Taiteilijoiden sosiaaliturva on yhä retuperällä

- On tosi surullista, että etenkin nuoria taiteilijoita hyväksikäytetään huonoilla sopimuksilla musiikkibisneksessä, sanoo Ahti Vänttinen.

Jo puolitoista vuotta Suomeakin riivannut koronapandemia on ollut sekä muusikoille että heidän edunvalvojilleen historiallisen raskasta aikaa.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma-ammatti. Ei tullut vielä lapsena mieleen, että myös minä joutuisin omakohtaisesti sotkeutumaan työelämään esimerkiksi jossakin ammatissa. Sen aikainen järjestely tuntui kätevältä, kun aikuiset hoitivat työssäkäynnin. Realiteetit alkoivat vähin erin valjeta vasta teini-iässä.

2 §. Valaistuminen. Asevelvollisena oli runsaasti vapaata prosessoriaikaa, ja ajatus lopulta kääntyi siihen, että mitähän seuraavaksi. Jotkut kohtalotoverit havittelivat oikikseen, ja se tuntui jotenkin reippaalta ja ryhdikkäältä pyrinnöltä. Aliupseerikoulun oppilaskunnan puheenjohtajana käytettävissä oli mukavat tilat vetäytyä pääsykoekirjojen pariin.

2. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Taitava juristi = fiksu ihminen. Mitään sen kummempaa siinä en usko tarvittavan. Pelin lukeminen vie yleensä pitkälle, ja loput hoituu sillä ettei sotkeudu epäolennaiseen.

2 §. Tomppeli juristi. Kaikilla on kykyjä ja joillakin suorastaan supervoimia. Mitä nopeammin sen oman juttunsa löytää, sen helpompi kaikille. Puutarhanhoito, kalastus, uhkapelit. Onhan näitä.

Mitä nopeammin sen oman juttunsa löytää, sen helpompi kaikille.

3. luku: Suomen lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Tekijänoikeuslaki mahdollistaa toimeentulon monelle luovien alojen tekijälle ja taiteilijalle. Se luo arvoa ihmisten itse keksimille jutuille, vähän niin kuin ”tyhjästä”.

2 §. Kamala laki. Tartuntatautilaki on nimeään myöten kamala. Myös sen sisällössä on kamaluutta, joka on pandemian aikana pitänyt kulttuuri- ja tapahtuma-alan todella kyykyssä.

4. luku: EU-lainsäädännöstä

1 §. Kutkuttavinta. EU-tasolla voi saada läpi hyvää sääntelyä, jota pelkästään Suomessa ei saataisi läpi.

2 §. Kauhistuttavinta. EU:ssa menee läpi sääntelyä jota Suomessa ei tarvittaisi.

5. luku: Taitelijajuridiikasta yleisesti

1 §. Hyvät trendit.  Yhä useampi taitelija ja luovan alan ammattilainen turvautuu asiantuntija-apuun sopimus- ja työelämäasioissa. Se vie vähin erin sopimuskulttuuria terveempään suuntaan, mutta kyllä matkaakin on vielä.

Yhä useampi taitelija ja luovan alan ammattilainen turvautuu asiantuntija-apuun sopimus- ja työelämäasioissa.

2 §. Huonot trendit. Sanon tämän ilman mitään ideologista taustavirettä: Työsuhdetta hyljeksitään aiheettomasti taide- ja kulttuurialalla. Niin kauan kuin sosiaali- ja työttömyysturvaverkko on työsuhteessa tiiviimpi kuin muissa työn tekemisen muodoissa, kannattaisi tarjota freelancereille työsuhteista työtä. Se toisi turvaa repaleiseen toimeentuloon myös työttömyysjaksoilla. Turvaa pitäisi kehittää myös yrittäjäasemassa toimivien osalta, mutta se tie näyttää pitkältä ja kiviseltä.

6. luku: Muusikkojuridiikasta erityisesti

1 §. Kipein akuutti ongelma. DSM-direktiivin implementointi Suomessa. Tässä vaiheessa näyttää pahalta luovien ihmisten ja yritysten kannalta.

2 §. Suuri äskettäinen edistysaskel. Erityisesti muusikkojen asema ei ole lainsäädännöllisesti edistynyt ainakaan paremmaksi viime aikoina. Äänitteiden suoja-ajan pitenemisestä on jo vuosia.

Erityisesti muusikkojen asema ei ole lainsäädännöllisesti edistynyt ainakaan paremmaksi viime aikoina.

7. luku: Luovan alan hovijuristin työstä

1 §. Ihaninta. Pystyä auttamaan taiteilijaa eteenpäin urallaan.

2 §. Inhottavinta. Nähdä nuorten taiteilijoiden tulevan hyväksikäytetyksi huonoilla sopimuksilla musiikkibisneksessä.

8. luku: Omasta urasta

1 §. Suurin voitto. Esittävän säveltaiteen edistämissäätiön perustaminen ja sen mahdollistama alan edistämistoiminta, kuten G Livelab -klubiverkoston alulle saaminen.

2 §. Katkerin tappio. Ettei taiteilijoiden neuvotteluasemaa ole yrityksistä huolimatta saatu kohennettua.

9. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Persilja.

2 §. Herkkuruoka. Häagen-Dazs Strawberries & Cream.

3 §. Paras juoma. Jäätee.

4 §. Kaunein kukka. Neilikka.

5 §. Viehättävin väri. Vihreä.

6 §. Rakkain romaani. Topelius: Välskärin kertomuksia.

7 §. Musiikin helmi. Esperanza Spalding.

8 §. Esikuva. Sting.

9 §. Elämän tarkoitus. Hyvä elämä.

10 §. Lempilausahdus. Vetoan korkeaan ikään. Harvoin auttaa.