokan aikoihin Saksassa vaihto-oppilaana. Näin omin silmin sikäläisten metsien happosadetuhot. Halusin vaikuttaa, parantaa maailmaa, edistää oikeudenmukaisuutta. Kaikki tiet veivät oikeustieteelliseen.

 

2. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Perustuslaki. Se on selkeä. Sen sisältö aukeaa niin koululaiselle, mummolle kuin ulkomaalaisellekin. 

2 §. Kamala laki.  Viimeisimmät ulkomaalaislain uudistukset. Meillä mukamas on normisto perheenyhdistämisestä. Tosiasiallisena tarkoituksena on kuitenkin ilmiselvästi ollut se, että perheenyhdistämiset estetään.

 

3. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Ahkeruus ja huolellisuus ovat mainioita vanhan ajan hyveitä myös juristille. Hyvä juristi vainuaa myös sen herkän rajapinnan, joka vallitsee kliinisen juridiikan ja tarkoituksenmukaisuusharkinnan välillä.

2 §. Tomppeli juristi. Tomppelista juristista en oikein tiedä… Mutta pelottava juristi on populisti. Olen nähnyt merkittävässä asemassa olevia lakimiehiä, jotka ilmiselvistä ja vakiintuneista perustuslakitulkinnoista huolimatta väittävät mustaa valkoiseksi. Ja kaikki tuo vain suosion kalastelun vuoksi.

 

4. luku: Puoluejohtajan työstä

1 §. Ilon aiheet. Puheenjohtajakaudellani puolueen profiili vakiintui pragmaattiseksi. Ruotsissa kehitys niin sanotusta fundiksesta realoksi vei ainakin kymmenen vuotta pidempään.

2 §. Tuskan hetket. Olin liian kokematon puheenjohtajan tehtävän ottaessani. Puoluejohtajalla saisi kyllä olla enemmän maileja mittarissaan kuin minulla oli.

 

5. luku: Kansanedustajan työstä

1 §. Mukavinta. Vastoin yleistä hokemaa minä väitän, että yksittäinenkin kansanedustaja voi vaikuttaa suuresti tämän valtakunnan asioihin. On vain tunnettava lainvalmistelu- ja esittelijäkoneisto – se kulissien takainen elämä.

2 §. Masentavinta. Julkisuuden nurjat puolet. Tekaistut skandaalit. Anonyymi mustamaalaus ja jopa uhkailu.

 

6. luku: Oikeusministerin työstä

1 §. Antoisinta. Kuulin jo lakivaliokunnan puheenjohtajana, että Norjassa on keksitty jotakin nerokasta. Menin oikeusministerinä Norjaan ja toin sieltä lapsiriitojen sovittelumenetelmän meille. Hallitusohjelmassa ei asiasta ollut sanaakaan.

2 §. Ikävintä. Oikeusministerin työn ulkopuolinen tolkuton työmäärä. Vihreillä oli tuolloin vain kaksi ministeriä. Juoksin todella monessa ministerityöryhmässä ja -valiokunnassa tukka putkella. Sellainen syö ihmistä.

 

7. luku: Kolmannesta sektorista

1 §. Kansalaisjärjestöistä yleensä. Tämän maan kaikki viisaus ei asu Sydänliitossa. Teemme jatkuvasti työtä yhteisrintamassa muiden kansanterveys- ja liikuntajärjestöjen kanssa.

Sote-sektorin innovaatiot – kuten Sydänliiton kehittämä neuvoloiden neuvokas perhe -ohjelma – syntyvät usein järjestöissä, ei niinkään virkamiestyönä. Vastaavasti hallinto nykyisin arvostaa ja levittää näitä hyviä käytäntöjä. 

2 §. Sydänliitosta erityisesti. Sydäntaudit ovat yhä eniten ennenaikaisia kuolemia aiheuttava kansatauti. Työtä riittää, vaikka esimerkiksi työikäisten miesten sepelvaltimokuolleisuutta on onnistuttu vähentämään liiton historian aikana 80 prosentilla. Sote-uudistukseen vaikuttaminen on meille hyvin tärkeää.

 

8. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Rosmariini.

2 §. Herkkuruoka. Kaikki munakoisoruoat.

3 §. Paras juoma. Aamukahvi.

4 §. Kaunein kukka. Orvokki.

5 §. Väri ylitse muiden. Iltahämärän sinisen hetken sininen.

6 §. Rakkain romaani. Tommi ­Kinnusen Neljän tien risteys. 

7 §. Esikuva. Tiina Astola.

8 §. Elämän tarkoitus. On elettävä elämä, jonka viimeisessä tilinpäätöksessä on saldona enemmän hyvää kuin huonoa.

9 §. Lempilausahdus. Pilkotaanpa tämä asia nyt ihmisen kokoisiksi palasiksi, ja pannaan ne palaset järjestykseen.

**

Tuija Brax

 • s. 1965, Helsinki
 • OTK 1990, Helsinki
 • Sydänliiton pääsihteeri, 2015–
 • Vihreiden kansanedustaja,
 • 1995–2015
 • Eduskunnan suuren vlk:n jäsen 1995–2003, lakivaliokunnan pj., 2003–2007, perustuslakivlk:n jäsen 1998–2003 ja 2011–2015, puolustusvlk:n jäsen 2013–2014, tarkastusvaliokunnan pj.,
 • 2011–2015
 • Oikeusministerinä Vanhasen II
 • hallituksessa ja Kiviniemen hallituksessa, 2007–2011
 • Helsingin kaupunginvaltuutettu, 1993–2000 ja 2005–2012
 • Vihreiden puheenjohtaja,
 • 1995–1997
 • Lainsäädäntösihteeri, Vihreiden eduskuntaryhmä 1990–1995
 • Toiminut lukuisissa kansalaisjärjestöissä, mm. Suomen ihmisoikeusliitossa, Kirkon ihmisoikeuksien neuvottelukunnassa, Kirkon ulkoasiain neuvostossa, Valossa, SOS-lapsikylässä, Suomen Akateemisten Naisten liitossa
 • Perhe: puoliso, kaksi lasta
 • Harrastukset: kulttuuri ja liikunta, ystävyyksien vaaliminen

**

Teksti ja kuva: Ari Mölsä